De bedste gastronomiske begivenheder i Spanien

Hvis du elsker at få nye smagsoplevelser når du rejser og nyder at udforske de typiske lokale retter, uanset hvor du er, så tilbyder vi her en godbid til dine sanser, en guide til de lækreste gastronomiske begivenheder. 
 
Det spanske køkken er meget mere end paella og tapas. Med middelhavskosten som reference er det spanske køkken kendetegnet ved sine friske fødevarer og høje kvalitet. I mange år er der i hele landet blevet afholdt kulinariske festivaler for at fremme kendskabet til de forskellige områders mest typiske og traditionelle retter eller vise de seneste innovationer og ideer i køkkenet.
 
Cocinando en el restaurante de Jose Carlos García

1. Gastrofestival i Madrid

Vi begynder vores liste med en af ​​de mest kosmopolitiske gastronomiske begivenheder i Spanien, "el Gastrofestival de Madrid". Forskellige spændende restauranter, museer, markeder og butikker i byen gået sammen for at tilbyde vores sanser en gastronomisk rejse. 

Gastrofestivallens program omfatter blandt andet nye menuer udviklet af internationalt anerkendte kokke, madlavnings-workshops, kulinariske ruter gennem byen og nogle af byens vigtigste museer har udstillinger, som er relateret til gastronomi. Skulle du have du har cøliaki, behøver du ikke holde dig tilbage. Fra i år er der også glutenfri menuer, så ingen går sultne fra denne festival. Tag en tur til Madrid i disse dage for at opdage de nyeste tendenser i den kulinariske område og bliv positivt overrasket.

 

Gastrofestival i Madrid

2. På svampejagt i Villanueva del Fresno, Extremadura

I marts tager vi til Villanueva del Fresno i, Extremadura for at nyde denne særlige festival omkring den mykologiske verden og især svampene  “amanitas ponderosas” eller “gurumelo”, som særligt findes i dette område. 

Amanita Ponderosa-svampen

De er dog ikke sådan lige til at finde selv, så for at komme forbi disse begyndervanskeligheder, kommer hundredvis af svampeinteresserede fra især Spanien og Portugal til dette arrangement for at deltage i guidede ture. Her forklares deltagerne blandt andet om, hvordan de skal finde disse delikatesser. Derudover er det også muligt at deltage i kulinariske kurser og prøvesmagninger, ud over at deltage i koncerter og udstillinger.

3. Barcelona ølfestival 

Ølfestivallen “El Festival de la Cerveza de Barcelona” er den vigtigste festival i sydeuropa for hjemmebrygget øl. Så hvis du brænder for øl, dens udvikling og den omfattende palet af forskellige smage og teksturer, bør du planlægge en tur til Barcelona i slutningen af ​​marts og besøge denne sjove festival.

Barcelona øl festival

Festivalen er bestemt et besøg værd, og det forventes, at der vil være mere end 350 forskellige øl repræsenteret, herunder øl fra belgiske, engelske og russiske bryggerier. Brau Beviale vil også have en stand her på festivalen, som af eksperterne anerkendes som en af ​​de vigtigste festivaler på verdensplan for bryggerier.

4. Fest for kirsebærtræernes blomstring i Jerte-dalen, Extremadura

Extremadura er et gastronomisk mekka og i begrundelsen af foråret kan Extremadura præsentere et af ​​de smukkeste øjeblikke i hele landet. For med ankomsten af ​​varmere vejr, blomstrer mere end en million kirsebærtræer og farver bakkerne i Jertedalen helt hvide og skaber et fantastisk og idyllisk eventyrlandskab.

Kirsbærtræerne blomstrer i Jerta-dalen
Kirsebærtrernes fest afholdes i april og varer indtil begyndelsen af ​​maj, og i løbet af denne tid gennemgår dalen forskellige faser. De første uger kaldes "Despertar del Valle", (Dalen vågner), hvor træernes blomster spirer frem. I starten af april springer blomsterne ud i pragtfuldt flor, hvilket kaldes “Floración de los Cerezos”. I begyndelsen af ​​maj falder de hvide blomster af træerne, som en smuk regn “Lluvia de Pétalos” og danner et smukt hvidt tæppe. Der finder adskillige festligheder sted i dalens mange byer, hvor disse begivenheder omfatter gastronomiske oplevelser i Extremadura og kulturelle arrangementer som guidede ture, markeder, udstillinger og meget mere. 

5. Vinfestival på Costa Brava

I april afholdes endnu en udgave af Festival del Vino Vivid på Costa Brava. Hvis du holder af at smage forskellige gode vine, og alt hvad der omhandler vin, vil denne festival helt sikkert leve op til dine forventninger.

Vinfestival i Vidid, Costa Brava
 
Med mere end 100 forskellige aktiviteter, som omfatter vinsmagning, vinterapi, udflugter til vinmarkerne, åbent hus og specialiserede aktiviteter for fagfolk inden for industrien, er der noget for enhver smag på denne festival i regionen Empordà.

6. Den internationale paella-konkurrence Paellas i Getxo, Baskerlandet

Findes der mon et bedre sted at nyde en bedre sted at nyde en paella end siddende ved Baskerlandets klipper med udsigt over Biscayabugten? Hvis man spørger arrangørerne af den internationale paella-konkurrence i Getxo, så er de ikke i tvivl. Og for at sætte spotlys på netop denne kombination af fantastisk landskab og god mad, afholdes der i byen Getxo blot 20 km fra den mere kendte baskiske by Bilbao hvert år i juli en paella-konkurrence.

Her samles tusindvis af mennesker i skyggen af ​​typiske baskiske vindmøller kaldet aixerrota for at nyde op til 200 forskellige konkurrerende paellaer. Dagen falder sammen med fejring af apostlen Santiago, som er skytshelgen for både Spanien og Galicien. 

Internationale paella-konkurrence

Med den betagende Getxo-bugt, som ligger badet i havets brise, er den internationale paella-konkurrence ikke kun kræs for ganen med mulighed for at smage landets bedste paeller, men også en mulighed for at nyde omgivelserne og den religiøse atmosfæren i forbindelse med fejringen af Santiago.  

I Baskerlandet fejres også den originale Feria de Primavera de la Miel ( fest for forårets honning), hvilket foregår i den smukke landsby Antoñana i Alavesa-bjergene. Denne fest finder sted i maj og her er det muligt at købe de skønneste og bedste hjemmelavede lokale honninger og typiske produkter fra det baskiske køkken.

7.  Blækspruttefestival i byen O Carballino, Galicien

Takket være den høje vandkvalitet i de galiciske floder er alt som fiskes i disse områder kendt for deres friskhed og gode smag. Med sin karakteristiske konsistens og en let krydret smag er pulpo á feira (blæksprutte) en af ​​de foretrukne opskrifter i Galicien og i O Carballino, Ourense, hyldes denne spise ved en fest, som år for år får flere tilhængere.

Pulpó á Feira (blæksprutte)

Denne festival, der afholdes i begyndelsen af ​​august, begyndte som en sammenkomst mellem venner, og har siden udviklet sig til en stor prestigefuld begivenhed, som tiltrækker tusindvis af mennesker, der søger en ferie i Galicien og ønsker at nyde denne delikatesse. Det er også forestillinger med tidens populære galiciske bands, hvor du kan opleve den særlige galiciske identitet og kultur. 

8. Festival for gryderetter i Ucieda, Cantabria

Hvis du kan lide hjemmelavet mad, så tag den første søndag i september til la Fiesta del Cocido Montañés (fest for bjerggryderetter) i hjertet af naturparken Saja-Besaya i Cantabria. I disse fantastiske omgivelser kan du helt gratis og under åben himmel nyde den mest typiske ret i området: el cocido montañés (bjerggryderet), som er baseret på svinekød, bønner, kål, grønkål og lokale kartofler. 

Cocido Montañés (bjerggryderet)

For at forbrænde den mættende ret kan du deltage i konkurrencen i ​​traditionelle sportsgrene, såsom at hugge brænde med en økse eller lade dig rive med af de regionale danse til tonerne af sækkepiber. 

9. Iberisk skinke fra Aracena, Andalusien

Hvert år i oktober fejres en af Spaniens og særligt Andalusiens gastronomiske perler, den iberiske skinke, ved arrangementet “La Feria del Jamón" i Sierra de Aracena, som ligger i Huelva. Denne begivenhed er fuld af kulinariske aktiviteter, som især udfordrer vores smagsløg. Tag på opdagelse på de lokale etablisamenter, hvor der tilbydes en fast pris på 2€ for 2 tapas. Der er udarbejdet en lille bog med en oversigt over, de steder i byen som deltager, og ved hvert besøg modtager du et stempel. Fyld bogen og vær med til at stemme om hvilket sted, som leverer den bedste gastronomiske oplevelse. 

De sidste arrangementer er nogle af de mest ventede, da du i konkurrencen "Su peso en jamón" (din vægt i skinke) kan tage derfra, med hvad der svarer til din vægt i skinke som en præmie. At afskære skinke fra benet anses som en kunst, så gå ikke glip af afskræringskonkurrencen "Concorso de Cortadores". 

Iberiske skinke-festival , Aracena

Ligesom skinkefestivalen afholdes der også kastaniefestival i Andalusien. I den lille by Alcaucín afholdes kastaniens fest "la fiesta de la Castaña", hvor andaluserne fejrer, at skovene nu igen kan levere de lækre kastanier. Til denne begivenhed, hvis tidspunkt skifter fra år til år afhængigt af vejret, vil der på det centrale torv være mere end 300 kilo kastanjer og op mod 200 kilo søde kartofler. Henved 3.500 mennesker kommer hvert år for at nyde disse delikatesser og de lækre traditionelle kanelkager “mantecado de canela“, som er typiske for Alcaucín. 

10. International ostefestival i San Sebastian

Duften af ost hænger ofte i luften i Spanien. Besøgende kan deltage i madlavningskurser, nyde prøvesmagninger, deltage i udstillinger, guidede ture og meget mere gennem året.

"Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor" eller "Idiazábal de Pastor ostekonkurrence" er en af de mindre, men stadig populære ostefestivaler. Det fejres i oktober, og det udstiller nogle af de bedste oste fra Baskerlandet. Besøgende kan også smage typiske lokale produkter som cider, vin og ovnstegt lam.

Efteråret er bestemt et godt tidspunkt for dem som holder af oste at besøge Spanien på. For endnu en ostefestival afholdes i oktober og igen er Extremadura vært. I en hel uge afholdes “la Semana de la Torta del Casar” i middelalderbyen Cáceres, Extremadura til ære for den særlige ost “Torta del Casar”, hvis navn egentlig betyder Casarkage. Der er blot seks fabrikanter af “Torta del Casar”, og festivalen hylder osten og dens beskyttede navn med spændende aktiviteter som blandt andet ture til de græsgange, hvor fårene går og smagsprøver på de lokale restauranter.

Holder man af ost, så er der endnu en spændende begivenhed at tage til, denne gang i Extremadura. I maj afholdes “la Feria Nacional del Queso de Trujillo, som byder på muligheden for at smage et stort udvalg af de bedste nationale og internationale oste sammen et mangfoldigt kulturelt program

11. Verema Cava (Penedés)

Kunne du tænke dig en skøn vinoplevelse i smukke omgivelser? Så bør du ikke gå glip af "La Verema del Cava". Under høsten åbner de vigtigste catalanske vingårde i  Penedés-distriktet deres døre, hvor du har mulighed for at opdage historien og hemmelighederne bag cavaen, den mest typiske drik i Catalonien.

La Verema del Cava

Gåture i måneskinnet gennem vinmarkerne, filmforevisninger, levende musik og vinsmagning ... alle har disse aktiviteter til formål at skabe en unik oplevelse for den besøgende. Dertil kommer, at de vigtigste restauranter i Penedés også deltager i begivenhederne, og, hvis man det ønskes, kan man smage lokale menuer med opskrifter, som matche de skønne omgivelser. 
 
I Vilafranca, som er hovedstaden i Penedes, fejrer man i december måned en tradition, som går helt tilbage til middelalderen. Til “La Feria del Gallo”, hanens fest, er det den særlige “Gallo de Penedés”, som tilberedes på mange forskellige måder. Gør som de lokale og nyd en ret med Gallo de Penedés ledsaget af et godt glas vin fra regionen. 
 
Som du kan se fra vores gastronomiske begivenhedsguide, drejer det sig ikke alt i Spanien om tapas og paella. Dette er blot nogle eksempler på de mange forskellige gastronomiske begivenheder, der finder sted i Spanien i år, men som du kan se er der en enorm variation og noget, der passer til enhver smag.
 
Oplev det bedste fra spansk gastronomi!

Foreslået læsning: