Når talen falder på Sevilla, tænker mange på det skønne sydspanske klima, de lækre tapas og flamenco, men området omkring Sevilla gemmer på en historisk perle, som man bestemt heller ikke bør gå glip af.
Blot 30 km udenfor Sevilla ligger den historiske by Carmona med imponerende romerske fodspor. Med sin beliggenhed på en bakke 235 meter over det øvrige flade landskab har området været relativt nemt at forsvare, hvilket menes at være en af årsager til, at området har været beboet siden den yngre stenalder.
Både fønikerne og kartanikerne har været herskere i dette område, men med den 2. puniske krig (219-201 f.kr) erobrede romerne Carmona og deres tilstedeværelse ses tydeligt både i den gamle bydel og lidt udenfor byen.
Nekropolis
Og det er netop her, lidt uden for centrum, at vi starter vores oplevelser i Carmona. For her ligger en imponerende romersk begravelsesplads, Nekropolis. De første ruiner efter romerne fandt man allerede i 1573, men først i 1868 blev Nekropolis opdaget, og det store arbejde med at udgrave gravene startede.
Denne romerske begravelsesplads er den bedst bevarede i Andalusien, og man mener, at der er over 1000 grave, hvor blot ¼ del er blevet udgravet. I 1885 åbnede Nekropolis for besøgende. Der er fundet mange kar og urner i gravene. En af de meget fine genstande, som man har fundet, er en lille elefantskulptur, som har givet navn til en af de to store udgravede grave.
Nekropolis ligger på et fladt område uden særligt meget skygge. Gravene omfatter et stort område, hvor der er lavet fine gange mellem de udgravede område. Der er også et informationscenter, hvor man kan se en 20 minutter lang film om stedet. Der er toiletter, men ingen muligheder for at købe noget. Kommer man en varm dag, er det en god ide at besøge stedet tidligt på dagen og huske at medbring solcreme, vand og eventuelt en solhat.
På den anden side af nekropolis ligger et amfiteater, som dog er indhegnet og endnu ikke er åbent for gæster. Men man kan ikke ind gennem hegnet. Det giver samtidig også en fornemmelse af, hvor omfattende romernes påvirkning på byen har været.
Og denne påvirkning bliver ikke mindre, når vi forlader udkanten af byen og kommer ind til den gamle bydel på toppen af bakken. Det første imponerende bygningsværk, som vi kan se, er fæstningsværket Puerta de Sevilla Alcázar.
Puerta de Sevilla Alcázar
Dette imponerende bygningsværk, som tidligere vogtede over indgangen til byen fra Sevilla, består at hele to forsvarsværker bygget af forskellige herskere.
Det første større forsvarsværk, som man kender til på dette sted, var et tårn. Det udgjorde en del af et større forsvarskompleks af volde og tårne, som kan dateres tilbage til det 8. århundrede f.Kr. De ældste rester af forsvarsværker, som man har fundet, kan dog dateres helt tilbage til 1400 f.Kr.
Først Kartanikerne og siden Romerne forstærkede tårnet og murerne i sådan en grad, at Cæsar erklærede, at byen havde det bedste forsvarsværk i Sydspanien. I murene byggede romerne indgangsporte, som lå vendt mod de omkringliggende byer, og det var i den forbindelse, at La Puerta de Sevilla blev bygget. Da Maurerne indtog Carmona i 800-tallet udbyggede de porten til et helt fort, som nærmest var uindtageligt.
Hele bygningsværket var igennem en totalrenovering i 1973 til 1975. I dag kan det besøges, og det bør man ikke snyde sig selv for. Her kan man fornemme hvilken magt og overlegenhed først romerne og siden maurerne må have følt, når de stod her og spejdede ud over landskabet.
Netop Carmonas strategiske position, højt hævet over det omkringliggende landskab, var en af de faktorer, som gjorde byen særligt interessant for de skiftende herskere i området. Det fabelagtige overblik over området gjorde romerne i stand til at overvåge de primære veje, hvilket gjorde dem i stand til at kontrollere al handel i området.
En vigtig anden faktor, som gjorde byen betydningsfuld, var de frugtbare jorde, som ligger omkring byen. Områder havde stor betydning for romernes fødevareforsyning, og de eksporterede blandt andet korn fra Carmona til andre dele af deres imperium. Området har gennem tiden haft stor eksport af håndværk og ædle metaller. Carmonas betydning for romerne var så stor, at de slog deres egen mønt her.
Fra denne imponerende bygningsværk og indgang til byen går vi op til hovedtorvet. Romerne har sat mange spor i Carmona og der findes søjler og mosaikker i byen, som stammer fra deres tid.
Der findes hele tiden ”nye” ruiner, søjler, potteskår og lignende, når man graver i undergrunden i Carmona. Når disse stykker historie findes, skal de jo udgraves og bevares, hvilket er ganske kostbart. Derfor vælger mange af byens beboere at klare sig uden at grave, så springer et vandrør, finder de andre løsninger, som ikke involvere at grave i jorden.
Nogle søjler er tidligere blevet genbrugt til at bygge huse, og en del lokale har romerske søjler i deres gårdhaver. Så ser du en åben dør, så benyt chancen og kig ind, måske sendes du tilbage til romertiden.
Under maurerne var livet godt i Carmona, men da de kristne indtog byen 1247 kom der en nedgangsperiode for Carmona, da herskerne var mest optagede af at generobre landområder fra maurerne. I slutningen af 1400-tallet skete der en markant ændring for Carmonas fremtid.
Riddere og adelsmænd, som have hjulpet det katolske kongepar med at generobre hele Spanien i 1492, blev belønnet med jorde omkring Carmona. Sammen med den stigende handle med de nye kolonier oplevede Carmona igen velstand. Jordejerne byggede store paladser i byen, hvoraf mange stadigvæk eksisterer i Carmona.
Maurerne fik, ulig andre steder, generelt lov til af blive i Carmona efter generobringen og derfor er der mange bygninger efter 1492, som er i mudejar stil, herunder mange paladser. I dag er mange af jordene omkring Carmona stadigvæk på meget få hænder.
Convento de Santa Clara
Sammen med byens øgede velstand blev der også bygget flere kirker og klostre i byen. Det ældste kloster som er tilbage i Carmona, er Santa Clara, som kan besøges. Det blev grundlagt i 1460 og fik fra starten Pave Pío XII's autorisation, hvorved det stod under kirkens og kongedømmets beskyttelse og havde de medfølgende privilegier. Blandt disse privilegier var ihændehave byens nøgler og skattefritagelse for naboer, som arbejdede for klosteret.
Klosteret stod under beskyttelse af Beatriz Pacheco, Hertuginde af Arcos, som også var klosterets velgører. Efter sin død i 1511 efterlod hun en stor arv til klosteret. Den bestod af en betydelig indkomst, ejendomme og personlige ejendele. Denne arv gjorde klosteret til et af de rigeste i Andalusien.
Kirken og klosteret dateres tilbage til den sidste tredjedel af det 15. århundrede og begyndelsen af det 16. århundrede, og begge er udført i maurisk stil, selvom det er et katolsk kloster.
Kirken som består af et unikt midterskib, som har afstivede hvælvinger og et loft i presbyteriansk stil. Dekorationen af de presbyterianske vægge blev foretaget i det 17. århundrede af den spanske kunstner Felipe de Ribas. I 1700-tallet blev klokketårnet og vagttårnet rejst, hvilket gav nonnerne en mulighed for at se ud uden selv at blive set. Tårnet er ikke siden blevet ændret.
Det er muligt at besøge kirken og klosteret, dog får man ikke adgang til nonnernes private værelser og opholdsrum. Der er i skrivende stund 14 nonner på klostret. Nonnerne sælger hjemmelavede kager for at supplere indtægterne til klosteret, for i dag lever nonnerne i høj grad af velgørenhed fra byens borgere.
Tidligere tiders rigdom er forsvundet. Guld og maleri er enten hugget af napoleons tropper i 1800-tallet eller overdraget til Sevilla og dens kirker. Det er tilrådeligt at ringe i forvejen, da klosteret kan lukke uden varsel som følge af religiøse årsager. Hvis man ringer i forvejen og fortæller, hvornår man kommer, er det muligt at få en nonne til at vise rundt, og hun svarer også gerne på spørgsmål.
Inden man forlader denne del af byen bør man lige gå ned til Puerta de Cordoba og nyde udsigten over det flade landskab.
Jeg håber, du har fået lyst til at besøge Carmona. Foruden de omtalte bygningsværker har Carmona mange andre spændende bygninger, som du kan besøge. Nedenfor har jeg nævnt nogle af de meste interessante:
- Rådhuset, bygget i 1621 som et kloster, C/ El Salvador, 2
- Plaza de Abastos o Mercado (Markedspladsen), oprindeligt et kloster bygget i det 16. århundrede. Ombygget i 1842 med arkader og gallerier til boder. Mange af disse arkader tilhører stadigvæk det tidligere kloster. c/ Domínguez de la Haza.
- Alcazar del Rey Don Pedro, oprindeligt en maurisk fæstning, nu Carmonas Parador, et statsejet hotel. C/ Los Alcázares s/n
- Casa-palacio Marqués de las Torre (Villa-palads) /Bymuseum C/ San Ildefonso, 1
- Plaza San Fernando, Carmonas centrale plads. Pladsen var oprindelig rektangulær, men som følge af en fejlslagen renovering er den nu rund. Calle Prim og Calle Martín López.
- Casa de la Descalzas (De barfodedes villa), en smuk villa fra 1600-tallet. Plaza de las Descalzas, s/n
- Hospital de la misericordia y de la caridad (Hospital for de fattige). Hospitalet blev grundlagt i 1510 under protektion af Beatriz Pacheco, hertuginde af Arcos. Hovedformålet var at passe og behandle patienter gratis. C / Santa María de Gracia, s / n
- Iglesia de Santa Maria. Denne kirke er Carmonas fineste eksempel på religiøs arkitektur. Byggeriet af kirken blev udført i to etaper i det 15. og 16. århundrede. Kirkens grundplan er firkantet, da det følger grundplanen på den moske, som tidligere lå på stedet. Kirken har tre kirkeskibe og flere kapeller, og arkitekturen er andalusiske sengotiske. Man har bevaret det tidligere moskes gårdhave. Plaza del Marqués de las Torres
- Iglesia de San Bartolomé. Kirkens struktur er oprindeligt fra det 15. århundrede. Siden er kirken blevet forvandlet og dekoreret i barok stil. Det var på dette tidspunkt, at facaden tårnet blev afsluttet. C/ Prim, nº 29
Husk på, når du besøger Carmona, at byen ligger på den andalusiske slette, hvor det kan blive meget varmt. Derfor holder byens butikker og museer siesta-lukket, så det er en god ide at komme tidligt til byen.
Praktisk information:
Nekropolis
Adresse: Avenida Jorge Bonsor, s/n
Åbningstider: Tirsdag til torsdag kl. 09:00 til kl. 20:30, Fredag kl. 09:00 - 15:30, Lørdag kl 09:00 til kl.19:00. Søndag kl. 09:00 til kl. 15:30. Mandag lukket. Indgangen lukkes en time før lukketid.
Billetpris: Gratis
Telefon for information: 600 14 36 32
Santa Clara Klostret
Adresse: C/ Santa María de Gracia
Åbningstider:Torsdag til mandag: kl. 11:00 til kl. 14:00 og kl. 16:30 til kl. 18:30
Entré: 2€
Mandag fra kl 16:00 til 17:00 er entré gratis.
Telefon for reservation (anbefales): 954 14 21 02
Alcázar de la Puerta de Sevilla og turistkontoret (samme bygning):
Adresse: C/ Alcázar de la Puerta de Sevilla, s/n, 41410 Carmona, Sevilla
Telefon: 954 19 09 55
Åbningstider: Mandag til fredag: 10:00 – 15:00 og 16:30 – 18:00. Lørdag: 10:00 - 18:00. Søndag: 10:00-15:00.
Entré for Alcázar de la Puerta de Sevilla: Voksne: 2€, børn, studerende og pensionister: 1€. Mandag gratis.
En oversigt over alle byens monumenters aktuelle åbningstider kan findes her.
Kort