Den, der begiver sig af sted på Camino de Santiago, begiver sig også ud på en rejse mod større indsigt i sig selv og i verden.
Den verdensberømte vandrerute i Nordspanien byder på en helt unik oplevelse, som på én gang er ganske simpel og umådeligt kompleks, idet den monotone vandring kombineres med et utal af perspektiver gennem indre refleksion og samtaler med andre pilgrimme.
På Camino'en mødes mennesker fra alle verdenshjørner og deler såvel stille øjeblikke som dybe samtaler, og du kan ikke undgå at få udvidet din horisont undervejs.
Camino de Santiago består faktisk af flere officielle vandreruter. Nogle af ruterne starter i Sydspanien, mens andre starter i Frankrig, så højt oppe som i Paris. En af de mest populære ruter, El Camino Francés (Den Franske Rute) er god for nybegyndere, da der langs denne rute er et godt udbud af vandrehjem og restauranter, og der vil være rigeligt af rejsende - og skilte - du kan følge. El Camino Francés starter i den franske landsby Saint-Jean-Pied-de Port, men de fleste starter deres vandretur senere på ruten, i en af de nordspanske byer.
Uanset startsted ender alle ruterne i byen Santiago de Compostela i den nordspanske region Galicien. Det er byens katedral, der er det egentlige endemål for turen. Camino de Santiago blev anlagt som en pilgrimsrute for 2000 år siden, men i dag benyttes den af mennesker fra hele verden og fra alle religioner. I 1987 blev Camino'en udnævnt til 'kulturrute' af Europarådet, hvorefter UNESCO satte den på deres Verdensarvliste.
Historien om Camino de Santiago
Camino de Santiago fik sit navn af kristne pilgrimme, som i begyndelsen af 800-tallet begav sig til området for at ære de jordiske rester af Skt Jakob den Ældre. Men vandrerutens historie strækker sig faktisk endnu længere tilbage i tiden.
Det siges at kelterne brugte ruten for at komme til Finisterre, der dengang blev anset for at være Verdens Ende (læs mere sidst i artiklen). De drog dertil for at betragte solen gå ned og for at rense sig selv i havet og for at samle muslingeskaller som symbol på denne hellige rejse.
Skallerne blev opfattet som en lykkeamulet der var bevis på, at de keltiske pilgrimme havde nået målet om at komme til Verdens Ende. De var desuden et praktisk redskab til at samle drikkevand fra brønde og kilder langs vejen.
Hvorfor gå Camino de Santiago?
Camino de Santiago er ikke blot en vandrerute. Det er en personlig rejse.
Mange oplever det som en velsignelse i sig selv at gå turen, og nogle mener endda, at det kan lette dine byrder og kurere dine sygdomme. Alt fra kultur- og naturelskere over historienørder og artitekturentusiaster til pilgrimme på jagt efter en spirituel oplevelse finder vej til Santiago.
Nogle ønsker at gå turen i ensomhed, mens andre lægger vægt på det sociale samvær. Hvis formålet er komme i kontakt med dig selv, kan det anbefales at gå turen alene. Det betyder, at du må starte og slutte dine dage på lidt andre tidspunkter end flertallet, og at du skal kunne sige nej tak, hvis nogen tilbyder eller beder om følgeskab. Det er fuldt ud accepteret, at nogle vandrere ønsker at gå alene.
Andre medbringer familie, venner, eller deres hund. Langt de fleste møder op alene og forventer at slå følgeskab med andre undervejs.
Forberedelser til din pilgrimsvandring
Det bedste tidspunkt at gå Camino de Santiago er om foråret og efteråret. Vejret er mildere og der er færre turister, så det er nemmere at finde overnatning.
Sværhedsgraden på Camino'en varierer en del. Undervejs krydser man landskaber af vidt forskellig art, og underlaget skifter fra asfaltvej over grusvej til jordede hjulspor. Når du planlægger, hvilken del af ruten du vil gå, bør du derfor kigge godt på et kort og rådføre dig med et par af de mange guidebøger og hjemmesider, der beskriver ruten. Du kan få et overblik over materiale om Camino'en længere nede i denne artikel.
Overnatning kan ske på alt fra vandrehjem (alberques eller refugios) til luksushoteller. Overvej dit budget og formålet med din rejse, når du vælger, hvor du vil tilbringe natten.
Prisen for de offentligt administrerede vandrerhjem ligger omkring 6 euro pr. nat - mange steder betaler man i form af en donation - mens de private vandrehjem tager ca. 10 euro pr. nat. For den højere pris får du f.eks. senere check-in, færre antal gæster, bedre senge, muligheden for at blive mere end en enkelt nat mv.
Restauranterne langs Camino de Santiago tilbyder særlige pilgrimsmenuer, der som regel består af gedigne portioner mad og måske en flaske vin for i alt 10-12 euro.
Med et budget på 35-50 euro pr. dag kan du både sove og spise godt uden overflødig luksus. Husk at sætte penge af i budgettet til uforudsete udgifter til f.eks. transport, udstyr, en pludselig trang til en nat på luksushotel eller lign.
Det kan godt betale sig at lægge en plan for din pilgrimsfærd. Husk, at uanset hvor langt eller hvor længe, du går, er du garanteret at komme på eventyr. Først og fremmest skal du tage dig god tid. Selvom du kan læse i en guidebog, at du kan gå strækning X på Y antal timer eller dage, er det en god idé at beregne rigeligt med tid. Der skal være plads til at pleje vabler, tage en dag i roligt tempo eller fordybe sig i spontane samtaler. Læg en overordnet plan, men vær åben for at ændre den undervejs.
Ruten er tydeligt markeret stort set hele vejen. Følg de gule pile, som ofte er ledsaget af en kammusling, Camino'ens symbol. Er du i tvivl, er andre pilgrimme eller lokale indbyggere altid åbne for at hjælpe.
Hvad skal du pakke til Camino'en?
Det vigtigste, du skal medbringe, er et åbent sind. Du vil møde et væld af uventede udfodringer, og nøglen til en succesfuld oplevelse er at bevare det gode humør og suge til sig af de nye indtryk.
Du kommer dog heller ikke langt uden et par ordentlige vandrestøvler. Køb et par solide, vandtætte støvler - og suplér evt. med et par lettere, luftige vandresko. Alt fodtøj skal være gået til inden afrejse, så brug det når du træner, mindst et par uger inden afrejse.
Næste vigtige punkt er rygsækken. Hvis du går 25 km om dagen kan det anbefales ikke at bære meget mere end 10 kg. Du behøver derfor heller ikke nogen enorm rygsæk - men selvfølgelig skal den være stor nok til at rumme sko, sovepose osv., så det ikke skal hænge og dingle udenpå. Sørg for at medbringe et regntæt overtræk til rygsækken. Få hjælp til at indstille rygsækken korrekt, så vægten fordeles optimalt over hofter og skuldre - spørg evt. i en friluftsbutik.
Her er et forslag til, hvad du bør putte i rygsækken:
- En dagbog
- Tøj af mikrofiber og andre hurtigt tørrende materialer (undgå f.eks. jeans og bomuldsbluser)
- Invester i gode vandrestrømper, som passer til årstiden
- Solcreme
- Myggespray eller andet insektmiddel
- Hat (god både mod sol og regn)
- Sovemaske
- Ørepropper
- Håndklæde i mikrofiber (vejer lidt og tørrer hurtigt)
- Let og kompakt sovepose (evt. blot en lagenpose om sommeren)
- Sandaler (luftigt og behageligt alternativ til vandrestøvlerne om aftenen)
Bemærk at dette ikke er en komplet pakkeliste, men en huskeliste over ting, man ellers let glemmer.
En fuldendt oplevelse
Selvom man kan gå langt uden at møde et menneske er man aldrig alene på Camino'en. Alle, du møder, ønsker “¡Buen Camino!”, og mange er klar på at indlede en samtale. De flesta tager turen til fods, men du kan også møde folk på cykel (ca. 15% af pilgrimmene). Det kan også ske, at du møder nogen til hest eller i rullestol. Nogle af dem, der rejser over meget lange afstande, medbringer æsler eller mulddyr.
Du kan også være heldig at møde en såkaldt Camino-engel, en person der hjælper pilgrimme ved at tilbyde overnatning eller blot lidt opmuntrende ord.
En ikke uvigtig del af Camino-oplevelsen er naturligvis maden. Det nordspanske køkken er noget for sig, og særligt den vestligste provins, Galicien, er kendt for sin gastronomi. Prøv den klassiske ret med blæksprutte og kartofler, pulpo a la gallega, også kendt som pulpo a feira.
Undervejs på ruten vil du også opleve egnens særprægede arkitektur. Camino de Santiago passerer gennem adskillige landsbyer, hvor du kan se de traditionelle huse af sten og træ, hvoraf nogle ser ud til at være bygget ind i klippevæggen. Restauranter og barer spiller traditionel folkemusik, og mange lokale byder gerne en pilgrim ind på visit.
Belønningen
Alle, der fortæller om deres oplevelse på Camino'en, fremhæver den lykkerus, de oplevede, da de nåede frem til katedralen i Santiago de Compostela. Hvis man går minimum 100 kilometer - eller cykler 200 km - af Camino'en, får man desuden et officielt certifikat. Undervejs skal man huske at samle stempler (sellos) fra de vandrehjem, cafeer, barer, kirker, rådhuse og øvrige seværdigheder, man passerer. Det endelige stempel får man i Santiago de Compostela efter en optælling af det samlede antal kilometer, man har gået.
Videre til Verdens Ende
Mange pilgrimme fortsættere deres rejse et stykke efter Santiago, idet de går videre til Finisterre på den yderste vestkyst. I gamle dage troede man, at dette var verdens ende, og længe blev Finisterre betragtet som det yderste vestlige punkt på den spanske kyst (i dag er det eftervist at det yderligste punkt ligger lidt længere nordpå). Her kan du finde en muslingeskal som symbol på din rejse - både den fysiske og den mentale - og bade i det efter sigende helbredende vand.
Information om Camino de Santiago
Der er utallige kilder, hvor du kan søge mere information om Camino'en.
Her er et par links med generel information:
Se også listen over de bedste blogs om Camino de Santiago.
Overblik over ruter, kort mv.:
Find pakkerejser og skræddersy din rejse her:
Information om vandrehjem og overnatning:
FAQs:
Du kan også ringe til informationslinjen for Camino de Santiago på telefonnummer: +34 902 33 20 10.
Vi kan anbefale et par gode film om Camino'en:
- The Way - en sand Hollywoodfilm om en mands rejse på Camino de Santiago og hans genforening med sin søn.
- Walking the Camino: Six Ways to Santiago - en prisvindende dokumentar om op- og nedturene for seks pilgrimme (se traileren til Walking the Camino).
Fortæl os gerne om dine egne oplevelser med eller planer om at gå Camino de Santiago. Del din erfaring med kommende pilgrimme!