Fra landevejen mod Vejer de la Frontera ligner det, at byen nærmest svæver i luften. Hvide husfacader stikker op gennem et tyndt skydække, som omkranser bjerget, hvor byen er opført. Vejer de la Frontera ligger i Cadíz-provinsen og er et af områdets mest spektakulære steder, dels på grund af byens geografiske placering, men også på grund af dens historie.
Sammensmeltning af fortid og nutid
Vejen snor sig op af bjergsiden blandt grønne træer og klippeblokke, mens en mindre trykken for ørerne indfinder sig. Små hvide huse dukker op længere fremme, inden bygrænsen til Vejer de la Frontera åbner sig. Den friske luft smyger sig om ansigtet, da bildøren åbnes, og et imponerende syn over frodige skove, marker og klynger af hvide landsbyer strækker sig så langt øjet rækker. Vejer de la Frontera er en lille bjerglandsby, som indeholder godt 12.900 indbyggere, består af et areal på 264 m2, og som ligger 200 meter over havets overflade. Byen er bygget ind i gamle borgruiner, og det er som at tage en rejse tilbage til fortidens sydspanske samfund, når man besøger stedet.
Gaderne består af brosten, og den historiske bydel er nærmest fri for biler kun med undtagelse af de lokale beboere, som af og til passerer gaderne i deres køretøjer.
Det kan derfor også anbefales at parkere bilen ved ankomsten til byen, da man ellers kan ende i smalle blindgyder, hvor det kan være besværligt at komme ud fra. Ved indgangen til byen ligger også turistkontoret, som gratis udleverer et nyttigt kort over området, så det er nemmere at finde rundt i de små snørklede gader.
Desuden er området ikke større, end det sagtens kan opleves på gåben, hvilket også er den bedste måde at udforske byen på, da den indeholder mange hyggelige kroge og fine detaljer, som er værd at bruge tid på.
Den historiske bydel
Vejer de la Frontera er et mekka for historiefanatikere og personer, som holder af kvalitetsrestauranter, unikke specialbutikker og smukke pladser med tilhørende springvand som Plaza de España, der er en af byens smukkeste.
Byens økonomi er primært bygget op omkring turismen, hvilket forklarer det store udbud af gode spisesteder og hyggelige caféer, som ligger gemt inde mellem de hvide huse og borgruinerne, som tydeligt markerer sig i bybilledet, når man ser efter. Borgen er opført i gotisk stil omkring det 14. århundrede, men fund daterer bygningen helt tilbage til det 10. og 11. århundrede, og den er bygget oven på en gammel moské, som stod tilbage fra maurerne erobring af området. I 1931 blev den deklareret nationalt monument grundet sin historiske fortid og betydning for området. Det at husene er bygget ind i borgmuren skaber en helt særlig stemning i byen, som man ikke finder andre steder. Brostensgader løber gennem store murstenshvælvinger, og grønne planter snor sig op af de rå borgmurer, der sollidt står som et levn fra fortiden. En lille brønd gemmer sig i et hjørne, hvor borgfacaden stadig står intakt, og sender tankerne tilbage til middelalderen, hvilket får fantasien til at løbe frit.
Lyden fra flamencomusik flyder ud i gaderne fra en autentisk flamencobar, hvor den smukke spanske musik og dans udfolder sig hver aften. Det er også muligt at besøge et typisk andalusisk hjem med tilhørende ’patios’ (indendørs gårdhaver), som man eksempelvis kender fra Córdoba. Nogle af byens beboere har nemlig åbnet op for deres private huse, så byens turister kan se, hvordan livet leves i Sydspanien. Her bør vejen gå forbi ’Casa del Mayorazgo’, da det også giver adgang til et af borgens tårne. Der er gratis adgang, men man bør efterlade lidt drikkepenge i den gode stils ånd, og så skal man aftale tidspunkt for ikke at forstyrre husets ejere på alle tider af døgnet.
Vejer de la Frontera kan bedst beskrives som et smukt sammenstød mellem nutiden og fortiden, og så indeholder byen også flere interessante attraktioner, som er værd at ligge vejen forbi, som de gamle vindmøller, der i dag er blevet restaureret og placeret i de smukkeste rammer.
Vejer de la Fronteras vindmøller
’Los Molinos de Viento de Vejer de la Frontera’ hedder denne seværdighed, som skal besøges, når turen går til Andalusiens bjerglandsby nummer ét. Tre smukke vindmøller er placeret på bjergets top bagved den historiske bydel, og ligesom borgruinerne indeholder de en del af Vejer de la Fronteras fortid. I det 19. århundrede var byen nemlig hjemsted for flere vindmøller, som blev brugt til at male korn og majs fra de nærliggende marker.
Grundet byens højtliggende placering havde vindmøllerne nemlig de bedste betingelser, da den stærke middelhavsvind kunne blæse med al sin kraft ind over bjergtoppen. Møllerne står nu som et smukt levn fra fortiden for interesserede besøgende, som kan få et indblik i datidens landbrugstraditioner. Der er fri adgang til parken, hvor møllerne er placeret, ligesom døren til en af møllerne også er åben for offentligheden. Der hænger antikke redskaber og gamle fotografier på væggene, og støvede sivsko og kurve med majs skaber en autentiske stemning.
En lille vindeltrappe fører op til overetagen, hvor al maskineriet kan beskues samt en flot udsigt gennem de små vinduer. Mølleparken er et skønt sted at medbringe børn, som her kan gå på opdagelse i både vindmøllerne og den tilhørende legeafdeling med hængebro, rutsjebane og meget mere. Ved siden af de tre vindmøller ligger desuden et typisk andalusisk hus med et utal af blomsterplanter hængende på væggene, og huset fungerer i dag som en lille bar, hvor udsigten og en kold øl kan nydes.
Vejer de la Frontera er således den perfekte destination, hvis humøret er til en rejse tilbage i fortiden, kultur og hyggelige restauranter. Desuden er byen placeret blot otte kilometer fra nogle af Andalusiens bedste surferstrande som El Palmar de Vejer, der er et sandt paradis for personer, som ønsker sand i håret, blågrønt vand og et festligt natteliv på små strandbarer.