En 'Fiesta' er for de fleste danskere en lille konebil, men i Spanien er en fiesta en traditionel, farvestrålende festival! En fest hvor du kan slå dig løs, drikke, danse og have det sjovt, uanset alder og nationalitet.
Spanierne ELSKER at holde fest - eller enhver undskyldning for at finde det fine tøj frem, drikke en kold øl eller sangria og danse dagen lang - og natten med!
Der findes fiestas i alle afskygninger over hele Spanien. Her er 5 forslag til hvilke lokale byfester, du bør holde øje med, næste gang, du planlægger ferie i Spanien. Find din personlige favorit her, eller find din egen lokale fiesta og skriv en kommentar til artiklen, så andre kan få glæde af netop din favorit-fiesta!
Malagas Feria
Feria i Malaga afholdes i august måned. I 2014 afholdes festivallen d. 16.-23. august.Festugen starter med et gigantisk fyrværkeri i Malaga's største park som kan ses på flere kilometers afstand!
Der var debat om, hvorvidt man skulle flytte festlighederne en uge frem, så d. 15.8. - helligdag til minde om Jomfru Maria - blev inkluderet, men dette forslag blev opgivet. Dog indledes festlighederne i år fredag d. 15.8. frem for om lørdagen som normalt.
Dagen efter det indledende festfyrværkerig samles byens indbyggere og de mange besøgende turister i Malagas gader, udklædt i smukke, traditionelle Flamenco-dragter. Der udbryder jævnligt spontane danseopvisninger, som alle har lov til at tilslutte sig. Hvis man foretrækker at kigge på, kan festlighederne med fordel nydes på afstand fra en skyggefuld bar.
Blandt de traditionelle danse, der opføres i Malaga under feriaen - såvel spontant om organiseret - er Sevillanas, som består af fire runder af fastlagte trin. Derudover opføres en række forskellige danse, som er typiske for Malaga, herunder Verdiales, som stammer fra regionens bjerglandsbyer. Dansene udføres alle med en forbløffende lidenskab og overbevisning i den bagende sol, og særligt de ældre, erfarne dansere lyser af koncentration og stolthed.
Festen spreder sig til alle afkroge af Malaga, men folk samles særligt to steder. For det første på feria-pladsen, Recinto Ferial, som ligger i den vestlige del af byen, et par kilometer uden for det historiske centrum. For det andet fungerer hovedgaden Marqués de Larios som centralt samlingssted inden for Malagas historiske centrum.
Feriaen er et festfyrværkeri af farvestrålende kjoler, Flamenco-rytmer og tilhørende trin, traditionel Malaga-vin og en helt unik stemning. Vores bedste tip er at lade dig rive med af stemningen, leve dig ind i traditionen - og medbring vifte!
Se mere om Feria i Malaga her.
Maurerne og de kristne
I Middelalderen udkæmpedes en årelang, blodig kamp mellem muslimer og kristne om jord og ideologi. I Europa vandt de kristne, og dette mindes man i Spanien ved en feria.
La Fiesta de Moros y Cristianos afholdes til minde om slaget mellem de kristne og maurerne. Den opstod omkring Alicante og Valencia i 1500-tallet, men har bredt sig til flere steder i Spanien, hvor den udfolder sig på forskellig vis og på forskellige tidspunkter af året.
En af de mest berømte afholdes i april i Alcoi ved Alicante, mens festen andre steder i landet foregår i eksempelvis juli eller oktober. Der indgår dog altid et overdådigt skuespil i faste akter, der genfortæller hvordan de kristne katolikker generobrede Spanien (dengang kaldet Al-Andalus) fra de muslimske maurere for godt 700 år siden.
Deltagerne i fiesta'en deles i to grupper, kendt som Comparsas. Halvdelene af dem får rollen som maurere (moros), mens den anden halvdel repræsenterer de kristne (cristianos).
I flere dage er gaderne spækket med folk iført skræmmende og prangende kostumer inspireret af Middelalderen. Udover de officielle opvisninger af kampe mellem maurere og kristne finder der mange improviserede kampe sted, når de lokale får en tår over tørsten eller bare lader sig gribe af stemningen.
De officielle parader er ledsaget af traditionel, levende musik - med masser af trommer og støj! 'Maurerne' er klædt i gamle arabiske kostumer og udstyret med krumsabler, snabelsko og traditionelt skæg. De mere entusiastiske medlemmer af paraderne kommer ridende igennem byen på en kamel eller en elefant!
Fiesta'en slutter formelt, når de kristne har drevet muslimerne ud af byens porte, hvorefter parterne slutter fred og afslutter ugen med en kæmpe nattefest!
Læs meget mere om Moros y Cristianos-festivallen.
Semana Santa: Påske i Spanien
Påsken er i Spanien er ikke associeret med æg, harer, påskefrokoster og gode film i tv. I Spanien er påsken lig med optog, selvopofrelse og religiøs dedikation.
Der er naturligvis mange spaniere, der foretrækker at tage på stranden og slappe af, tage på landet eller besøge familien. Men i langt de fleste spanske byer fejres påsken med større eller mindre optog. I landsbyerne klæder de lokale sig eksempelvis ud som Jesus og hans disciple og laver opvisninger i gaden eller på den lokale plads. I de større byer afholdes bombastiske parader, hvor gigantiske 'tronos' med helgenfigurer og prangende udsmykning i guld og sølv, bæres rundt af op mod 70 mand. Ofte ledsages de af et marcherende band, der spiller højtidelig musik, samt børn og voksne klædt i broderskabets dragter.
Semana Santa bør bestemt opleves - selvfølgelig med respekt for de lokale, der fortsat dyrker den katolske tro. Det er en imponerende demonstration af, at religion - og ikke mindst tradition - spiller en betydelig rolle i Spanien.
De største påskefejringer finder sted i Malaga og Sevilla.
Men der er flere steder i Spanien, hvor du kan opleve de specielle påsketraditioner - se her, hvor du kan fejre påske i Spanien.
Tyreløb i Pamplona og Valencia
Tyren spiller en af hovedrollerne i spansk kultur. Uanset hvad dit syn på dyrevelfærd er, er tyrefægtning og tyreløb uundgåeligt hvis du for alvor vil ind under huden på spansk kultur. Tyrefægtning er i dag forbudt i Katalonien, og mange spaniere ser brugen af tyre i i underholdning som dyremishandling, men de fleste steder fortsætter traditionen ufortrødent.
Den mest kendte festival, hvor tyrene er hovedattraktionen, San Fermín i Pamplona (i regionen Navarra), som i år 2014 afholdes 6.-15. juli. I Valencia findes tilsvarende tyreløb, kaldet "Bous al Carrer". Der afholdes tyreløb mange steder i Valencia og på mange tidspunkter af året, særligt i august og september.
Selvom man ikke nødvendigvis er tilhænger af brugen af tyre som underholdning, giver det indsigt i spaniernes tankegang at overvære en tyrefægtning eller et tyreløb. Hvis du ønsker at gøre og se noget udover det sædvanlige, så er du her garanteret en unik oplevelse, hvor følelser og fællesskab er i højsædet.
Fallas i Valencia
Uden tvivl den mest højlydte af alle Spaniens fiesta'er! Folk fra hele verden tiltrækkes af denne begivenhed, der officielt finder sted i marts måned, men indledes med ugelange konkurrencer og kulturelle aktiviteter.
Den største attraktion til Fallas er 'ninots', gigantiske papmachéskulpturer forestillende satiriske karikaturer af politikere eller andre berømtheder. Der er lagt mange timer bag hver figur, og detaljerne er imponerende!
Fallas er i øvrigt kendetegnet ved storslåede fyrværkerishows og en ukontrolleret brug af kanonslag fra kl. 08.00 om morgen. Så forvent ikke at få din skønhedssøvn, hvis du er på ferie i Valencia under Fallas!
Deltagerne i de pompøse parader bærer farvestrålende kostumer, som det ofte har taget et helt år at lave. De smukke, detaljerige kjoler bliver da også båret flere dage i træk rundt om i gaderne. Festlighederne rundes af med 'Ofrenda', en højtid hvor alle bærer blomster ind til centrum af byen. Her står en kæmpe skulptur af Jomfru Maria som bliver dækket fra top til tå i blomster. Et storslået syn!
Få mere information om Fallas.
Ferie i Spanien betyder altså ikke nødvendigvis kun at sidde stranden med en drink - din ferie kan være en mulighed for at opleve den lokale kultur på godt og ondt, og på første hånd se nogle af de begivenheder, som er spaniernes stolthed.