5 Catalanske Retter

Costa Brava kysten er helt klart stedet hvor du kan finde alt det velkendte mad. McDonalds, Engelsk Morgenmad, Pizza, Pomfritter mens Barcelona er hjemstedet for Spaniens nueva cocina. Fælles for hele den Catalonske provins er deres gode gamle egnsretter - dem kan hverken finere madlavning, Michelin stjerner eller internationale burgerkæder slå af pinden! 

Calçots

Calçots, typiske catalanske søde løg 

Catalanerne elsker en god grillaften lige så meget som de Australske verdensmestre i gril! Men modsat alle andre griller Catalanerne ikke burgere eller bøffer - nej de griller noget helt andet og meget anderledes, nemlig Calçot.

En Calçot er en slags forårsløg, oprindelig høstet i Lleida fra februar til marts men da deres smag og brug i retter er så efterspurgt er sæsonen blevet udvidet fra november til marts. Gør dig selv en tjeneste og hold øje med den berømte Calçotada fest der bliver afholdt i Valls i den sidste uge af januar hvert år. Her dyppes forårsløgene i salvitxada, en sauce bestående af mandler, tomater, hvidløg, peber, eddike og olie og så hmmm....

Pa Amb Tomàquet

Pa amb tomaquet, Catalonien 

Spis morgenmad som en Catalaner, med en simpel ret bestående af dag-gammelt brød, modne tomater, ekstra jomfru olivenolie og et drys havsalt. Rist brødet på begge sider og læg de modne hakket tomater ovenpå. Fugten til morgenmaden kommer fra en støvregn af ekstra olivenolie med et drys af knasende salt. Velbekomme!

Escudella

Escudella  

Den Catalanske klassiske ret, Escudella i Carne d'olla bruges både som forret og hovedret. Ofte kaldes retten bare Escudella og består af to dele. Den første del er en suppe som kan indeholder pasta, ris eller begge dele. Den anden del består af kød og grønsager kogt på en bouillon, hertil serveres en stor krydret frikadelle. Grønsagerne variere efter sæsonen men omfatter typisk kål, gulerødder og selleri. 

Escalivada

Escalivada catalana

Du kan få denne røgfyldte godbid som enten forret eller tilbehør til en hovedret. Navnet kommer fra det Catalanske verbum escalivar som betyder noget i retning af "stegt i aske/stegt i gløder." I retten finder du altid masser af grønsager så som aubergine, løg, peber og tomater. Visse kokke smider gerne ansjoser oven i, men generelt er de fleste retter næsten vegetar venlige.

Crema Catalana

Crema catalana

Rabarber uden vanillecreme eller Catalanske crème brulée? Crema catalana er begge dele og bliver traditionens tro kun lavet på St. Josefs dag, hvilket er Spaniens svar på Far's Dag d. 19. marts. Dog vil du hurtigt erfare at retten er et fast punkt på menukortet i hele den Catalanske region hele året rundt. Opskrifter og gamle bøger fortæller at netop denne ret er Europa's første originale budding. Af udsende ligner det Créme Brulée men i smagen adskiller den sig, da du både finder kanel og citronskaller inden i. Helt klart din næste dessert!