De vestlige kyster på Menorca er mest kendt for deres maleriske strande, omend fantastiske Menorca byder på meget mere end strande. På den vestlige side af øen, vil vi udforske den adelige by Ciutadella, opleve uforglemmelige solnedgange og forstå betydningen af kalkstensklipperne, her kaldet "marés”, der om noget karakteriserer det menorquinske landskab.
Ciutadella
Den tidligere hovedstad Ciutadella er en by, som tidligere var påvirket af adelen og kirken. Der er stadigvæk mange spor i de smalle gader og stræder, som er oversået med herregårde, klostre, kirker, pladser og markeder.
Det er nemt at fare vild i dette indviklede netværk af smalle gader, som er omgivet af middelalderlige mure, hvor to bastioner stadigvæk eksisterer. Den ene står på pladsen Plaça des Born bagved rådhuset (hvorfra der er en fantastisk udsigt over havnen), mens den anden i dag huser det kommunale museum ( Municipal Museum of Ciutadella des Bastió de sa Font).
Plaça des Born, som er byens centrale plads, kan nemt nåes med bus eller taxa. Markederne, som afholdes her fredag og lørdag morgen, er en oplevelse i sig selv, da de er omgivet af smukke bygninger såsom rådhuset, Casa Salort, Casa del comte de Torre-Saura (grev Torre-Sauras hus), San Francisco kirken og Theater des Born.
Obelisken, der står i midten af pladsen, blev bygget til minde om de borgere, som kæmpede under den tyrkiske belejring i 1558. Fra obelisken kan du gå ned til havnen eller fordybe dig i den historiske bymidte.
Uden for restauranten 'Ses Voltes' kan du nyde en dejlig udsigt til katedralen, som er bygget i gotisk stil. Den er bygget ovenpå ruinerne af en moské efter ordre fra Alfonso XII efter generobring af Menorca. Den arabiske struktur er dog stadigvæk bevaret i det oprindelige firkantede klokketårn.
El Roser kirken er et perfekt eksempel på menorquinsk barok stil. Den blev dog lukket på grund af skaderne under borgerkrigen. I dag huser bygningen en kommunal udstillingshal med et varieret kunstprogram.
Du kan fortsætte gåturen i byen med klostret Sant Agustí, fiskemarkedet og Molí des Comte (Grevens Mill), som nu huser en populær restaurant. I samme gade, men i hver sin ende, ligger Monasterio de Santa Clara (et kloster) og restauranten Ses Voltes, som er opkaldt efter hvælvingerne i våbenhuset. Denne gade er perfekt til at købe souvenirs og nyde tapas.
Fra juni til september er havnen hver aften vært for et marked for håndværk med over 20 boder, der sælger menorquinske produkter herunder smykker, tasker og lædervarer, og der afholdes musikalske forestillinger. På vejen ned til havnen er der mange maleriske steder, hvor du kan stoppe og få en forfriskning. Der er også masser af spillesteder med levende musik såsom Sa Clau, Vaporet, Es Cau og Mustassa.
Fyrtårne
På den vestlige side af Menorca finder du også tre af øens syv fyrtårne.
Fyrtårnet Punta Nati betragtes af mange som det mest interessante af dem alle. Det ligger på den nordvestlige del af øen. Det blev bygget som et resultat af et pres fra den franske regering efter, at dampskibet 'Generelt Chanzy' forliste og sank her i 1910. Fyrtårnet er omgivet af et stenet og klippefyldt område, som er fuldstændig blottet for vegetation. De solnedgange, der kan ses herfra, er blandt nogle af de smukkeste, som findes på Menorca.
Sa Farola er et "urban" fyrtårn på Menorca, da det kun ligger 1 kilometer fra Ciutadella. Der er bygget en barriere på den side, som vender ud mod havet for at beskytte fyret fra havets og bølgernes eroderende kræfter.
Et besøg ved fyret kan anbefales at kombinere med en gåtur langs promenaden, hvorfra du kan beundre indgangen til Ciutadellas havn, en indsejling som domineres af slottet Castillo de San Nicolau, et vagttårn fra det syttende århundrede.
Fyrtårnet Artrutx står på den sydvestlige kyst af Menorca ud mod kanalen over til Mallorca. Det rager 45 meter op over havets overflade og kan ses på en afstand på lidt over 50 kilometer. Ligesom sin modpart, Punta Nati, er landskabet her også domineret af klipper, der er eroderet i årenes løb af vinden og havet.
Blot 1 kilometer fra fyret finder du den livlige Cala'n Bosch marina, hvor der ligger dejlige restauranter med levende musik og aftenshows.
Líthica
Et par kilometer fra Ciutadella ligger stenbruddet S'Hostal. I dette gamle stenbrud blev der brudt den specielle stenart tuf, som er en porøs bjergart, der opstår, når vulkansk aske eller vulkansk støv hærder. Denne stenart er typisk for bygninger på Menorca og kaldes her “marés”.
Stenbruddet var aktivt indtil 1994, hvorefter planen var at lave området om til en losseplads. Heldigvis besluttede en non-profit organisation at købe området og lave det til noget smukt i stedet for. Området er nu kendt som Líthica.
Stenbruddets landskab er kontrastfyldt og opdelt i to zoner.
I den ældste af de to zoner blev stenene udgravet med håndkraft og transporteret op ved hjælp af møller. Da man holdte op med at bryde sten her, overtog naturen og ejerne stedet. I dag er her en blandet vegetation og smukke haver. Organisation har plantet frugttræer og vinstokke, således at der er skabt en mangfoldig have fuld af urter, frugter og grøntsager.
I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev brugen af maskiner indført for at bryde og udvinde stenene. Det skete i den anden zone, som nu består af golde vægge, hvor maskinerne har sat deres mærker. Her er også et par steder, som stadig bliver brugt til at bryde disse særlige sten.
Hele området virker som en stor labyrint og for at forstærke dette element og kontrasterne mellem naturen og de rå stenvægge, er der i dette område blevet skabt to labyrinter af sten, hvor du kan fortabe dig i tiden og fare vild, hvis ikke du er opmærksom.
Den største af de to labyrinter er Totem labyrinten, som ligger ved indgangen til hele området og optager størstedelen af pladsen i den moderne del af stenbruddet. Da det er et stenbrud, kan du også købe blokke af kalksten for omkring 10 €, hvis du ønsker det og efterfølgende er det muligt at deltage i en af skulptur workshoppene i Líthica, som afholdes hver anden måned.
Den anden labyrint er meget smukkere. Den er grøn og cirkulær, fyldt med græs og urter, som får den til at ligne en fortryllet, middelalderlig have.
Det er muligt at komme på en guidet tur i labyrinterne. Her er også workshops, koncerter, danseforestillinger og en udendørs sommerbiograf.
Guidet ture:
Vinter: Hver anden søndag fra den 1. november til den 30. april.
Sommer: Hver tirsdag fra den 1. maj til den 31. oktober.
Pris:
Sommer: 5 €
Vinter: Gratis
Åbningstider:
Vinter: Mandag - søndag kl. 9:30 til kl. 14:30 pm
Sommer: Mandag - søndag kl. 9:30 til kl. 14:30 og kl. 16:30 indtil solnedgang