Málagas traditionsrige vine

Nogle siger, at Malaga har to religioner: kristendommen - og vin! Vinen har en helt særlig plads i spaniernes hjerte, og det gælder ikke mindst på Costa del Sol. På lige fod med berømtheder som Cognac, Champagne og den nordspanske Rioja råder Malaga over det beskyttede varemærke D.O. (Denominación de Origen) MALAGA som er garant for de lokale vines geografiske oprindelse og høje kvalitet.

Vin i Spanien

Spanien kan bryste sig af at have verdens største areal af vinplantager: I 2011 var mere end 1,2 mio. hektar af spansk jord dækket af vinstokke. Hvad angår udbyttet af produktionen har Spanien dog i mange år ligger nr. 3 lige efter Frankrig og Italien. Men i år 2013 blev Spanien velsignet med en rekordstor høst, der bragte landet i føreposition med 50 mio. hektoliter vin. Den største vinproducerende region i Spanien er den centrale Castilla-La Mancha, men nogle af de mest kendte spanske vine, Rioja og Ribera del Duero, stammer fra Nordspanien. Andalusien kan dog også være med, bl.a. med det søde strejf af Malagavin og naturligvis den berømte sherry fra Cadiz-provinsen.

Vídeo om Malagas vine og vinbarer

 

I Malaga-provinsen blev vinproduktionen introduceret af fønikkerne, og Malaga var dermed en af verdens første vinproducerende områder. Den første kommercielle vinproduktion blev etableret i Ronda (læs mere om Rondas vine).

Fønikkerne, romerne og maurerne var alle glade for Malagas vine, og de udbyggede regionens produktion og eksport af vin. Desværre var flere omgange af vinpest i 1800-tallet med til næsten at udrydde regionens vinindustri.

I dag er Malaga tilbage i storform som den største vinproducent i Andalusien, med over 1200 hektar vinstokke fordelt på omtrent 30 vingårde (bodegas). Alene i Malaga produceres over 2 mio. liter vin årligt.

Traditionel opskænkning af Malaga-vin

De mest kendte vine er de søde af slagsen lavet på Moscatel- og Pedro Ximénez-druerne, som fortrinsvis vokser i Axarquia-egnen. Udover Axarquia er Antequera i den nordlige del af Malaga-provinsen storproducent af især Pedro Ximenez-druer. I Manilva vest for Malaga by dyrker man også vindruer - særligt de store Moscatel-druer - men her dyrkes de for at blive spist snarere end drukket. Også Ronda har efterhånden fået et godt ry for deres mange forskellige vine. Selvom vindruerne dyrkes, presses og fermenteres rundt omkring i Malaga-provinsen, lagres vinene altid i Malaga by!

Vin udgør en vigtig ingrediens i Andalusiens kulinariske og sociale traditioner. Den søde Malaga-vin går naturligvis godt til desserter, men spanierne mødes også gerne til et lille glas ud på eftermiddagen på en af de utallige barer, der findes i selv den mindste landsby.

I Malaga by er Bodega El Pimpi og La Antigua Casa de Guardia blandt de mest populære mødesteder. Disse traditionsrige vinkældre med deres stemningsfyldte barer er et oplagt sted at lade smagen af søde druer mødes med duften af historie.

La Antigua Casa de Guardia

Vino de Málaga (Malaga-vin)

La Antigua Casa de Guardia er den ældste bar i Malaga. Den blev grundlagt i 1840 af Don José Guardia, og i dag er denne bodega lidt af en institution. Spanierne samles her stadig i hobetal, og selvom lokalet er af en betragtelig størrelse, står man ganske tæt mellem baren, kummefrysere og vintønder.

Casa de Guardia har produceret vin efter de samme metoder de sidste 172 år. Dronning Isabel II udnævnte Casa de Guardia til officiel hofleverandør og lod dem bruge det kongelige segl på vinflaskerne - og der er ikke sket meget siden. Vinen skænkes stadig fra gamle egetræstønder via haner, der stammer fra Anden Verdenskrig. Og regningen noteres med kridt direkte på bardisken!

Baren omtales til tider af de lokale som El Barril Místico - den ‘mystiske’ tønde - fordi den menes at råde over vin så sjælden og værdifuld at kun de særligt udvalgte får lov at prøve den. Myter eller ej, så gør lokalets antikke udsmykning, malerier og velbevarede gamle flasker dette sted til lidt af et levende museum.

Bodega-Bar El Pimpi

Bodega-bar El Pimpi, Malaga

En af de mest berømte tapasbarer i Malaga er Bodega-Bar El Pimpi, som ligger i hjertet af Malaga by, et stenkast fra  Plaza de la Merced.

Navnet "El Pimpi" refererer til en klassisk figur i havnebyen Malagas historie. Los pimpis var de unge mænd, der i gamle dage assisterede skibenes besætning og passagerer, og som med tiden blev til de første turistguider.

Den rustikke indretning og den spændende udsmykning i det gamle 1700-talspalæ skaber en helt særlig atmosfære. Stemningen oser af andalusisk charme, med en lavloftet bar og en højloftet indre “gårdhave”. Den store terrasse, der vender ud mod ruinerne af det romerske amfiteater og Alcazaba, er et fantastisk sted at nyde en drink eller en gang tapas på en varm sommeraften.

Bodega-Bar El Pimpi er udsmykket med billeder af alverdens kendisser, der har lagt vejen forbi - heriblandt et par danskere, Picasso, Antonio Banderas, Hertuginden af Alba, Rafael Nadal og utallige berømtheder inden for flamenco, kunst, sport og politik.

Restaurantens egen Malaga-vin (Vino de Malaga) er udnævnt til Andalusiens bedste, og mange spaniere kommer her for at dele en flaske vin ledsaget af de solide, velsmagende tapas.

Et besøg på El Pimpi er oplevelse for alle sanser!

el pimpi
Malagas traditionsrige bodegas og barer hører til blandt byens største attraktioner, for det er her, byens historie og kulinariske traditioner mødes. Barerne ligger side om side i Malagas historiske centrum, og de byder alle og enhver velkommen.

God fornøjelse!