Nord- og Sydspanien er som yin og yang. Nordens allestedsnærværende skifer og rå klippevægge står i skarp kontrast til Sydens hvidkalkede huse og afrundede bjergtoppe.
Vi har tidligere været på road trip i Galicien og rykker nu østpå til Cantabrien og Asturien.
Naturen og arkitekturen langs den nordspanske kyst gør, at man føler, man befinder sig en helt anden verden. De største attraktioner er de storslåede naturoplevelser, de bittesmå landsbyer og de traditionelle egnsretter, der virkelig sætter kulør på Nordspanien.
Vores tur går langs kysten fra den vestlige udkant af Cantabrien til det østligste hjørne af Asturien. Vi tager ikke de store byer med, men man kan for eksempel begynde turen i Santander eller i Bilbao.
Særligt på vejen mellem Santander og Oviedo, som er - eller i hvert fald bør være - på alle road trip-ruter på den nordspanske kyst, finder man en perlerække af små og store vidundere, som det er værd at gøre holdt for at opleve. Ruten kan gennemføres på et par dage, men det kan anbefales at sætte mere tid af, hvis man vil have god tid til at udforske naturen og de små landsbyer på vejen.
Her får du en håndfuld personlige anbefalinger til et helt eventyrligt road trip på Nordspaniens kyst. Vi begynder rejsen i Santillana del Mar, en lille landsby omtrent 25 km sydvest for Santander.
Santillana del Mar
Middelalderen har ikke helt sluppet sit tag i Santillana del Mar - selvom det ikke er til at overse, at der nu om dage er offentlig støtte og økonomiske interesser involveret i vedligeholdelsen af det middelalderlige look. Santillana har surrealistisk mange souvenirforretninger med ost, pølser, chokolade og likør - der er nærmest tale om små museer, og underholdningsværdien ved at udforske de mange delikatesser skal man bestemt ikke kimse ad.
Trods turismens indtog i Santillana er man ikke i tvivl om, at der er tale om en ganske almindelig landsby med alt hvad det indebærer. Eksempelvis kunne vi ikke købe frimærker i Santillana (“næh, de når ikke herud”), og i byens lille supermarked legede de lokale børn tag-fat mellem hylderne.
Skal der mere end landsbyliv til at imponere dig, kan det anbefales at besøge byens torturmuseum. Museo de la Tortura El Solar udstiller omtrent 70 forskellige torturinstrumenter, som blev brugt mellem det 14. og det 19. århundrede - bl.a. under den spanske inkvisition.
El Capricho i Comillas
Små 20 km fra Santillana ligger landsbyen Comillas. Den er ikke synderligt spændende i sig selv, men den er værd at besøge, hvis man er bare en smule kunst- og arkitekturinteresseret. I Comillas ligger nemlig en af den berømte arkitekt Gaudis mindre kendte kreationer.
Der er tale om et lille sommerpalads opført i 1883-1885, som er en af de ældste eksisterende bygninger designet af Gaudí (næst efter Sagrada Familia, som blev påbegyndt et år tidligere, i 1882, og tæt efterfulgt af Casa Vicens i Barcelona). Huset fik navnet El Capricho, hvilket bedst kan oversættes med noget man ønsker sig. Det blev bygget til Máximo Díaz de Quijano, som emigrerede fra Sydamerika og giftede sig ind i den adelige familie til den første marquis af Comillas.
Huset er fyldt af fascinerende detaljer, såsom altaner med indbyggede bænke og en stenhule i baghaven. Husets mange rum er strategisk placeret i overensstemmelse med solens bane, så der for eksempel er morgensol i soveværelset og sol i spisestuen til frokosttid.
Adresse: Barrio Sobrellano, 39520 Comillas, Cantabria
Åbningstider: vinter (nov-feb) 10.30-17.20, sommer (juli-sep) 10.30-21.00, forår/efterår 10.30-20.00
Pris: voksne 5 euro, børn (7-14 år) 2,5 euro
Picos de Europa
Vi drejer nu lidt ind i landet med retning mod bjergområdet Picos de Europa. På vejen kan det anbefales at tilbringe en dags tid eller to på egnen omkring landsbyen Potes. Landsbyen er typisk for Cantabria, omend mere velholdt (og dermed turistet) end mange af de utallige små landsbyer - der snarere må betegnes som klynger af huse - der ligger og trykker sig mellem bakker og dale. Disse er dog også et visit værd. Eksempelvis overnattede vi i landsbyen Lon, som er en smule faldefærdig, men hyggelig og imødekommende - og lige i baghaven strækker sig kilometer efter kilometer af uspoleret natur!
Ostefabrik og kastanjetræer
Et fint sted at gøre holdt i dette område er ved landsbyen Pendes. Her kan I besøge en lille ostefabrik, en samling ældgamle kastanjetræer og nogle helt fantastiske udsigtspunkter.
Den lille ostefabrik La Quesería Las Brañas de Pendes ligger i et simpelt gult hus i en lillebitte landsby. Her kan man prøve at lave sin egen ost (bestil tid i forvejen) eller se en video om processen (her taler vi et VHS-bånd på et gammelt fjernsyn - man er vel på landet!). Efterfølgende kan man smage de forskellige oste, der er lavet på ko-, fåre- eller gedemælk og er stærkere eller mildere afhængigt af lagringstiden. Priserne er bestemt rimelige, omtrent 7-8 euro for en ost. Få mere information på www.queseriapendes.com.
Omtrent 500 meter fra ostefabrikken ligger El Habario, en samling gamle kastanjetræer, hvoraf nogle har stået i over 1000 år! Enkelte er så store, at man kan stå inde i den hule stamme.
Fra El Habario kan man gå op til udsigtspunktet Mirador de Liébana, hvorfra der er en helt enestående udsigt over områdets bjerge og dale. Turen er ikke særligt stejl og tager omtrent 15 minutter.
Fuente Dé
Fra Potes kan man også køre til Fuente Dé, en gigantisk svævebane, der hæver sig 753 meter over Valle de Liébana. Man kan tage turen med ro i sindet, for i begyndelsen af år 2015 investerede Cantabrias turismeorganisation, Cantur, 1,4 mio. euro i renoveringen af Fuente Dé, så både sikkerheden, effektiviteten og miljøvenligheden er helt i top.
Turen ad det ca. 1500 meter lange kabel tager omtrent 3,5 minutter. Ved endestationen El Cable er der den smukkeste udsigt over området (såfremt vejret er godt - men en tur gennem tåge er nu også en oplevelse!).
Omkring Fuente Dé ligger et par hoteller, restauranter, barer og campingområder, men ved selve svævebanen er der blot et cafeteria i hver ‘endestation’.
For at komme dertil fra Potes følger man N-621, som efter omtrent 20 km “ender blindt” ved Fuente Dé. Om sommeren, når svævebanen tiltrækker flest besøgende, kan der være flere kilometer bilkø på det sidste stykke af vejen.
Åbningstider: alle dage - vinter 10.00-18.00, sommer (juni-sep) 9.00-20.00
Kontakt: fuentede@cantur.com
Pris: voksne 16 euro (enkeltbillet 10 euro - hvis man f.eks. vil vandre ned), børn (6-12 år) 6 euro.
Covadonga
I Spanien har selv den mindste by sin egen kirke - eller to! Covadonga er nu knap nok en landsby, men et lille sogn i bjergene bestående af en samling huse og lidt skov. Covadonga er blevet tillagt stor (og formentlig overdrevet) historisk betydning som stedet, hvor de kristne styrker vandt deres første slag mod maurerne og indledte den 770 år lange kamp for at uddrive maurerne af Spanien. Sognet har to kirker - begge er som taget ud af et eventyr!
Den største af kirkerne ligner næsten en borg, som den troner højt hævet på en klippeafsats.
Den anden kirke er bygget ind i en klippevæg - skal man til messe, går vejen gennem en grotte og ud på en afsats i fri luft, hvor der er opstillet et alter og et par bænkerækker. Under klippeafsatsen udspringer et lille vandfald, og nedenfor ligger en sø med en lille fontæne.
Hvis man drikker af fontænen, skulle man efter sigende blive gift inden for et år - eller gravid, afhængigt af hvilken legende, man tror mest på (det er endnu ikke et år siden, vi besøgte Covadonga, så teorien kan hverken be- eller afkræftes af undertegnede).
Lagos de Enol
En af de magiske ting ved Nordspanien er, at der gemmer sig så mange storslåede naturoplevelser på helt uventede steder. 12 km længere oppe ad bjerget fra Covadonga ligger to enorme søer, Enol og Ercina.
12 km lyder ikke af meget, men en hældning på op til 17 % er ikke for tøsedrenge - eller folk med tendens til køresyge... Udsigten undervejs er til gengæld helt enestående!
Husk blot at holde øje med rabatten, for området anvendes som græsningsareal, og det er ikke usædvanligt at måtte dele vejen med en flok køer - med eller uden kodriver.
Turen kan også tages på cykel, hvis man vel at mærke har formen til det - ruten er nemlig blandt de mest frygtindgydende etaper i Vuelta a España.
Vil du opleve den nordspanske natur helt tæt på, er den bedste løsning at finde vandrestøvlerne frem og begive dig af sted på en af de utallige, bjergtagende vandreruter i Asturien.
Mindre kan dog også gøre det. I bil har man alletiders mulighed for at udforske Nordspaniens fjerneste kroge og højeste tinder - dette udpluk var blot en appetitvækker, som forhåbentlig har givet mod på mere!
Har du gode råd til, hvad man bør opleve i Nordspanien, så skriv endelig en kommentar nedenfor.