Spanien er for de fleste lig med sol, sommer og siesta...
Men vover man sig uden for Costa del Sol, er der helt andre oplevelser i vente!
Nordspaniens kampesten og rå klippevægge står i skarp kontrast til Sydens hvidkalkede huse og afrundede bjergtoppe.
Der er selvfølgelig også både solskin og sandstrand, men den særegne natur og arkitektur gør, at man føler sig som i en helt anden verden.
En verden, som jeg vil dele en flig af her, med udgangspunkt i mit seneste eventyr i Galicien.
Det er i mine øjne ikke de store byer, der er de sande attraktioner i denne nordvestlige region. Det er snarere de storslåede naturoplevelser, de bittesmå landsbyer og de traditionelle egnsretter, der sætter kulør på regionen.
Her får du en håndfuld personlige anbefalinger og et par ekstra tips til et helt eventyrligt road trip i Galicien.
1. Katedralernes Strand
Kært barn har mange navne; La Playa de las Catedrales - Katedralernes Strand - eller på galicisk: Praia das Catedrais. Og det er endda bare et kæleenavn! Egentlig hedder stranden Playa de Aguas Santas ("De Hellige Vandes Strand"). Den særlige attraktion ved Katedralernes Strand er de 32 meter høje klippeformationer, som vind og vejr har formet til grotter, buer og hvælvinge, der leder tankerne hen på arkitekturen i en katedral.
Stranden kan kun udforskes ved lavvande, da den ved højvande bliver totalt oversvømmet. Vandet stiger meget hurtigt på den exceptionelt flade strand, og bliver man overrumplet af højvandet - som undertegnede! - og fanget i en af strandens mange afkroge, er der ikke andet for end at smide sko og sokker...
Læs mere om Katedralernes Strand eller se flere billeder fra stranden i vores Pinterest-album.
2. San Andrés de Teixido
Billerne må ikke betrædes! Hvis du ikke besøger San Andrés de Teixido mens du lever, kommer du dertil, når du dør - hvis man skal tro legenden - og hvad er mere belejligt for sjælen end at foretage denne pilgrimsrejse i form af et insekt? Kommer I forbi San Andrés, bør I derfor lige smutte ind om byens lille kapel. Man kan også gå ud til kysten og nyde den imponerende udsigt over havet og de stejle klipper.
Den diminutive landsby, som tæller omtrent 50 indbyggere, lever bl.a. af indtægten fra deres små boder med hjemmelavet orujo, en snapselignende likør, der laves på alt fra urter til kaffe. Det har været undertegnedes personlige favorit siden første smagsprøve!
3. Dødens Kyst
Som nævnt er naturen en af de største attraktioner i Galicien, og den viser sig fra sin mest imponerende side på Dødens Kyst - Costa de la Muerte - som strækker sig omtrent fra Cabo de San Adrían (se kortet) til Finisterre (se næste punkt). Området har fået sit frygtindgydende navn på grund af de mange forliste skibe, der har mødt deres skæbne mellem de forræderiske klipper langs kysten. Senest i 2002, da olietankeren Prestige gik på grund og forårsagede en af de største miljøkatastrofer i Galiciens historie.
På Dødens Kyst er der ingen læ for Atlanterhavets nådesløse kræfter! Er man mere til badestrand og roligt vand, kan det anbefales at søge længere sydpå til Rías Bajas, et område af afkærmede små fjorde hvor Galiciens floder har deres udløb.
4. Finisterre - Verdens Ende
Vi lægger nu vejen forbi verdens ende. Finisterre - eller Fisterra på galicisk - betyder nemlig “verdens ende” og det var, hvad romerne troede, denne yderligt beliggende spids var. Finisterre har ry for at være det yderste vestlige punkt på det spanske fastland, omend den titel reelt bør tilfalde Cap Touriñán, få kilometer længere nordpå. Det er ikke svært at forestille sig, at man befinder sig ved verdens ende på denne vindblæste kyst, hvor bølgerne slår hårdt mod klippevæggen dybt under én.
Vejret viste sig endda fra sin mest dramatiske side, vi besøgte Finisterre - det var det så tåget, at vi ikke engang kunne se havet, og vinden blæste med stormstyrke, så vi måtte holde fast i elmaster og kampesten for ikke at miste fodfæste. Her fik vi virkelig set, hvorfor dette stykke af kysten kaldes Costa de la Muerte! Normalt er Finisterre pejlemærke for de mange skibe, der navigerer gennem disse oprørte vande og forræderiske rev, da fyrtårnet i klart vejr kan ses op til 65 km væk.
5. Santiago de Compostela
Santiago har sit navn efter apostelen Sankt Jakob den Ældre, hvis grav findes i byens katedral. Byen er primært kendt som endestationen for pilgrimsruten Camino de Santiago, så et visit i den imposante katedral er selvfølgelig et must. Man kan endda komme op i katedralens tårn og skue ud over byens tage.
En væsentlig del af Santiagos charme findes i byens små gader og velbevarede middelalderarkitektur. Det kan dog også anbefales at tage bussen ud til det moderne Cidade de Cultura, en form for kulturhus der bl.a huser flere museer, et bibliotek og et operahus. Særligt om sommeren er der liv og glade dage i byen, som fejrer deres skytshelgen Skt. Jakob 25. juli.
6. A Coruña og Vigo
Galiciens to største byer fortjener selvfølgelig at blive nævnt, selvom naturen stjal rampelyset.
A Coruña hedder på castellansk La Coruña, men mange betragter det galiciske navn som det eneste officielt gyldige. Byen er bl.a. kendt for verdens ældste romanske fyrtårn, Torre de Hercules, som blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste i 2009. Man bør også unde sig selv en tur i den kugleformede, gennemsigtige elevator, som kører op på Monte de San Pedro. Udsigten skulle være fantastisk fra både elevatoren og oppe fra bjerget, der huser resterne af byens gamle forsvarsværk.
Vigo er en meget vigtig havneby, både for skibstransport - bl.a. har Mærsk kontor her - og fiskeri - Vigo er nemlig verdens største leverandør af fisk til spisning. Man bør ikke forlade Vigo uden at have spist friske østers i den såkaldte Calle de las Ostras.
Vigo er også et vigtigt stop på vejen for turister, der tager på badeferie i området (de tidligere omtalte Rías Bajas), og så kan man fra havnen blive sejlet til Islas Cíes, tre smukke øer med fantastiske strande, rige på flora og fauna.
Vejen til Galicien
Man kan flyve til f.eks. Bilbao (5-6 timer med et stop) og tage turen langs hele den vestlige del af Spaniens nordkyst, eller man kan flyve til Porto i det nordlige Portugal og tage turen sydfra. En anden løsning er at tage et direkte fly til en af de større spanske byer som Madrid eller Barcelona og derfra flyve til Nordspanien - på den måde har man mulighed for at udnytte mellemlandingen til at se flere egne af Spanien.