Når man læser de mange beretninger om, hvad karnevallet på Tenerife involverer, er der tre ting, som vil efterladet et indtryk. For det første at karnevallet involverer parader med folk i ekstravagante kostumer. For det andet at det er næststørste karneval i verden efter Rio de Janeiro og for det tredje, at karnevallet finder sted i Santa Cruz.
Positionen som verdens næststørste karneval kan dog diskuteres. De to første indtryk er dog rigtige nok, de giver bare ikke det fulde billede. De mest ambitiøse karnevalfester på Tenerife finder sted i Santa Cruz. Men der er masser af karnevaller over hele øen og i hele Spanien. Og karnevaller er meget mere end kun parader.
Karnevallets historie på Tenerife
Karnevaller blev oprindeligt afholdt som forberedelse til Fasten, de 40 dage før påske beregnet til religiøs hengivelse. Karnevallet blev bragt til de Kanariske Øer af spanske og portugisiske handelsrejsende efter erobringen af øerne i 1496, og på grund af de stærke bånd til det nyopdagede amerikanske kontinent, fik karnevallet på Tenerife en tydeligt latinamerikansk karakter.
Ligesom karneval alle andre steder, var disse fester i Spanien også en undskyldning for at feste godt og grundigt lige før fasten, hvilket ikke huede den katolske kirke, som flere gange forsøgte at forbyde disse fester. Under den spanske borgerkrig nedlagde man karnevallet, men efterfølgende dukkede det op igen under dække af at være en vinterfestival. Karnevaller var officielt forbudt, men myndighederne under Francos styre vendte det blinde øje til.
Efter Franco's død i 1975 blev betegnelsen "karneval" igen brugt, og festlighederne er blevet endnu mere ekstravagante med tiden.
Hvornår er der karneval på Tenerife?
Fordi karnevallets afholdelse er forbundet til Fasten og dermed Påsken, afholdes det på skiftende datoer i februar eller marts. Karneval på Tenerife er så stor en begivenhed, at der også afholdes konkurrencer og festligheder i flere uger forinden.
Befolkningen varmer op til karnevallet med aktiviteter og konkurrencer. Hver aften transmitterer lokale tv-stationer fra de såkaldte murga-konkurrencer. Murgas er bands udklædt som klovne, der synger satiriske sange om politik og samfundsforhold. Det er et temmelig specielt fænomen, som man nok enten hader eller elsker, og der er ingen tvivl om, at Tenerifes indbyggere elsker det!
Karnevallet i Santa Cruz tager fart få dage før den officielle åbning med en stor gallafest, hvor karnevallets dronning vælges. Showet er en skøn blanding af revy og skønhedskonkurrence, som står på i timevis.
Det er her, man første gang får mulighed for at se karnevallets aspirerende dronninger i deres pompøse kostumer, og det smukke syn kompenserer for de lange timer med spansk popmusik. To dage senere rykker karnevallet ud på gaden til en uges overdådig fest.
Selvom Santa Cruz er vært for de største festligheder, afholdes der også store karnevaller i Puerto de la Cruz, La Laguna og La Orotava, hvoraf Puerto er lettest tilgængeligt for feriegæster. I landsbyerne rundt omkring på Tenerife afholdes mindre fester, og nogle af turistresorterne syd på øen er også begyndt at tage del i festen.
Der er også mindre arrangementer i de fleste byer og landsbyer på hele Tenerife, hvor også nogle turistområder i syd deltager. Karnevallerne på den nordlige del af øen er de mest populære blandt lokalbefolkningen, mens feriegæsterne på Tenerifes sydlige ferieområder oftest deltager i det flotte karneval i Los Cristianos.
Parader på Tenerife
Der afholdes tre særligt imponerende parader under Tenerifes karnevalsdage. Til åbningsparaden, cabalgata, deltager både karnevallets dronning og hendes hofdamer, de førnævnte murgas, diverse dansegrupper samt alle andre, der har lyst - eneste krav er en spektakulær udklædning. Santa Cruz er vært for øens mest livlige cabalgata, og luften er tyk af spænding og forventning, der breder sig blandt tilskuere og deltagere.
Den såkaldte coso apoteosis er karnevallets afsluttende parade. Coso'en foregår også i Santa Cruz og er den parade, der tiltrækker flest turister fra sydøen. Et par dage senere afholdes en mindre, men sjovere, coso i Puerto de la Cruz - hvorfor dette er vores favorit kommer vi nærmere ind på senere.
Entierro de la Sardina, Sardinens Begravelse, er blandt de mere absurde events, som også er populært blandt feriegæster på Tenerife. Askeonsdag, den dag Fasten officielt starter, bæres en gigantisk sardin i papmaché gennem gaderne fulgt af drag queens. Den enorme fisk brændes og sendes mod himlen ledsaget af festfyrkværkeri.
Udover paraderne er der en anden begivenhed, som er værd at stille op til. High Heels Marathon afholdes i Puerto de la Cruz og indebærer drag queens som - iført høje hæle og provokerende kostumer - forcerer en forhindringsbane i byens gader. Det er karnevallets sjoveste event - og det er ikke for sarte sjæle.
Gadefester på Tenerife
Paraderne er sjove og fascinerende, men karnevallet er en folkefest, og dets sjæl findes ude i gaderne blandt menneskemængderne. Næsten hver eneste nat i en hel uge klæder titusinder af mennesker sig ud for at danse og synge fra midnat til morgengry. Det er en fortryllende, omend udmattende, oplevelse, og hvis du virkelig vil mærke betydningen af karneval på Tenerife, er det bare om at finde kostumet frem og tage del i festlighederne.
De bedste gadefester foregår i weekenderne, men mandag er også blandt ugens højdepunkter. I Santa Cruz afholdes der coso dagen efter, så denne dag er energiniveauet ikke så imponerende som til åbningsparaden.
I Puerto de la Cruz er der langt mere gang i den til deres coso, da den afholdes op til ugens sidste gadefest, og alle derfor er ekstra opsatte på at skabe et brag af en afslutning.
Lige efter karnevallet, når gæsterne er taget hjem og indbyggerne hviler ud, ligger flere af Tenerifes mindre byer hen som spøgelsesbyer. Så hvis du helst går uden om den vilde festivitas og gerne vil have ro til at udforske øen på egen hånd, er marts og april det oplagte tidspunkt at tage af sted.