Málaga, den skønne by i Sydspanien, som blandt andet er kendt for at være fødestedet for den excentriske spanske maler Pablo Picasso, har de seneste år udviklet sig meget positivt både økonomisk og kulturelt.
Flere og flere mennesker vælger Málaga som feriemål. Ligeledes er denne smukke andalusiske by blevet et obligatorisk udflugtsmål for mange af de gæster, som tager på ferie til Costa del Sol.
Málaga er stadigvæk nok bedst kendt som en storby, hvor du kan nyde både solen og havet. Men Málaga er meget mere end det! For med over 3000 års historie, et fremragende køkken til fantastiske priser, et historisk centrum fuld af seværdigheder og mange bilfrie gader, er Málaga, trods de pragtfulde omkringliggende bjerge, ganske flad, hvilket samlet set gør den til en perfekt by at udforske på cykel.
Vi tilbyder her et forslag til en tur på cykel i Málaga, og nederst i artiklen finder du et kort over cykelstier. Følg vores forslag og du kan på få timer komme vidt omkring i Málaga og nyde nogle af byens mest kendte og symbolske monumenter.
1. La Plaza de la Marina
Det første stop er Plaza de la Marina, en af de vigtigste og mest centrale pladser i Málaga. Af flere grunde er denne plads et godt udgangspunkt. Der er nemlig flere cykeludlejningsbutikker i området. Cykler kan lejes for et par timer eller for flere dage alt efter behov. Prisen for en dag er normalt 10 euro.
På pladsen ligger Málagas største turistinformation. Så her kan du får al ønskelig information om alle byens aktiviteter, attraktioner, museer og monumenter, foruden særlige begivenheder og steder med fri entré. Pladsen ligger lige ved indgangen til den nye marina og lige ved byens hovedfærdselsårer, hovedgaden Alameda Principal, gågaden Calle Larios og Málagas grønne åndehul Parque de Málaga.
I midten af pladsen er der et springvand og på den ene side af pladsen står en statue, som er meget symbolsk for byens fortid: El Cenachero. Denne statue forestiller en ung fiskerdreng, som forsøger at skabe balance mellem to kurve af frisk fisk, som han har over sine skuldre. Kurven over skulderen kaldes for en “cenacho” deraf statuens navn. For år tilbage var disse fiskerdrenge med deres kurve et vanligt syn i Málagas gader, når de falbød deres varer til byens borgere. I dag ses de ikke mere, men statuen er alligevel et af de vigtigste symboler i byen. Statuen er udført af den lokale kunstner Jaime Fernandez Pimentel, som brugte en lokal fisker ved navn Manolo, lokalt kendt som El Petaca som model.
På den anden side af gaden sidder vores egen eventyrforfatter H.C.Andersen med sin rejsetaske og kigger ud over pladsen og videre ud mod havnen. Statuen er udført af den spanske kunstner José María Córdoba i forbindelse med forfatterens 200 års fødselsdag og indviet i 2005 af Prinsesse Benedikte. Statuen er lavet i naturlig størrelse, og ved siden af ham er der plads til, at man kan sætte sig. Læg mærke til den lille grimme ælling, som stikker næbbet frem fra tasken.
H.C. Andersen besøgte Málaga i 1862 og skrev senere i sin rejsereportage “I Spanien”: I ingen af Spaniens Byer har jeg følt mig saa glad, saa hyggeligt hjemme som i Málaga; Folkelivet, Naturen, det aabne Hav, hver især saa rig og uundværlig for mig, fandt jeg her, og dertil det mig endnu vigtigere, jeg fandt elskværdige Mennesker……..Lev vel, Málaga! jeg hilser Dig igjen, min Kjærlighed!”.
Med den kærlighedserklæring er der nu endnu mere grund til udforske denne fortryllende by.
2. El Parque de Malaga
Fra statuen af H.C.Andersen skal du tilbage over Plaza de la Marina og til venstre over til byens centrale park “Parque de Málaga”, som løber langs Málagas vigtigste boulevard Paseo del Parque. Denne park er en af de mest berømte parker i byen, og dens samling af tropisk flora er en af de største i Europa. Parken adskiller havnen fra centrum og er hjemsted for mange eksotiske planter og fugle.
Udformningen af denne park går tilbage til 1870’erne. Den blev indviet i 1899, omend den først stod helt færdig i 1921. Sidenhen er parken flere gange blevet renoveret, og selvom den ligger midt i centrum, har man hver gang har valgt at bevare parkens oprindelige form, så godt som det var muligt i forhold til byens udvikling.
Mellem palmerne og de hundredvis af plantearter findes både en lille dam, et amfiteater, hvor der arrangeres shows og events, en legeplads og en kiosk. Her er også flere skulpturer og statuer af spanske kunstnere som Rubén Darío og Salvador Rueda.
De mindste vil nok synes godt om en af Málagas meste berømte statuer, omend dens oprindelse ikke har noget med børn at gøre. Der er nemlig tale om en statue, som er dedikeret til den spanske forfatter og nobelprismodtager i 1956 Juan Ramón Jiménez. Tiltrækningen på børn skyldes, at statuen forestiller æslet Platero, som var helten i J.R. Jiménez’ prosadigte “platero y yo” ( Platero og jeg).
3. La Plaza de Toros, La Malagueta
Arenaen her i La Malagueta stammer fra 1874. Den er tegnet af arkitekten Joaquín Rucoba, der regnes for en af Málagas vigtigste arkitekter. Han tegnede og planlagde nemlig også parken og byens centrale marked, Mercado de Atarazanas.
Stilen er neo-Mudejar, som i det 19. og 20. århundrede var en meget populær stilart at bygge i, da den henviser til Andalusiens arabiske rødder. I dag betragtes tyrefægterarenaen er en del af den historiske arv i Spanien. Udover tyrefægtning anvendes arenaen også til koncerter, messer og udstillinger.
4. La Malagueta og Paseo Maritimo
La Malagueta er den mest berømte strand i byen. Den ligger kun få skridt væk fra Málagas centrum og den nye havn Muelle Uno. Der er omkring 1,2 kilometer sandstrand, og her vil du finde både lokale beboere og turister, som tilbringer en doven dag i solen, nyder en picnic eller bader i havet. Du kan komme til La Malagueta direkte fra Paseo Maritimo, som er strandpromenaden. Promenaden starter i havnen og løber langs hele længden af stranden ud til det fashionable kvarter Pedregalejo og det gamle fiskerleje i El Palo.
La Malagueta strand og dens promenade er det perfekte sted at prøve nogle lokale specialiteter. På strandpromenaden finder du en masse restauranter - eller chiringuitos, som serverer frisk fisk, skaldyr og fremragende paellas. Sørg for at prøve de retter, der er typiske for provinsen Málaga - "pescaito frito" (som kan være forskellige slags friturestegt fisk) og “espetos de sardinas” (grillede sardiner på en pind). Efter sådan et lækkert mellemmåltid kan du enten tage en lille lur under en af de mange palmer, eller du kan fortsætte din cykeltur.
5. Muelle Uno og Muelle Dos
Opførelsen af den nye havn i Málaga varede længere end forventet, men siden 2011 har beboere og turister kunne nyde denne nye plads ved havet, hvor der er blandt andet er mulighed for en skøn gåtur, en drink eller middag på en af de mange restauranter eller shopping.
Denne del af havnen er opdelt i to dele: Muelle Uno og Muelle Dos ( Mole Et og Mole To). Muelle Uno er den del af havnen, der strækker sig fra snehvide fyrtårn (La Farola) indtil Centre Pompidou, som er en underafdeling af det parisiske Centre Georges Pompidou. Tilstedeværelsen af dette velkendte moderne kunstmuseum har tilføjet havnen et ekstra strøg af prestige, og den farvede terning på havnen, som symboliserer Centre Pompidou, passer perfekt med de smarte omgivelser.
På strækning ligger der masser af butikker, restauranter og caféer, hvor du kan nyde en forfriskende drink eller tilbringe en romantisk aften med udsigt over havnen og det oplyste roterende pariserhjul i det fjerne. Det er også her, at du finder den eneste restaurant i Málaga by, som er blevet belønnet med en Michelin-stjerne: Restaurante Jose Carlos Garcia.
Muelle Dos er en forlængelse af den første mole. Det er en lang promenade dækket af et modernistisk design, der sørger for en om sommeren tiltrængt skygge for de besøgende, samtidig med at dens hvide farve giver en god kontrast til omgivelserne.
Dette område kaldes Palmeral de las Sorpresas, hvilket betyder Palmehavens overraskelser, og her er masser af overraskelser og underholdning især for børn. I de mange haver, springvand, legepladser og en bred vifte af aktiviteter kan børn boltre sig i timevis på Muelle Dos. Hele komplekset er meget moderne og elegant, og langs stien er der plantet 420 palmer.
6. Jardines de Pedro Luis Alonso og udsigt over Gibralfaro
Disse haver er ofte overset under et besøg i Málaga, selvom de ligger i byens centrum lige ved siden af rådhuset. Parken blev oprettet i 1947 og er tegnet af en i Málaga berømt arkitekt nemlig Fernando Guerrero-Strachan Rosado, som blandt andet også står bag byens fodboldstadion Estadio La Rosaleda. Parken er opkaldt efter den første borgmester i Málaga efter den spanske borgerkrig.
Parkens geometriske mønstre minder om typiske franske haver og har ikke meget til fælles med en typisk andalusisk gårdhave. Andalusiens arabiske rødder kommer dog til sin ret i vegetationen. Her er nemlig lagt vægt på, at der både skal være noget for øjet og for næsen i alle højder på alle tider af året. Således er parken fuld af skønne appelsin- og mandarintræer, som afgiver en vidunderlig duft, især om foråret. Resten af året pynter deres skønne farver i parken. Her er også et utal af forskellige arter af roser, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året.
Kort sagt, uanset hvilken tid på året du besøger denne park, vil du altid være omgivet af skønne dufte og farver.
I parkens centrum står en statue af en "biznaga" sælger - El Biznaguero. En “biznaga” er en håndlavet blomst lavet af jasminblomster, som er sat fast på en stik fra en vild tidsel. Så mange jasminblomster sammen giver en stærk duft, som særligt fylder gaderne i sommermånederne, når sælgerne "Los Biznagueros" går gennem byen og tilbyder dem til byens borgere og gæster. Statuen er lavet af Jaime Fernandez Pimentel, den samme kunstner, som har skabt to af de statuer, som vi har set tidligere: el Cenachero og det lille æsel Platero.
Fra haven kan du se den imponerende mauriske fæstning Alcazaba, som ligger på et af byens højere steder. Denne fæstning minder lidt om La Alhambra i Granada, dog i en noget mindre udgave. Begge fæstninger er bygget af maurerne, da de herskede i dette område. Ved siden af ligger et udsigtspunkt "Mirador de Gibralfaro". Turen herop er via en stejl trappe, men indsatsen vil blive belønnet med en fantastisk udsigt over byen og havet.
Bagved udsigtspunktet ligger et slot med samme navn: el Castillo de Gibralfaro. Slottet er en af de ældste bygninger i Málaga. Dets historie går tilbage til fønikerne, som slog sig ned her for næsten 3 tusind år siden. Fønikerne forstod at udnytte klippens strategiske potentiale, og de byggede en fæstning på klippen. I århundreder blev denne fæstning betragtet som en af de mest uindtagelige fæstninger på Den Iberiske Halvø.
Navnet "Gibralfaro" stammer fra det fønikiske Jbel-Faro og betyder “fyrets klippe”. I årenes løb har slottet været i hænderne på først romerne og siden maurerne, hvor det var en del af forsvaret af Alcazaba. Under generobringen, “La reconquista” måtte den katolske kong Ferdinand belejre slottet og udsulte befolkningen i flere måneder, før han kunne erobre det i 1487.
Slottet kan besøges hver dag fra kl: 9:00 til kl. 20:00 om sommeren og fra kl. 9:00 til kl. 18:00 om vinteren. Billetprisen for voksne er 2,20 €.
7. Alcazaba og romerske teater
Kun et par skridt væk fra Pedro Luis Alonsos haver ligger to for Málaga meget vigtige monumenter: Alcazaba på klippen og nedenfor det romerske teater. Hvis du tager Calle Alcazabilla vil du komme hen til en glaspyramide, som giver mulighed for at kigge ned på ruiner af gamle romerske mure. Teatret går tilbage til det første århundrede f.Kr., da Romerriget blev regeret af Cæsar Augustus. Det kan være lidt svært at forstå, at disse pragtfulde romerske efterladenskaber først blev opdaget i 1951. Præsentationen og glaspyramiden, mon ikke der er hentet lidt inspiration fra Louvre i Paris?, er blot fra 2011. Om sommeren sker det ofte på weekendaftner, at der på teatret opføres et af de klassiske skuespil.
Det er gratis at besøge ruinerne, og der er åbent alle dage undtagen mandag.
Over teatret dominerer fæstningen Alcazabas majestætiske rødlige vægge. Denne arabiske fæstning, som er en af de vigtigste historiske bygninger i Málaga, blev oprindeligt bygget på ruinerne af en punisk-romersk fæstning. Bygningen strækker sig langs bakken Gibralfaro, hvor vi på toppen finder det føromtalte slot: Castillo de Gibralfaro.
Alcazaba fungerede som en fæstning, bopæl og politisk og administrativt centrum for muslimske kaliffer. Efter byen blev indtaget af de katolske monarker under generobringen, fortsatte det med at være en vigtig bygning. Men efter 1675 mistede bygningen sin betydning og blev nu i stedet for anvendt i nogle år som hospital og siden som militærtfængsel. Som følge af både krige og jordskælv begyndte det at forfalde og mursten blev stjålet fra komplekset til at tjene som byggesten for nye huse bygget i nærheden. I begyndelsen af det tyvende århundrede blev fæstningen mest benyttet af hjemløse, som søgte ly her. Det var først i 1930'erne, at bygningens historiske værdi blev anerkendt, og det blev besluttet at beskytte og renovere bygningen.
I området ved siden af bygningerne ligger fæstningens dejlige haver og typiske arabiske terrasser, hvor der vokser appelsin og jasmin, to traditionelle arabiske dufte. Udsigten fra fæstningens øverste mure ud over havnen Muelle Uno, tyrefægterarenaen og pariserhjulet er fabelagtig og bør virkelig ses.
Indgang koster € 2,20 og er gratis på søndage efter 14:00.
8. Plaza de la Merced
Et andet vigtigt sted i Málaga er Plaza de la Merced. Dette torv er opkaldt efter kirken og klosteret Af Vor Frues Nåde, “Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced”. Det er en af de største og smukkeste pladser i byen. I midten står en obelisk, som er dedikeret til General Torrijos og hans 48 kammerater, der blev skudt i 1831 på en af Málagas strande.
På dette torv finder du også fødestedet for en af de mest populære kunstnere i slutningen af det nittende og begyndelsen af det tyvende århundrede: Pablo Picasso. Han blev født i en bygning kaldet Casas de Campos, som nu er omdannet til et museum: Fundación Picasso Museo Casa Natal. I 2008 blev der placeret en statue af maleren siddende på en bænk lige foran det hus, hvor han blev født.
Der har siden tidernes morgen været liv på denne plads. Fra den sene middelalder, i det femtende århundrede, fungerede denne plads som et marked, hvorfor pladsen dengang blev kaldt Plaza del Mercado (Markedspladsen). Senere, især i det nittende århundrede, blev pladsen et mødested for lokale aristokrater og kunstnere. I dag er det en af de foretrukne steder for de lokale beboere i Málaga. Om eftermiddagen fyldes de lokale caféer og barer med både lokale og turister, som nyder den skønne eftermiddagssol. De besøgende ledsages af horder af duer, her er flere end du vil se nogen andre steder i byen. Det er således nemt at forestille sig, hvordan den unge Picasso kigger ud fra sit vindue og ser de fugle, der inspirerede hans kreativitet.
9. Picasso Museum og Calle San Augustin
Vi følger i fodsporene på Picasso og bevæger os ned ad Calle Granada, hvor der er en kirke, i hvilken kunstneren blev døbt: Iglesia de Santiago Apóstol. Den blev bygget på fundamentet af en tidligere moske og påbegyndt i 1490 blot 3 år efter den katolske generobring. Gamle vaner er dog dog ikke altid nemme at ændre, og rent arkitektoniske har de over 800 år under maurernes herredømme da også sat sine tydelige spor i denne katolske kirke, hvoraf mange af detaljerne er i den mauriske stilart mudéjar. Selve gaden Calle Granada har haft enorm betydning for Málaga, da det var her det katolske kongepar Isabel og Fernando red ind i byen den 18. August 1487.
Fra denne gade kan du dreje til højre ned ad den smalle gade kaldet Calle San Agustin. Dette er en af de få gader, der har bevaret sin oprindelige karakter. Gadens navn stammer fra klostret St. Augustine, som blev grundlagt her i det sekstende århundrede. Umiddelbart efter generobringen fik gaden dog et andet navn. Den blev kaldt Calle de los Caballeros (caballeros er spansk for riddere), på grund af det store antal katolske riddere, der valgte at slå sig ned her. Det er værd at nævne, at efter generobringen af Málaga lod kongen et vist antal adelige muslimske familier bo i byen. Disse familier boede i et kvarter kaldet La Moreria tæt på gaden San Agustin, og det var her muslimerne havde deres moske, bade og fælles ovn.
I denne gade ligger Picasso-museet, som har hele 285 værker af kunstneren i forskellige teknikker. En ekstra attraktion er placeringen af museet, der har til huse i greverne af Buenavistas palads (Palacio de los Condes de Buenavista), som nok er en af de smukkeste bygninger i Málaga. Besøgende er som regel ganske imponerede over den indre gårdhave, som er omgivet af rækker af hvide søjler.
Entré til museet koster € 10 og omfatter også de skiftende udstillinger.
Calle San Agustin er ofte afbilledet på postkort, fordi dens placering gør den til et af de bedste steder at beundre domkirken, som ligger for enden af gaden.
10. Málaga Cathedral
Byens katedral er ganske vanskelig at overse, da katedralen med det officielle navn “Santa Iglesia Catedral Basilica de la Encarnación” er en af de højeste bygninger i Málaga. Ferdinand af Aragonien beordrede kirken opført umiddelbart efter, at han generobrede byen i 1487 fra araberne. Hovedarkitekten bag katedralen var den berømte spanske arkitekt Diego de Siloé, som også stod bag katedralerne i Granada, Almeria og Guadix, alle i Andalusien.
Byggeriet blev påbegyndt i 1528 på det sted, hvor der tidligere havde ligget en moske. Arbejdet blev først afsluttet 200 år senere. Da opførelsen af katedralen strakte sig over så mange år, blev det færdige resultat en katedral i renæssancestil med interessante elementer i gotisk og barok stil. Eksempelvis er et af kirkens vigtigste elementer, koret, lavet i barokstil. Til koret er der blandt andet udskåret 42 træfigurer i barok under ledelse af den spanske skulptør Pedro de Mena. Også facaden og orglet er udført i barok, mens gotiske elementer kommer frem ved alteret.
Et af de elementer, som gør denne katedral helt speciel og ejendommelig, er fraværet af et af tårnene. På grund af manglende midler blev det besluttet at anvende bygningen, inden den blev færdig. Beboere begyndte herefter at kalde katedralen "La Manquita", som kan oversættes som “en lille enarmet kvinde”.
En indre del af bygningen består af en gårdhave fyldt med appelsintræer, som er et levn fra den tidligere arabiske moske.
Det koster €5 at besøge katedralen. Om søndagen er det muligt at komme ind i katedralen gratis, da der her afholdes messe. Det forventes dog, at de besøgende deltager respektfuldt i messen og hverken taler højlydt, tager billeder eller forlader kirken under messen.
11. Plaza de la Constitución
Allerede under de arabiske herskere var Plaza de la Constitución byens vigtigste plads. Pladsens daværende navn afspejlede dens beliggenhed i forhold til omgivelserne, hvorfor den blev kaldt Plaza de las Cuatro Calles (De fire gaders plads), fordi fire gader gik hertil. Pladsen har dog skiftet navn et par gange, og den blev på et tidspunkt kaldt Plaza Pública (Offentligt torv). Det nuværende navn blev givet i 1812, samme år som den spanske forfatning La Pepa blev vedtaget.
I dag, ligesom for århundreder siden, er pladsen fuld af liv og fungerer som et mødested, og mange af de vigtigste begivenheder i byen finder sted her. På pladsen er der et springvand La Fuente de Génova. Det er omgivet af bygninger fra det nittende århundrede, hvoraf den ene huser den historiske butiksarkade Pasaje Chinitas. Dette sted var meget populært særligt i begyndelsen af det tyvende århundrede, da El Café de Chinitas lå her. Dette lille teater, der også fungerede som en bar, café og til tider værtshus, har været vært for de bedste flamencodansere og moderne bohemer fra denne periode. Den berømte spanske digter Federico Garcia Lorca var en regelmæssig gæst, og han har endda nævnt dette sted i et af sine digte.
På Plaza de la Constitución bør du ikke gå glip af et besøg på Café Central. Da bestilling af kaffe i Málaga er en kunst, har netop dette sted valgt at hjælpe sine kunder ved at hænge en visuel oversigt op over de mulige kaffetyper. Så kan kunderne se, hvor meget mælk der er i de forskellige typer, så som mitad ( halvdelen), nubes (skyer) og sombra (skygge).
De bedste ferielejligheder i Málaga centrum ligger tæt på denne plads, da den er det bedste udgangspunkt for at udforske byen.
12. Calle Larios
Calle Marqués de Larios er byens største gågade. Den går fra Plaza de la Constitución og ned til hovedfærdselsåren Alameda Principal. I dag er denne gågade en af de dyreste shopping gader i Spanien, hvilket er årsagen til, at så mange kendte kædebutikker ligger netop her, da de, som nogle af de få, har råd til de høje huslejer. Størstedelen af konstruktionen af denne gade blev oprindeligt finansieret af Marquis Larios’ familie, deraf navnet.
Hvis der sker noget i byen, kan du være næsten sikker på, at det sker på Calle Larios. År efter år har påskens processioner passeret op gennem Calle Larios. Det er også her, at der afholdes koncerter og forestillinger i løbet af byens karneval, ligesom gaden anvendes i forbindelse med Málagas store årlige byfest: la Feria de Málaga, hvor gaderne fyldes af festklædte spanske kvinder i flamincokjoler.
Under filmfestivalen Festival de Málaga Cine en Español (FMECA) i april dækkes gaden af et rødt tæppe, så alle kan føle sig som en stjerne. I september forvandles gaden til et modeshow under Pasarela Larios Málaga Fashion Week.
13. Byens centrale marked: Mercado de Atarazanas
Det sidste punkt på vores cykeltur er byens centrale marked - Mercado de Atarazanas. Dette marked er fuldt af liv fra kl. 8 morgen til mellem kl. 13 og 14. Her kan findes næsten alt, hvad man har brug for i sin madlavning især frisk fisk fra Málagabugten, lokale grøntsager, masser af syltede oliven og lækre oste. Tag et kig på hovedporten, som er en rest af det oprindelige arabiske skibsværft, som lå her indtil det fjortende århundrede.
Hvis du undrer dig over, hvorfor værftet blev placeret i midten af byen, så skyldes det ikke dårlig planlægning. Men derimod at havet indtil det attende århundrede nåede op til det sted, hvor markedet er i dag. Efter det katolske kongepars generobling af Málaga, blev bygningens funktion ændrer og har siden fungeret både som et lager og som et militærhospital.
I midten af det nittende århundrede var bygningen forfalden og kommunen besluttede derfor at lave stedet om til et marked. Som med mange markeder fra denne tid, blev Atarazanas inspireret af det parisiske marked Les Halles. Man valgte at bevare en af de oprindelige hvælvinger, som er lige ved indgangen. Samtidig forsøgte man at bevare henvisningen til stedet arabiske rødder.
I årene 2008 til 2010, gennemgik markedet et omfattende restaurering for at forbedre forholdene for de handlende og taget blev udskiftet. I dag fremstår stedet som et levende og indbydende marked, som er til gavn og glæde for alle besøgende.
Adgang til markedet er gratis.
Vores cykeltur rundt i Málaga er nu ved vejs ende. Hvis du ønsker at vende tilbage til udgangspunktet ved Plaza de la Marina, ligger pladsen blot tre minutter fra markedet Atarazanas.
En skøn måde at tilbringe resten af eftermiddagen på er at prøve de bedste tapas i Málaga, nyde en sen drink på en af de lokale terrasser i centrum eller gå på det spændende madmarked Mercado de la Merced. Skulle denne rundtur have gjort dig interesseret i en ferie i Málaga og omegn er en feriebolig en god måde at få det bedste ud af ferien på.