5 storslåede oplevelser i naturparken Cabo de Gata

1. Travetur og flamingoer ved Cabo de Gata

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

Der er masser af vandreruter i naturparken (man kan f.eks. gå hele vejen langs kysten fra byen San Miguel de Cabo de Gata i sydvest til byen Aguamarga ved parkens nordlige grænse) - men kun ét sted kan man tilbagelægge så mange kilometer i helt fladt terræn. Og kun ét sted kan man have selskab af flamingoer hele vejen! Nemlig ved de store søer lige syd for landsbyen Cabo de Gata, Las Salinas, som bruges til saltudvinding. Det var i første omgang fønikkerne, der udvandt salt her, mens romerne satte udvindingen og handlen med salt i system. Flamingoerne holder kun til her om sommeren, men resten af året er der også et rigt fugleliv med eksempelvis hejrer om foråret og storke om efteråret.

Vandretur ved Salinas Cabo de Gata

Vandreturen starter lige uden for landsbyen San Miguel de Cabo de Gata (som i dag blot går under navnet Cabo de Gata). Gå sydpå, enten langs stranden eller langs hovedvejen, til I kan krydse vejen og finde ind på grusvejen tættere på saltsøerne. Inden længe vil I se nogle små brune hytter helt ude ved vandkanten - det er observatorier, hvor I kan taget et hvil i skyggen og se de elegante flamingoer lidt tættere på.

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

Det sidste stykke på strandsiden af søerne må I igen følge hovedvejen eller gå langs stranden, inden I kan dreje til venstre og komme over på den modsatte side af søerne. Her følger I en jordvej, der til sidst fører ud på hovedvejen, som I må følge de sidste par hundrede meter tilbage til byen.

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

2. Udforsk guldminerne i Rodalquilar

Landsbyen Rodalquilar var tidligere en mineby. Den er særligt kendt for sin guldminedrift, som fandt sted i 1800- og 1900-tallet og var den eneste af sin slags i Spanien.

Guldminer ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Lidt uden for Rodalquilar kan man besøge de nu nedlagte minefaciliteter, hvor man bl.a. kan se de enorme kar, hvor guldet blev sorteret fra. Minerne blev lukket i 1966, og efter en kort genåbning fra 1986-1990 blev minedriften definitivt nedlagt på grund af dens ringe rentabilitet.

Guldminer ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Området omkring minerne er goldt og råt, med stenede grusveje og klipper i vekslende pastelfarver. Det spektakulære landskab har tiltrukket adskillige filmhold, bl.a. blev dele af Steven Spielbergs Indiana Jones og det sidste korstog (1989) optaget her.

Guldminer ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Det er muligt at køre til minerne i en almindelig bil, bare man kører langsomt ad den ujævne, stenede vej. Fra plateauet oven for de udvendige faciliteter er der fantastisk udsigt over dalen. Fortsætter man videre ad den såkaldte Ruta de la Minería i vestlig retning kan man se selve minerne. Der er flere forskellige indgange, som ses mere eller mindre tydeligt fra vejen. 

Guldminer ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Man kan godt udforske minerne på egen hånd, men har I mod på mere end bare lige at stikke hovedet indenfor, kan det stærkt anbefales at bestille en organiseret tur med guide. Der er adskillige skakter uden afskærmning, og et enkelt fejltrin kan blive fatalt, hvis man ikke ved, hvor det er sikkert at træde.

Guldminer ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Kontakt eksempelvis Geogata, som tilbyder mange forskellige ture.

3. Hippie for en dag i Las Negras og Cala de San Pedro

Den lille, hvide kystby Las Negras er et smukt sted at holde ind og spise frokost eller tage en dukkert. Men har man en dag eller to til overs, kan det anbefales at tage ud til Cala de San Pedro, en lille paradisisk strand omtrent 5 km. nord for Las Negras.

Las Negras, Cabo de Gata Almería

Der er kun adgang til San Pedro til fods eller med båd. Turen til fods tager mellem 45 min og 1,5 time afhængig af ruten, og der er ikke meget skygge undervejs, så det kan ikke anbefales at gå turen i middagsheden. Man kan parkere bilen lidt uden for byen ved Cortijada de Estanquillo. Bådturen koster 12 euro tur/retur. Der er ikke nogen fast ‘køreplan’, så snak med skipperen og aftal et tidspunkt.

La Cala de San Pedro består af en strand på omtrent 200 x 30 meter omgivet af bakket terræn og klipper. San Pedro var oprindeligt en fiskerlandsby, men efter et jordskælv blev området forladt. Tilbage står kun ruinerne af et udsigtstårn, hvorfra man holdt udkig efter pirater. Området ejes nu af en spanier, Daniel Navarro, men det bebos (ulovligt, mener nogen) af tilflyttere, som har indrettet sig i klippehuler og huse bygget af forhåndenværende materialer. De lever en tilbagelænet, primitiv tilværelse, hvorfor San Pedro nu kendt som et minisamfund for hippier. Der er en naturlig kilde med rent vand, men derudover er der meget få, moderne faciliteter.

Cala de San Pedro - Cabo de Gata, Almeria

Man kan tilbringe nogle timer eller en dag med at snorkle, gå ture i det smukke landskab og dase på stranden (nudisme er tilladt!), eller man kan overnatte i eget telt på stranden. Det er essentielt at medbringe alt udstyr og fornødenheder - mad, vand, toiletpapir, affaldsposer mv. Der er to barer med et begrænset menukort, hvor man kan få stillet den værste sult og tørst. Alt affald skal bringes med tilbage, når man forlader San Pedro.

4. Familievenlig strandtur

Strand ved Cabo de Gata

Naturparken Cabo de Gata er kendt for sine usandsynligt smukke strande. Er du til endeløse, brede sandbanker kan stranden ved landsbyen Cabo de Gata anbefales. Byen er hyggelig og der ligger en stor, skyggefuld chiringuito (strandbar) i den ene ende af stranden. Her er dog ingen beskyttelse mod vind, da området er fuldstændig fladt. Vandet er rent, og man sagtens kan se en lille fiskestime eller to, men vil man ud at snorkle er der langt bedre strande i området.

Strand ved Cabo de Gata

Der er sublime forhold til snorkling ved de mange små calas (strande omkranset af klipper) langs kysten. Bl.a. Cala de San Pedro (se pkt. 3), Cala Hermanicas ved Los Escullos (se link nedenfor) og ikke mindst Playa El Playazo, midt mellem landsbyerne Las Negras og Rodalquilar. Den er særligt god til familier med børn, da vandet ikke er dybt og der er flere interessante ting at kigge på i området, bl.a. et gammelt udkigstårn fra det 16. århundrede.

Playa el Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Vil I gerne have en by i nærheden, kan det anbefales at tage på stranden ved eksempelvis Las Negras eller Aguamarga, udover som nævnt ved Cabo de Gata.

5. Sejl kajak i San José

En uforlignelig måde at se naturparken på er fra vandsiden. I Cabo de Gata er der rig mulighed for at sejle i kajak, enten på egen hånd eller med en gruppe. Flere selskaber opererer i områder, herunder Happy Kayak, Cabo de Gata Kayak og Cabo de Gata Activo. Vi bestilte en tur med sidstnævnte, da de umiddelbart lod til at have lidt lavere priser og større udvalg af ruter, men i det store hele er der nok ikke megen forskel på de tre selskaber.

Bugt ved Aguamarga

Vi sejlede i kajak fra landsbyen San José til Cala de los Amarillos, og undervejs fik vi mulighed for at sejle ind i en lille klippehule. Det var en smuk tur rundt om og gennem mange klippeformationer, og de lette bølger var ingen hindring - kajakkerne var meget stabile og nemme at navigere. Ved Cala de los Amarillos gik vi i land, men vi hoppede straks i vandet igen iført snorkler. Efter et godt hvil gik turen hjemad igen, nu i begyndede tusmørke.

Nogle kajakture udgår fra små strande, hvortil man kun kan komme i bil (f.eks. La Fabriquilla ved saltsøerne, se pkt. 1), men der er også adskillige ture fra landsbyerne San José, Las Negras og Aguamarga. Man kan f.eks. sejle fra Las Negras til San Pedro (pkt. 3) eller til Playazo (pkt. 4).

Kajak ved Aguarmarga

De fleste ture inkluderer et stop på en mindre strand, hvor man kan bade og snorkle (Cabo de Gata Activo havde snorkler til udlåns). Som regel udgår der som minimum en tur ved 10-tiden og en igen ved 16.30-tiden. Turene varer ca. 3 timer, men der kan bookes både kortere og længere ture afhængigt af ens niveau og ønsker. Prisen ligger på 30-35 euro pr. voksen.

 

  • Cabo de Gata Kayak: +34 689 812 772
  • Happy Kayak: +34 609 644 722
  • Cabo de Gata Activo: +34 633 418 383