1. Teide på Tenerife
Denne smukke vulkan må naturligvis nævnes her som den allerførste. Fordi denne vulkan er med sine 3.718 meter ikke kun det højeste punkt i Spanien, men også den tredjestørste vulkanø i verden. Tager man med helt nede fra havbunden, er dens samlede højde hele 7.500 m! Kun vulkanerne Mauna Kea og Mauna Loa på Hawaii er større.
Om vinteren er denne mægtige stratovulkan ofte dækket med sne og minder lidt om den japanske vulkan Fujiama med sin hvide hue. Begge er næsten identiske! Fra de andre Kanariske Øer kan man til tider se Teide kaste sin lange trekantede skygge på havoverfladen.
Når du er oppe på toppen af Teide, har du en imponerende udsigt over det hele området som er et imponerende krater på hele 17 kilometer i diameter. Dette krater kaldes Caldera de Las Cañadas, og eksperterne er uenige om, hvorvidt krateret er dannet på toppen af en ældre vulkan. Teide er vokset lidt efter lidt over tid som følge af akkumuleret lava fra dens tidligere udbrud.
Det sidste udbrud, som fandt sted i 1909, var ikke i dette krater, men på et andet sted 10 kilometer i nordlig retning, hvor der blev dannet en kegle af aske.
Teide ligger i en nationalpark, og kan nås enten med egen bil eller med bus. For at komme op næsten på Teides top (3555 meter) tager man en svævebane, som tager 8 minutter. De sidste 200 meter bestiges til fods. Der kræves en tilladelse til at gå det sidste stykke. Denne tilladelse er gratis, men da der kun lukkes 150 personer ind om dagen skal man bestille i god tid. Du kan bestille billetter
her.
Den øverste del af Teide er nøgen og uden vegetation, men på den midterste del vokser en stor skov af kanariske fyr blandet med kanarisk cedertræ. De tætteste byer på Teide er La Orotava og Puerto de la Cruz.
- Pico del Teide: 3718 m
- Type: Stratovolkan
- Sidste udbrud: 1909
- Placering
2. Cumbre Vieja på La Palma
La Palma er ligesom alle de øvrige Kanariske Øer en vulkanø. Hele øen virker umiddelbart som en hævet og sovende vulkan, som er dækket som en dyne med mange små kratere og kegler. Men under overfladen er der aktivitet. Den smukke frugtbare og grønne ø ligger på den
afrikanske tektoniske plade, lige ved siden af
Tenerife og El Hierro i en zone, som er det
mest vulkansk aktive område i Spanien.
Faktisk er La Palma kun en enkelt stor vulkan, men der er flere årsager til, at den ser ud som flere vulkaner. Således udgør Cumbre Vieja (1949 m) og Cumbre Nueva en vulkansk kæde, der strækker sig sydover, og som kan tolkes som flere vulkaner.
Dette enorme krater Caldera de Taburiente med 2426 meter på højeste sted og 10 kilometer på tværs har et brud på den nordlige side, hvor lavaen har flydt gennem en dyb kløft mod havet. Denne kløft hedder Barranco de Las Angustias. Krateret er tæt beklædt med skov og en meget skønt område for vandreture. Mange steder kan man se interessante klippeformationer med et storslået spil af farver og klipper, der rejser sig fra jorden.
Denne sydlige flanke af vulkanen ligger næsten på toppen af La Palma, hvis man via satellit ser på øen og opfatter den som en geometrisk form. Der er teorier om, at en naturkatastrofe lurer, hvis den størknede lavaflod, som udgør massen af
Cumbre Vieja, kollapser og udløser et jordskred. Der er mindst 500 tons sten, som har samlet over en periode på 15.000 år. Geologer frygter en
mega-tsunami med 25 meter høje bølger, som vil rulle over Atlanten og op til New York, hvis denne klippemasse falder i havet.
Der har været udbrud i årene 1470, 1585, 1646, 1677, 1712, 1949 og 1971. Det sidste udbrud i 1971 var vulkanen Teneguía, som hæver sig 439 meter over havets overflade.
- Højde: 1.949 m
- Type: Stratovolkan
- Sidste udbrud: 1971
- Placering
3. Tanganasoga på Hierro
Hele øen er et knækket eller sunket vulkansk krater, som for 1,2 mio år siden steg op fra Atlanterhavet. Krateret er nu er 2000 m højt og er egentlig en askekegle-vulkan, men er samtidig også en del af et meget stort system af skjoldvulkaner. El Hierro har mange små vulkanske kratere rundt på hele øen.
Tanganasoga er den vigtigste vulkan på øen og samtidig den mest rastløse, i det mindste inden for de seneste år. Fra 2011 til 2012 var den i udbrud under havet og skød med vulkanske bomber. Beboerne i fiskerbyen La Restinga måtte evakueres. Tanganasoga spyttede også gas og selv garvede seismologer følte ubehag og bekymring. I området nær El Golfo lugtede det kraftigt af svovl.
Den vilde og romantiske ø El Hierro udgør det seismisk mest aktive område i Spanien, og den er derfor også kendt som La Isla viva - Den levende ø. I 2014 alene skælvede jorden 200 gange på El Hierro. I dette område findes de mest aktive vulkanske ventilationskanaler, og det menes, at det nylige udbrud antyder fremkomsten af en ny vulkansk ø.
Den spanske tour guide wildcanarias har gode tips til
vandreture på El Hierro omkring vulkaner. Fra vulkanernes toppe er der en fantastisk udsigt over bakker af aske og rullesten af lave og videre ud over havet. Toppen af
vulkanen Tanganasoga er ikke længere skovklædt, men nøgen og her kan blive varmt. Så medbring rigeligt med vand på en vandretur foruden en solskygge/solhat samt solcreme.
- Højde: 1,501 m
- Type: Skjoldvulkan
- Sidste udbrud: 2011
- Placering
Website med oplysninger om vulkanske aktivitet på El Hierro. 4. Timanfaya på Lanzarote
I det vulkanske aktive
område Timanfaya på
Lanzarote, frigives så meget varm luft, at en restaurant har bygget en ovn over et hul i jorden, hvor de nu griller kyllinger. Der er dog ikke grund til bekymring. Vulkanerne er under kontrol og de frigjorte gasser er uskadelige. Turistbusser kører hertil, og dagligt forbløffes besøgende af synet af denne nationalpark, som ligner et månelandskab.
Det seneste udbrud på Timanfaya var i 1824, da vulkanen eksploderede Clérigo Duarte. I 10 år skælvede jorden som en advarsel, inden vulkanen eksploderede. Høje søjler i saltvand blev spyet ud og lod talrige lavastrømme løbe ned over øen.
Den lille landsby Mancha Blanca var i fare for at blive opslugt af lavaen. De skræmte landsbyboere lånte fra den lille kirke i Tinajo en helgenstatue af Virgen de los Dolores og ønskede at berolige vulkanen ved hjælp af religion. I en højtidelig procession løb de imod den rødglødende lava med statuen af Jomfruen. Og et mirakel skete - lige før det første hus i Mancha Blanca blev lavastrømmen tilpas afkølet, og hvorved landsbyen blev skånet. I dag er der placeret et trækors, hvor dette skete og hvert år gentages processionen.
Af De Kanariske Øer, er det på Lanzarote, at der findes det højeste antal af vulkaner med nylige vulkansk aktivitet.
Timanfaya
- Højde: 670 m
- Type: Skjoldvulkaner og vulkansk felt
- Sidste udbrud: 1824
- Placering
5. Den vulkanske zone Garrotxa - Catalonien
Foto: Turisme Garrotxa
Hvis man bevæger sig lidt væk fra Costa Brava og og besøger Gironaprovinsens bagland, kan det anbefales at tage til det fantastiske område Garrotxa, som er fuld af vulkanske kegler. Der er i alt 40 vulkaner og 20 lavastrømme. Disse små vulkaner er ikke særlig høje, så man kan nemt klatre op på dem og nyde den smukke udsigt. Man kan gå omkring i området, og det er ikke nødvendigt at planlægge meget forud for denne tur.
Det fineste eksemplar på disse af mindre vulkaner er
Santa Margarida (se billedet ovenfor). Denne vulkan har en højde på 682 meter, den er bevokset med skov og midten af keglen ligger der et gammelt
romansk kapel.
Den udslukte vulkan Croscat, hvor krateret er brudt, er bestemt også interessant. I bunden har den en diameter på 800 meter. Keglen er 160 meter høj, hvilket gør den til en af de højeste på den iberiske halvø. Man kan gå direkte ind i keglen, og hvis man ikke vidste, at området ikke er aktivt, ville man nok ønske at komme ud igen med det samme.
Foto: Turisme Garrotxa
Vulkanens lava kan ses på nærmeste hold, og der er lagt brædder rundt, som danner små stier i området. I landsbyen Olot, som i øvrigt er en hyggelig by med mange charmerende Art Nouveau bygninger i byens centrum, ligger vulkanen Montsacopa som en hvilende dværgvulkan.
I nærheden af Garrotxa vokse der på de frugtbare vulkanske jorde mange smukke bøgeskove, kastanjetræer, fyr og eg. I Olot er der også et lille vulkanmuseum.
Croscat
- Højde: 786 m
- Type: Stratovulkan i vulkansk felt
- Udbrud: For 14.000 år siden
- Placering
6. Vulkanen Mesa de Roldan - Andalusien
Den smukke og vilde naturpark Cabo de Gata i det sydøstlige Spanien ligger i den andalusiske provins Almeria og er ganske påvirket af tidligere vulkansk aktivitet. Dette kan ses, men kun ved nærmere eftersyn. Langs de kystnære stier træder man pludseligt på rød aske samtidig med, at man kan se de typiske søjler og kupler, som er dannet vulkaudbrud.
En magisk dal, hvor agaver, palmer og kaktus vokser, er opkaldt efter landsbyen Rodalquilar. Egentlig er dalen et enormt vulkansk krater. Et pudsigt fænomen er, at jordens bevægelser frembringer konstant nye fænomener, således er der i midten af det gamle krater dannet et nyt mindre krater, kaldet Caldera de La Lomilla.
I nærheden findes en bakke kaldet Cerro de los Frailes, som er en enkeltstående vulkansk kegle. Det er det højeste punkt i naturparken.
Vulkanerne i Cabo de Gata blev dannet for 9 mio siden på havbunden og er siden vokset meget langsomt. De er helt ufarlige i dag. Så man kan roligt sætte sig under de store lavasten Playa de Monsul og lytte til havets brusen.
De fineste eksemplarer af udslukte vulkaner kan findes på en vandretur over det tørre ørken- og bjergland, hvor der ligger en kaldet Majada Redonda.
Foto: Juan do Cervantes
Vulkanen Mesa Roldán ligger på kysten ved Agua Amarga og er helt flad på toppen. For lidt over 8,5 mio opstod den i Middelhavet og skubbede et koralrev med sig op, som i dag sidder som en krone på sit krater. Her kan man findes mange fossiler af skaller og snegle, og der er en vidunderlig udsigt over kysten.
Allerede fra byen Carboneras kan du se silhuetten af vulkanen. Heroppe er der også et fyrtårn og et gammel maurisk vagttårn.
Mesa Roldán
- Højde: 222 m
- Type: Stratovulkan
- Udbrud: For cirka 8,5 mio år siden
- Placering
7. Den lille vulkan Cabezo de María - Andalusien
Endelig er der den lille vulkan kaldet Cabezo de Maria, som har en perfekt kegleform. Vulkanen besøges ikke ofte af strandturister, selvom den faktisk kun ligger 20 minutters kørsel fra de bedste strande på Costa de Almeria.
Fra den andalusiske kyst landsby Mojacar er der ikke langt til foden af Sierra Filabres, hvor vulkanen allerede langvejs fra er synlig. På trods af sin lille størrelse, må dens udbrud have været kraftigt engang. For hele området omkring ser ud til at have været bombet med lava.
Vulkanen er blevet udpeget som et naturreservat, og den kan bestiges via en kort sti. Denne er blevet skåret ind i klippen, og man kører lige igennem vulkanen på vej op til toppen. Her står et lille smukt kapel med en statue af jomfru Maria.
Cabezo de Maria
- Højde: 225 m
- Type: Stratovulkan
- Udbrud: For cirka 9 mio år siden
- Placering
Regioner på det spanske fastland, som er prægede af vulkansk aktivitet:
- Melilla
- Andalusien (Almería og Málaga)
- Murcia
- Castilla-La Mancha (Albacete, Ciudad Real og Guadalajara)
- Valencia (Valencia og Castellon)
- Catalonien (Girona, Lleida og Barcelona)
- Aragón (Huesca)
- Navarra
Tak til Turisme Garrotxa for de flotte billeder af de to smukke vulkaner Santa Margarida og Croscat.
Kort: De 7 smukkeste vulkaner i Spanien