1. Gastrofestival i Madrid
Vi begynder vores liste med en af de mest kosmopolitiske gastronomiske begivenheder i Spanien, "el Gastrofestival de Madrid". Forskellige spændende restauranter, museer, markeder og butikker i byen gået sammen for at tilbyde vores sanser en gastronomisk rejse.
Gastrofestivallens program omfatter blandt andet nye menuer udviklet af internationalt anerkendte kokke, madlavnings-workshops, kulinariske ruter gennem byen og nogle af byens vigtigste museer har udstillinger, som er relateret til gastronomi. Skulle du have du har cøliaki, behøver du ikke holde dig tilbage. Fra i år er der også glutenfri menuer, så ingen går sultne fra denne festival. Tag en tur til Madrid i disse dage for at opdage de nyeste tendenser i den kulinariske område og bliv positivt overrasket.
2. På svampejagt i Villanueva del Fresno, Extremadura
I marts tager vi til Villanueva del Fresno i, Extremadura for at nyde denne særlige festival omkring den mykologiske verden og især svampene “amanitas ponderosas” eller “gurumelo”, som særligt findes i dette område.
3. Barcelona ølfestival
Ølfestivallen “El Festival de la Cerveza de Barcelona” er den vigtigste festival i sydeuropa for hjemmebrygget øl. Så hvis du brænder for øl, dens udvikling og den omfattende palet af forskellige smage og teksturer, bør du planlægge en tur til Barcelona i slutningen af marts og besøge denne sjove festival.
4. Fest for kirsebærtræernes blomstring i Jerte-dalen, Extremadura
Extremadura er et gastronomisk mekka og i begrundelsen af foråret kan Extremadura præsentere et af de smukkeste øjeblikke i hele landet. For med ankomsten af varmere vejr, blomstrer mere end en million kirsebærtræer og farver bakkerne i Jertedalen helt hvide og skaber et fantastisk og idyllisk eventyrlandskab.
5. Vinfestival på Costa Brava
I april afholdes endnu en udgave af Festival del Vino Vivid på Costa Brava. Hvis du holder af at smage forskellige gode vine, og alt hvad der omhandler vin, vil denne festival helt sikkert leve op til dine forventninger.
6. Den internationale paella-konkurrence Paellas i Getxo, Baskerlandet
Her samles tusindvis af mennesker i skyggen af typiske baskiske vindmøller kaldet aixerrota for at nyde op til 200 forskellige konkurrerende paellaer. Dagen falder sammen med fejring af apostlen Santiago, som er skytshelgen for både Spanien og Galicien.
Med den betagende Getxo-bugt, som ligger badet i havets brise, er den internationale paella-konkurrence ikke kun kræs for ganen med mulighed for at smage landets bedste paeller, men også en mulighed for at nyde omgivelserne og den religiøse atmosfæren i forbindelse med fejringen af Santiago.
I Baskerlandet fejres også den originale Feria de Primavera de la Miel ( fest for forårets honning), hvilket foregår i den smukke landsby Antoñana i Alavesa-bjergene. Denne fest finder sted i maj og her er det muligt at købe de skønneste og bedste hjemmelavede lokale honninger og typiske produkter fra det baskiske køkken.
7. Blækspruttefestival i byen O Carballino, Galicien
Takket være den høje vandkvalitet i de galiciske floder er alt som fiskes i disse områder kendt for deres friskhed og gode smag. Med sin karakteristiske konsistens og en let krydret smag er pulpo á feira (blæksprutte) en af de foretrukne opskrifter i Galicien og i O Carballino, Ourense, hyldes denne spise ved en fest, som år for år får flere tilhængere.
Denne festival, der afholdes i begyndelsen af august, begyndte som en sammenkomst mellem venner, og har siden udviklet sig til en stor prestigefuld begivenhed, som tiltrækker tusindvis af mennesker, der søger en ferie i Galicien og ønsker at nyde denne delikatesse. Det er også forestillinger med tidens populære galiciske bands, hvor du kan opleve den særlige galiciske identitet og kultur.
8. Festival for gryderetter i Ucieda, Cantabria
Hvis du kan lide hjemmelavet mad, så tag den første søndag i september til la Fiesta del Cocido Montañés (fest for bjerggryderetter) i hjertet af naturparken Saja-Besaya i Cantabria. I disse fantastiske omgivelser kan du helt gratis og under åben himmel nyde den mest typiske ret i området: el cocido montañés (bjerggryderet), som er baseret på svinekød, bønner, kål, grønkål og lokale kartofler.
For at forbrænde den mættende ret kan du deltage i konkurrencen i traditionelle sportsgrene, såsom at hugge brænde med en økse eller lade dig rive med af de regionale danse til tonerne af sækkepiber.
9. Iberisk skinke fra Aracena, Andalusien
De sidste arrangementer er nogle af de mest ventede, da du i konkurrencen "Su peso en jamón" (din vægt i skinke) kan tage derfra, med hvad der svarer til din vægt i skinke som en præmie. At afskære skinke fra benet anses som en kunst, så gå ikke glip af afskræringskonkurrencen "Concorso de Cortadores".
Ligesom skinkefestivalen afholdes der også kastaniefestival i Andalusien. I den lille by Alcaucín afholdes kastaniens fest "la fiesta de la Castaña", hvor andaluserne fejrer, at skovene nu igen kan levere de lækre kastanier. Til denne begivenhed, hvis tidspunkt skifter fra år til år afhængigt af vejret, vil der på det centrale torv være mere end 300 kilo kastanjer og op mod 200 kilo søde kartofler. Henved 3.500 mennesker kommer hvert år for at nyde disse delikatesser og de lækre traditionelle kanelkager “mantecado de canela“, som er typiske for Alcaucín.
10. International ostefestival i San Sebastian
"Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor" eller "Idiazábal de Pastor ostekonkurrence" er en af de mindre, men stadig populære ostefestivaler. Det fejres i oktober, og det udstiller nogle af de bedste oste fra Baskerlandet. Besøgende kan også smage typiske lokale produkter som cider, vin og ovnstegt lam.
Efteråret er bestemt et godt tidspunkt for dem som holder af oste at besøge Spanien på. For endnu en ostefestival afholdes i oktober og igen er Extremadura vært. I en hel uge afholdes “la Semana de la Torta del Casar” i middelalderbyen Cáceres, Extremadura til ære for den særlige ost “Torta del Casar”, hvis navn egentlig betyder Casarkage. Der er blot seks fabrikanter af “Torta del Casar”, og festivalen hylder osten og dens beskyttede navn med spændende aktiviteter som blandt andet ture til de græsgange, hvor fårene går og smagsprøver på de lokale restauranter.
Holder man af ost, så er der endnu en spændende begivenhed at tage til, denne gang i Extremadura. I maj afholdes “la Feria Nacional del Queso de Trujillo, som byder på muligheden for at smage et stort udvalg af de bedste nationale og internationale oste sammen et mangfoldigt kulturelt program
11. Verema Cava (Penedés)
Kunne du tænke dig en skøn vinoplevelse i smukke omgivelser? Så bør du ikke gå glip af "La Verema del Cava". Under høsten åbner de vigtigste catalanske vingårde i Penedés-distriktet deres døre, hvor du har mulighed for at opdage historien og hemmelighederne bag cavaen, den mest typiske drik i Catalonien.