Estepona er kendt for sit charmerende historiske centrum med hvidkalkede mure, farvestrålende potteplanter og kunstfærdigt malede keramikfliser.
Men bevæger man sig lidt uden for centrum kan man opleve en helt anden og mindst lige så betagende side af den populære ferieby.
I Estepona har man fundet en måde at udnytte de store, tomme facader i byens boligkvarterer ved at give lokale kunstnere fået frie rammer til at udfylde de utraditionelle "lærreder".
Gennem enorme vægmalerier har de sat kulør på boligblokkenes monotoni og skabt nyt liv i byen.
Nedenfor finder du en oversigt over de vigtigste vægmalerier med adresse og en kort beskrivelse.
Følg gadekunsten rundt i Estepona og oplev byen fra en helt ny vinkel!
Historien om Esteponas gadekunst
Turister bevæger sig sjældent uden for det historiske centrum, men det er der nu lavet om på i en af Costa del Sol's mest populære feriebyer. De seneste år har Esteponas myndigheder arbejdet på puste nyt liv i byens boligkvarterer, og siden år 2012 har man derfor inviteret en række kunstnere til at sætte kulør på på de mange blanke facader på byens boligblokke.
Kunstnerne får frie tøjler til at udfylde det noget specielle ‘lærred’, der kan bestå af en eller flere husfacader i op til 80 meters højde. I skrivende stund er det blevet til omtrent 20 vægmalerier, men tallet stiger løbende. De fleste vægmalerier opføres på blot 2-3 uger, og knap er det ene værk indviet før det næste dukker op.
Det første værk var “La Venus”, som er 120 m2. Værket er en reference til den historiske figur “La Venus de Estepona”, som kan ses på byens museum for arkæologi (i det gamle rådhus på Plaza Blas Infante). Den virkelige figur er kun få centimeter høj, men er tydeligvis en kvindefigur. Den menes at være 5000 år gammel.
Det seneste værk er "Aires de Música" på Plaza San Fernando, som blev malet i slutningen af år 2014 i anledningen af 75 års-jubilæet for Esteponas Symfoniorkester.
Det største værk er “Día de Pesca” (Fiskeridag), som er Spaniens største vægmaleri. Det breder sig over 6 parallelle facader på i alt 1000 m2.
Hvor finder jeg vægmalerierne?
Vægmalerierne er alle opført i boligkvarterer uden om byens historiske centrum. Man kan nå rundt til en god del af malerierne - herunder nogle af de mest kendte og spektakulære værker - på en times tid.
På det bykort, man får udleveret på turistkontoret (Plaza de Las Flores eller ved havnen) er de fleste malerier markeret, dog uden navn. Det kan derfor anbefales at printe en liste over malerierne og sammenholde den med kortet, så man kan prioritere hvilke malerier, man vil se.
Esteponas vægmalerier
1. “La Venus” af Ana Cecilia Salinas. 120 m2. C/Terraza, Barriada Mar y Sierra. Reference til den 5000 år gamle figur “La Venus de Estepona”
2. "Estepona Bermeja" af Ana Cecilia Salinas. C/Formentera (Barriada de los Televisores), tæt på Plaza De Ajedrez. 30 meter højt. Motivet er en metaforisk repræsentation af byen, og farverne - særligt den røde - skulle lede tankerne hen på Sierra Bermeja, bjergområdet bag Estepona.
6. “Madre Amorosa” og “La Mirada de un Niño” af Francisco Alarcón. C/Terraza (Barriada Primavera). To vægmalerier i sort-hvide nuancer, der hylder på den ene side den moderlige omsorg og på den anden side den barnlige kreativitet.
3. “La Casa de Buena Gente” af Conchi Álvarez (Barriada Tres Banderas). 80 m2. Den ældre herre på balkonen på husets 1. sal forestiller en virkelig beboer fra kvarteret.
4. "Almas del Mar" af Blanca Larrauri. Avda. San Lorenzo. Hyldest til Esteponas fiskere.
5. “Tiempos de Claridad” af Ana Cecilia Salinas. Avda. Andalucia/Calle Virgen de la Sierra (Barriada San Isidrio). Strækker sig over to facader. Hyldest til Esteponas natur.
7. “Pasen y Vean” af Elena Aguilera. Calle Goya (Barriada El Cid). De flyvende artister er malet med en blanding af akrylmaling og olie for at skabe en ‘luftig’ fornemmelse.
8. “Siglo XXI” af Nestor Prada. Plaza ABC (ved den gamle busstation). Symbolsk fremstilling af Esteponas kultur - herunder Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios, Sierra Bermeja, havet og lokale fødevarer.
9. “Fundación Antonia Guerrero” af Joaquín Aguilera. Plaza de las Fuerzas Armadas. Hyldest til Antonia Guerrero, som kæmpede for kvinders rettigheder og uddannelse i Estepona. Et af motiverne er en lille pige, der klatrer op ad trappen til Remedios-kirken, et symbol på en gradvis læringsproces. Duerne øverst til højre repræsenterer den frihed, kvinderne opnår gennem uddannelse.
10. “Una Flor de Futuro” af José Fernández Ríos. Calle Nuestra Señora de Los Remedios (Barriada Barriada Los Remedios). En skulptur i rundkørslen repræsenterer samme blomst, som maleriet,
11. “Día de Pesca” af José Fernández Ríos. C/Isabel Simón (Barriada Barriada Isabel Simón). Malet over 6 facader og i alt 1000 m2 - Esteponas og Spaniens største vægmaleri. Ved hjælp af optisk bedrag har kunstneren fået det til at se ud som om fiskeren bagest i værket kaster sin line ud og fanger en fisk på værkets forreste facade.
12. "Azul y Plata" - udført af fanger fra fængslet i Alhaurín de la Torre. Barriada Blas Infante/Pablo Picasso. Værket dækker to facader og er det første udført med skulpturer af jern og metal. Det forestiller havet, med repræsentationer fisk, vandmænd alger mv.
13. “Azul y Mar: Emociones líquidas” af Javier Infantes. C/Guadiaro (facaden af Residential Jardines del Carmen). Kunstneren har boet i New York siden år 2007, og værket repræsenterer hans længsel efter Estepona, idet det refererer til bl.a. havet og himlens blå nuancer.
14. “Keep on Trucking” (kendt som “Nano4814”) af Juan Abia Presa. C/Mantilla (Barriada Mar y Sierra). Værket forener det realistiske og det abstrakte, og indeholder bl.a. elementer af graffiti.
15. “Ángel, el buceador” af Eric Aman. Barriada Tres Banderas. Det moderne maleri viser en mand som iført snorkel og svømmefødder bryder gennem en mur og ud af maleriets ramme.
16. “Salartij” af kunstnere fra Colectivo Moraga. Barriada Blas Infante. Forestiller to 5 meter høje salamandere af metal.
17. “Aires de Música” af Blanca Larrauri. Plaza San Fernando. Værket blev malet i slutningen af 2014 i anledningen af 75 års-jubilæet for Esteponas Symfoniorkester.
18. “Regando el Jardín” af José Fernández Ríos. Avda. Andalucia (Barriada de las Fuerzas Armadas). Et realistisk portræt i overstørrelse (over 240 m2) af en pige, der vander et træ på fortovet.