Sydøst for byen Huelva i Sydspanien åbner det store marsklandsområde Marismas del Odiel sig op. Det består af et stisystem af små grusveje, som fører rund blandt de mange saltvandssøer og ferskvandsdepoter, og som kun er fremkommeligt i en robust firhjulstrækker. Stedet er kendt for sine mange lyserøde flamingoer, sit unikke økosystem og brede udvalg af trækfugle, og området kan opleves enten på gåben, i bil eller med båd.
Parkens røde fugle
Bilen med dagens guide kommer til syne, og turen ud i vildtnæsset kan begynde. Marismas del Odiel består af godt 7000 hektarer marskland med store skovområder, bække, grønne enge og saltvandssøer, og stedet huser nogle af Europas mest interessante fuglearter. Store saltbjerge er det første, som kommer til syne ved indgangen til naturparken. Hernæst følger de islignende saltsøer, hvorfra de hvide krystaller hentes op. Den hvide saltbund har et rødligt skær, der kommer fra de alger, som lever i vandet. De indeholder farvestoffet karotinoider, hvilket også er det, som giver Marismas del Odiels berømte flamingoer deres lyserøde farve. Naturreservatet er nemlig hjemsted for en stor bestanddel af Europas majestætiske røde flamingoer af racen phoenicopterus ruber, som man også kender fra mange caribiske øer og lande.
Forholdene i naturreservatet er nemlig perfekt for de smukke fugle, og i dag yngler over 4200 flamingoer på stedet, og blot i år er mere end 700 nye flamingo-unger kommet til. Flamingoernes næb fungerer som et filter, hvorfor de lyserøde alger er en af deres yndlingsmåltider, der ellers betår af småkrebs og hvirvelløse dyr, som de roder op fra søbunden med deres fødder. Det kan især anbefales at besøge parken mellem februar og marts, hvor flamingoerne “danser” som en del af deres parringsritual. I den periode er den røde fjerdragt desuden ekstra intens, fordi flamingoerne pudser deres fjer med en lyserød olie, som de producere i nogle kirtler nær halen. Tidligere troede man ellers, at det var solen, som blegede fuglenes fjer i de varme sommermåneder, men studier lavet blandt Spaniens flamingo-bestanddel for et par år tilbage viste, at de bruger olien som en form for makeup til at intensivere den røde farve under parringssæsonen.
Flamingoerne bygger reder af mudderforhøjninger, hvori de ligger ét æg, som efterfølgende ruges på af både hannen og hunnen. Udrugningen foregår mellem maj og august, og ungen slutter sig til flokken blot efter fem til otte dage. Den er dog først flyveklar ca. tre måneder efter, den har set dagens lys. Flamingoer kan blive helt op til fyrre år gamle og lever i store flokke, da de på den måde er mange til at holde øje efter mulige fjender. Flamingoerne lever som regel i et han/hun parforhold, men undersøgelser har vist, at nogle af fuglene er homoseksuelle og foretrækker en partner af eget køn, ligesom nogle pingviner også har tendens til. Biologisk set er der ingen forklaring på dette, så her har naturen spillet videnskaben et pus. Marismas del Odiel er desuden hjemsted for mange trækfugle, som hvert år lægger vejen forbi på deres rute fra Afrika mod Europa. Derfor er parken i forårs- og sommermånederne især fyldt med liv.
Et unikt økosystem
På grund af Marisma de Odiels unikke biodiversitet og omfattende dyreliv blev naturreservatet i 1983 deklareret "beskyttet naturreservat" af verdensfredningsorganisationen UNESCO, og i 1989 blev området fredet ved lov af det andalusiske parlament, La Junta de Andalucía. Et af stedets smukkeste fugleeksemplarer er Skestorken med sit spatelformede næb, og ca. 30 procent af hele Europas bestanddel befinder sig her. I reservatet flyver også fiskeørne, som igen er begyndt at yngle i området, takket være muligheden for at overvåge forholdene med videokameraer. Naturreservatets små sorte lappedykkere dukker med jævne mellemrum frem fra vandets overflade, for så at dykke tilbage i dybet, og et par fiskehejrer står gemt bag høje siv, indtil bilens rumlen får dem til at brede sin hvide fjerpragt ud, og med et hurtigt afsæt flyver de mod søens anden bred.
I Marismas del Odiel findes også sorte storke, som af og til flyver forbi bilruden, mens flamingoer løber over vandet for at sætte af og flyve længere væk fra bredden og grusstierne. I området er også flere biologiske undersøgelser er i gang, for at kortlægge dyrenes adfærd og tilstand, som udførers af parkens biologer og dyreeksperter. De holder et skarpt øje med Marismas del Odiels dyr, og sørger for at turister og andre besøgende bliver guidet rundt i området på forsvarlig vis enten på gåben, i firhjulstrækker eller i båd. I det tilhørende skovområde, byder naturen på andre dyreoplevelser, ligesom de smukke saltsøer også skal opleves med sine gigantiske maskiner, som kører på tøjtryk.
Marisma de Odiel er det perfekte rejsemål for fotoentusiaster, da de mange søer, imponerende fugle og grønne områder sætter den perfekte scene for at tage mindeværdige feriebilleder. Her er mulighed for at komme helt tæt på dyrene, men det kan anbefales at medbringe zoomobjektivet, hvis det er muligt, da det således er nemmere at tage nærbilleder af de smukke fugle, som ellers er hurtig til at flyve afsted, så snart man nærmer sig.
En guidet tur varer ca. 3 time, hvor de besøgende kan se frem til en tur i firhjulstrækker blandt flamingoer, saltbjerge og små skovområder. Stedet vil uden tvivl være på en unik ferieoplevelse for både voksne og børn.