Estepona er en lille, hyggelig havneby med et charmerende historisk centrum og et interessant kulturliv. Vi inviterer på en guidet gåtur i ni etaper rundt i Estepona - fra butiksgader over borgruiner til rendyrket poesi!
Først en kort introduktion til Estepona
Ankomst med bus
Kommer I fra busstationen, går I vestpå langs kysten ad Avenida del Litoral. Kort efter den anden rundkørsel kan I gå ned mod stranden og følge den hyggelige strandpromenade. Det tager knap 20 minutter at gå til centrum - alternativt kan man tage en taxa eller den lokale bus L1.
Guidet gåtur i Estepona
Her er et forslag til, hvordan I kan komme rundt i byen til fods og se byens hyggeligste gader og mest seværdige monumenter.
1. Calle Caridad
Vi starter i Calle Caridad, en af de lange gader, der løber parallelt med kystlinjen. Her finder I et hav af restauranter med alt fra spanske tapas over argentinske bøffer og italiensk pasta til Middelhavets fisk og skalddyr.
Fra Caridad drejer I til højre ad en af de skrå sidegader, f.eks. Calle San José, som bliver til Calle San Antonio. Når I rammer den nord-syd-gående butiksgade Calle Terrazza, drejer I til højre og går opad til sognekirken Parroquía de Nuestra Señora de los Remedios.
2. Iglesia de los Remedios
Iglesia Parroquial de Santa María de los Remedios - eller mere mundret Remedios-kirken - ligger på Plaza de San Francisco, lidt hævet over byen. Kirken blev opført i 1473 og undergik en gennemgribende renovering i 1772. Bygningen blev dog hurtigt slidt - bl.a. grundet de store mængder støv i luften fra ruinerne af den nærliggende borg - hvorfor den blev renoveret igen i 1818.
Arkitekturen bærer præg af flere stilarter, bl.a. 1500-tallets amerikanske kolonistil og 1700-tallets rokoko. Kirken fik to nye klokker i år 2000, så den nu har i alt fire klokker.
3. Plaza de las Flores
Vi går nu tilbage ned ad Calle Terrazza og drejer ind på Plaza Doctor Arce. Herfra krydser vi videre mod sydvest til den store Plaza de las Flores. Her finder I byens ene turistkontor, som har åbent kl. 9-15 på hverdage og kl 10-14 om søndagen.
Er det blevet tid til morgenkaffe, er der flere hyggelige caféer i området. Eksempelvis kan I gå ned ad Calle Carmen Sevilla til hjørnet af Calle Real, hvor I finder Cafetería Real. Stedet hed tidligere - og omtales stadig som - El Manicomio, navngivet efter et galehus, der engang havde adresse her. Caféen er typisk spansk med traditionelle retter på menuen og gamle billeder af Estepona på væggene.
4. Castillo de San Luis
Fra Plaza de las Flores går vi via det sydvestlige hjørne ad Calle Raphael, som bliver til Calle Castillo. På højre hånd finder vi ruinerne af Castillo San Luis, borgen som blev bygget efter at spanierne drev maurerne ud af Estepona i 1457. Borgen blev bygget oven på ruinerne af den mauriske borg Estebuna, som lagde navn til byen.
Bag borgen løber en smal, eksotisk have, som fører ud på Plaza Casa Cañada. Herfra går vi et smut ned ad Calle Villa og ind i den gamle markedsbygning, Mercado de Abastos, der i dag blot rummer en håndfuld boder og en lille café. Over for markedet kan man kigge ned på det ottekantede fundamentet af et tidligere romersk mausoleum i to etager.
5. Arkæologimuseet
Lige nord for Plaza Cañada ligger Plaza Blas Infante. Her finder vi Esteponas gamle rådhus, som i dag rummer byens arkæologimuseum. Det ligge museum rummer store skatte, der har haft afgørende betydning for forskernes viden om Esteponas historie.
Atter udenfor på pladsen bør I gå hen til muren hvor I kan se et digt skrevet på smukt dekorerede kakler. Digtet, som står på arabisk, er en del af Esteponas Poesirute.
6. Plaza del Reloj
Rundt om hjørnet fra Plaza Blas Infante ligger Plaza del Reloj (der er også en smutvej til pladsen via en trappe fra Calle Villa). Pladsen er opkaldt efter det store tårn, Torre del Reloj, der strækker sig højt mod himlen.
Tårnet tilhørte en kirke, der ligesom Castillo San Luis blev opført efter spaniernes erobring af byen. Kirkebygningen fik store skader ved et jordskælv i 1755, og man besluttede derefter kun at lade tårnet blive tilbage. I dag ligger der en skole lige bag tårnet.
På pladsen står også en pavillon, hvor der eksempelvis kan være flamenco-opvisninger under den årlige feria.
7. Parque de la Constitución
Det er blevet tid til en pause, så vi går op til den smukke Parque de la Constitución. Her kan I se et par spændende skulpturer eller sætte jer i skyggen med en ‘café con leche para llevar’ (en kaffe med mælk to go). Har I børn med, kan de underholde sig på parkens legeplads. Om aftenen bliver parkens store springvand oplyst.
Parken er også et glimrende udgangspunkt for at udforske den nordlige del af Estepona, hvor I bl.a. kan finde mange af de enorme vægmalerier, som udgør Ruta de los Murales Artísticos.
8. Tyrefægterarena og museer
Efter et velfortjent krydser vi i sydvestlig retning ned til Esteponas tyrefægterarena. Arenaen er bygget i 1972 i et unikt, asymmetrisk design. Den bruges i dag kun til tyrefægtning under den årlige feria, men anvendes ellers til markeder og koncerter.
I samme bygning som arenaen ligger fire større og mindre museer. Her kan du læse om både tyrefægterarenaen og Esteponas museer.
Ikke langt fra arenaen ligger Esteponas andet turistkontor - på Calle Torre Almenara, som I finder midt mellem de to rundkørsler lige oven for Avenida del Carmen. Åbningstiderne er de samme som for kontoret på Plaza de las Flores.
9. Esteponas havn - Puerto Marina
Vi runder gåturen af med slentretur langs Esteponas lystbådehavn. Havnen har 447 bådpladser. Hver søndag er der marked i gaden langs havnen, hvor man bl.a. kan købe alskens slags kunsthhåndværk og lædervarer. Havneområdet er velholdt og opført i en atypisk, eksotisk stil. Det er naturligvis flankeret af et hav af barer og restauranter for enhver smag.
Tilbage er blot at ønske rigtig god (gå)tur!