Barcelona er kendt for sit strandvejr og fantastiske solskin, men når julen står for døren omdannes den til en helt anden by, hvor anderledes traditioner og julepynt lokker byens beboere og gæster væk fra strandene og ind i byen.
Den lokale regering sætter sætter fuld blus på julen, fra byens overdådige julebelysning til de mange julemarkeder i byen fyldt med forbløffende og overraskende produkter.
Men som de siger her, "Catalonien er anderledes". Og de lokale juletraditioner er bestemt ingen undtagelse.
Tió de Nadal
Tio de Nadal er bestemt en af de mere mærkværdige juletraditioner. Tio de Nadal kan oversættes til “Julestammen”, da Nadel er det catalanske ord for jul.
Julestammen er som oftest omkring 20-25 cm lang og bliver lukket ind i stuen den 8. december, hvor spanierne fejre Marias undfangelse ( Inmaculada Concepción) Julestammen er en stamme på to mindre pinde. Den bærer en barretina hat, og har et tæppe over sig for at den kan holde varmen. Og så er den altid glad og smilende.
Hver aften efter aftensmaden fordre børnene den med appelsinskaller, og hvad der ellers er af frugt i hjemmet. Maden efterlades ved siden af stammen, så den kan spise den om natten. Og mystisk nok, så er maden væk næste morgen!
Julestammen skal fordres mest muligt, så han kan “efterlade” mange “gaver” til børnene. For det mest specielle ved denne tradition er nok, at børnene Juledag slår på julestammen for at få den til at “lave” gaver. Og jo mere man har spist, jo mere skal der jo ud.
For at hjælpe julestammen med at komme af med “gaverne”, så synger børnene ganske latrinære sange. Mens børnene synger og slår på julestammen, står en voksen og trækker gaver frem fra tæppet over julestammen. Gaverne er som oftest mindre gaver, som ellers kunne have ligget i en julesok. Større gaver får børnene den 6. december på Hellig Tre Konger.
Caganer
En anden ret anderledes og mærkelig tradition, som er typisk for Catalonien er caganer. Det er en satirisk figur af en bondedreng fra et krybbespil. Han bærer en hvid skjorte, sorte bukser og en barretina hat. Han sidder ned med bukserne om haserne og har netop skidt på gulvet. Den friske, dampende efterladenskab indgår også, bare så vi ikke er i tvivl.
Mange lokale køber en hvert år for at tilføje til deres eget krybbespil derhjemme. Det er dog uklart, hvor denne elskede tradition kom fra. En teori er, at det symbolisere en meget betydningsfuld del af historien, nemlig fødslen af Jesus
I dag er caganer er ikke blot bondedrengen, men andre figurer som Obama, Madonna, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Askepot, og stort set alle i populærkulturen er blevet afbilledet i denne positur. Der er endda en klub for samlere af caganers, og nye udgaver udkommer hvert år!
Julemarkeder
Hvis du ønsker at få julestemning i store mængder, så bør du besøge Feria de la Sagrada Familia, som ligger på hele pladsen foran den smukke og særprægede La Sagrada Familia.
På dette marked finder du juletræer og juledekorationer, og naturligvis også særlige julefigurer som caganer og tio de nadal. Og vil du lave din egen julekrybbe hjemme, så finder du alle typer figurer her - både æsler, stalde, træer lavet af mos og kobbergryder så små som dine tommelfingre.
Tip: Kom her så tidligt som du kan, hvis du virkelig ønsker at shoppe. De smalle gange bliver hurtigt overfyldte, så forvent en del asen og masen. Mange kommer for at gennemgå alle boderne og særligt omkring boder med caganerne er der proppet med mennesker.
Hvis du bliver sulten, er der et par stande som sælger små snacks som Nutella pandekager. Alternativt kan du nyde de lækre kastanjer, som du får et kræmmerhus af papir.
Feria de Santa Llúcia er langt det største julemarked i Barcelona og har eksisteret siden 1786. Det er opdelt i kategoriske sektioner og fylder hele pladsen lige foran katedralen i Barcelona.
Ligesom Feria de la Sagrada Familia tiltrækker dette populære marked får hvert år et meget stort antal besøgende på grund af dens krybbespil, julepynt med blandt andet mistelten og de smukke hjemmelavede produkter på de mange stande.
For børnene er der et par aktiviteter, som de ikke bør misse:
Den store Tio de Nadal: Børn får lov til at slå en enorm Tio de Nadal på en scene. I små grupper kommer de op på scenen, synger og slår Julestammen. Ved afslutningen får hvert barn noget slik med hjem.
Carassa de Nadal: I weekenderne afholdes denne sjove procession, som børn ikke bør gå glip af. Lokale presser et "stort hoved" igennem de smalle handelsgader mellem boderne, mens et band spiller og marcher bag ham. Den sjoveste del er, at han skræmmer børnene, som hviner, mens han spytter slik ud til selvsamme børn.
Byens lys
De er altid en god undskyldning for at komme ud af hjemmet og ind til byen, for her ude i byens gader er der i juletiden en helt særlig stemning under alle lysene. Husk at besøg Plaça Catalunya, hvor træerne og stormagasin El Corte Ingles er klædt i en fantastisk belysning. Forvent at se imponerende juleudsmykning i de store gader som Plaça del Angel, Las Ramblas, Gran Via, Rambla de Catalunya og Passeig de Gracia.
De Hellige Tre Kongers parade
De Hellige Tre Kongers parade er hvert år en længe ventet begivenhed for borgerne i og omkring Barcelona. Godt nok har hvert kvarter i byen sin egen fest, men den vigtigste er den i byens centrum. Og den er så stor, at det er en live tv-transmitteret begivenhed.
De tre konger kommer med en båd til Barcelona, hvor tusindvis af børn står klare til at byde kongerne velkommen. Derefter kører de rundt i gaderne i en åben vogn og vinker til børnene. Hundredvis af mennesker deltager i paraden - børn, dansere, og folk klædt i kostumer kaster indpakket slik ud til alle tilskuerne. Til stor jubel for børn og voksne.
Og selv om det er bare lille smule koldere i juletiden i Barcelona, så skinner solen som oftest alligevel. Og hvem kan klage over det?