De 10 bedste tapasbarer i Madrid

Selvom Madrid har hårde rivaler i byerne Sevilla og Granada  om titlen som hovedby for tapas, så vinder Madrid ihvertfald i varietet. Madrids centrale placering i Spanien gør byen til en smeltedigle, hvor der tilbydes både de oprindelige, de nye og de regionale tapas i en af Europas mest oversete hovedstæder. Hvert kvarter tilbyder forskellige vibrationer, La Latina er nok det kendteste område for tapas, men der findes fantastiske steder overalt i byen. Start med disse ti.       

1) Bodega de la Ardosa

La Ardosa 

Bodega de la Ardosa blev grundlagt helt tilbage i 1892. På trods af de mange år og udviklingen i samfundet omkring baren, har den formået at opretholde sin oprindelige charme, som idag tiltrækker et ungt og livligt klientel. Kunderne kommer efter salmorejo (kold grøntsagssuppe), empanada (små fyldte indbagte brød) eller barens fantastiske canapéer. De kommer også for at gå igennem baren og ind bagved til et gemt, men meget hyggeligt rum. De kommer for at drikke husets vermouth eller blot for at gemme sig for det kølige vintervejr. Uanset hvorfor kunderne kommer, så er stedet en levende og livlig blanding af fortid og nutid og bestemt en af de mest spændende barer i byen.  

Calle de Colón 13 

2) La Venencia

La Venencia 

En anden historisk bar, La Venencia, tilbyder en helt anden atmosfære. Her hersker en særlig form for ærefrygt, som om hele stedet er en historisk kulturgenstand, hvilket stedet egentlig også er. Hemingway kom her, og det samme gjorde mange af de republikanske soldater under den spanske borgerkrig. En følgevirkning af dette er, at det ikke er lovligt at tage billeder indenfor. Dengang var fotos forbudt, da de kunne være en belastning for soldaterne, mens billeder idag blot er forbudt, fordi de betragtes som generende.  

Der laves ikke varm mad på denne bar, men der serveres lækre tapas bestående af enten embutidos (pølser), ost eller mojama (tørret tun), som alle går fint til vin. Og er man her, bør man prøve deres Sherry, som er en tør vin fra Jerez. 

Calle de Echegaray 7 

3) Almendro 13

Almendro 13 

Almendro13 er en livlig taverna på hjørnet af en af La Latinas mere stille gader. Dette område er kendt for sine tapasbarer, men dette sted er lidt anderledes. For det første er der ikke nogen bar, der serveres kun ved borde, og du kan godt berede dig på at vente lidt for at få en plads. Så hvorfor er dette sted så velbesøgt? Det kan være på grund af deres roscos, som er store runde sandwichs beregnet til at dele. Eller det kan være deres huevos rotos - en ægte madriliensk ret, som består af let kogte ituslåede æg, som ligger hen over meget tynde pommes fritter og tern af tørret spansk skinke. Rygter i byen siger, at der ikke serveres rødvin på stedet, men det gør der. Værd at prøve er Gibalbin fra Cádiz provinsen. 

Calle Almendro 13 

4) Txirimiri

Txirimiri

Madrids størrelse gør det muligt at favne alle regioners forskellige typer tapas og en af disse barer, som er udpræget regional er Txirimiri, som laver tapas fra baskerlandet. I baskerlandet har tapas dog et andet navn, nemlig pinxtos, men ideen er den samme. Små tynde brødskiver belagt med lækker tortilla, garneret med svampe og så videre. Bagerst er der et område, hvor det er muligt at sidde ned og vælge fra stedets menukort, som har fokus på ingredienser af god kvalitet. Mange foretrækker dog livet ved baren, hvor det unge, trendy klientel skaber en god stemning.     

Calle Humilladero 6

5) Las Bravas

Las Bravas 

Las Bravas er helt modsat og på ingen måde smart og trendy. Stedet er oplyst som en fish & chip bar, kun mangler den friturestegte fisk, (omend der dog serveres blæksprutte). Dette sted handler først og fremmest om servering af en typisk spansk kartoffelret: "patatas bravas". Denne ret består af store, grove stykker friturestegte kartofler overhældt med en orangegul farvet sovs, som har en røget og stærk smag. Denne bar hævder, at de opfandt denne sovs, og de har et patent, som støtter deres påstand. 

Calle de Álvarez Gato 3 og to andre barer i området tæt på. 

6) Jurucha

Gran Via  

På Jurucha kommer man hinanden ved! Baren er lang og smal, og plads er der ikke meget af. Det er blot om at klemme sig ind og nyde atmosfæren. Belønningen er de bedste canaper i byen, foruden lækre croquetas, som er små friturestegte ruller. Hovedingrediensen er béchamel,  hvortil enhver kok og spansk husmor tilsætter deres egne ingredienser, så ingen steder er corquetas ens. På denne bar serveres de med store stykker hårdkogt æg indeni. Både mad og sted er en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for. 

Calle de Ayala 19 

7) Baco y Beto

Baco y Beto 

I en helt anden boldgade end Jurucha, findes Baco y Beto, som serverer smart og anderledes mad. Baren ligger i det smarte og alternative område Chueca lige nord for Gran Via.  Her serveres ikke tapas men de lidt større portioner "media raciones", som indbyder til deling. Både deres strimlet lam på en karameliseret pandekage og deres indbagte svampe med trøffel aioli kan varmt anbefales.

Calle Pelayo 24 

8) Estado Puro

Estado Puro

Estado Puro er kokken Paco Ronceros tapas projekt, og han har nu to barer. Den originale ligger på Plaza Cánovas del Castillo, mens den anden ligger på Plaza de Ángel. I begge barer er det det visuelle indtryk, som gør den store forskel. På baren på Plaza de Ángel overraskes man af en anderledes måde at udstille flamenco på:  hele den lange bar er dekoreret med dukker i flamencokjoler, og loftet er indhyllet i blonder. Den traditionelle tapas "tortilla de patata" har også gennemgået en forvandling. Her hos Roncero serveres den i et glas og spises med ske. Begge barer er bestemt en oplevelse ud over det sædvanlige. 

Plaza Cánovas del Castillo

9) Docamar

Docamar 

Lidt udenfor centrum men stadigvæk ikke længere væk, end at man kan nyde gåturen, ligger baren Docamar, som er en kendt rival til den mere central bar Las Bravas. Kernen til rivaliseringen er: Patatas bravas. På Docamar medfølger der gratis patatas bravas, når man bestiller noget at drikke. Selvom stedet hverken kan eller vil hævde, at patatas bravas´ specielle sovs er opfundet her, så serveres der en fremragende patatas bravas her, som man ikke bør gå glip af. Har man lyst til mere mad end blot tapas, er der også siddepladser, hvor man kan nyde et helt måltid mad. Stedet er bestemt værd at gå efter.  

Calle Alcalá 337 

10) Taberna Antonio Sánchez

Taberna Antonio Sanchez 

Denne bar er, siges det, den ældste bar i Madrid, og den er opkaldt efter den oprindelige ejer, som var tyrefægter. Tilknytningen til tyrefægtning fornægter sig da heller ikke, men ses tydeligt på barens vægge, hvor der hænger masser af billeder af tyrefægtere. Stedet ligger i det rolige område Lavapies, som er kendt for at være helt nede på jorden, og her gøres ikke noget for at skjule barens alder. Der ligger støv på mange af hyldernes ældste flasker, og træpanelerne er sorte af ælde. Maden er derimod og heldigvis helt frisk. Af deres specialiteter bør nævnes de hjemmelavede croquetas og gryderetterne. 

Af kuriositet kan nævnes, at den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar benyttede baren til nogle af scenerne til filmen "La flor de mi secreto" ( Min hemmeligheds blomst).

Calle Mesón de Paredes 13

Images Copyright Robin Graham 2013