Madrid på 3 dage - attraktioner med et twist

Madrid er et af de mest kendte og populære spanske rejsemål for danskere. Det er nemt at komme dertil, man løber aldrig tør for underholdning... Og så er Madrid tilpas international til, at man ikke behøver at tale spansk eller spise tapas for at overleve - om end det kan bidrage positivt til oplevelsen!

Da jeg besøgte Madrid for fjerde gang, gik jeg efter en blanding af gensyn med gamle kendinge og nye oplevelser i ukendt terræn. Jeg og mine medrejsende boede lige nord for Puerto del Sol på den lille Plaza del Carmen, som er afskærmet fra byens larm. Vi var ikke decideret "off the beaten track", men vi gik uden om nogle af de største turistmagneter og fik nogle små positive overraskelser til gengæld!

DAG 1

CaixaForum

Caixa Forum museum Madrid

Start dagen med et besøg i CaixaForum kulturcenter, en overset perle blandt de enorme museer på Paseo del Prado. Bygningen i sig selv er et visit værd for sin særlige arkitektur og den ”hængende have”foran indgangen. Vi så en fantastisk fotoudstilling, Génesis, med billeder af dyr og mennesker fra fjerne afkroge af verden. Derudover var der en udstilling i anledning af animationsfilm-producenten Pixar’s 25 års jubilæum, med fremvisning af skitser, modeller og andre elementer fra arbejdet med animationsfilm.

Caixa Forum museum Madrid

Hvis sulten melder sig, kan det anbefales at smutte forbiCafé Vertical, som ligger på hjørnet over for CaixaForum, eller en af hyggelige caféer længere oppe i samme gade (Calle Almadén).

Læs mere på CaixaForums hjemmeside.

Åbent: Mandag til søndag kl. 10-20.

Entré: 4 euro

Adresse: Paseo del Prado 36 (på hjørnet af Calle Almadén)

Madrids Botaniske Have

Fra CaixaForum kan man krydse Paseo del Prado og gå lidt mod nord, hvor man på højre side - lige før Prado-museet - finder indgangen til den kongelige botaniske have, Real Jardín Botánico. Parken blev anlagt i 1755 af Kong Ferdinand VI.

Læs mere om den botaniske have i Madrid.

Åbent: 10-18 (nov-feb), 10-19 (mar og okt), 10-20 (apr og sep), 10-21 (jun-aug).

Entré: 3 euro(1,5 euro for studerende)

Adresse: Plaza de Murillo 2, 28014 Madrid

Parque Retiro

Er man særligt kunstinteresseret eller er det første gang,man besøger Madrid, kan man på dette tidspunkt indlægge et besøg til Museo Thyssen-Bornemiszaog/eller Museo del Prado, men vi valgte de store museer fra til fordel for mindre udstillinger.

I stedet lagde vi vejen ind om Parque del Buen Retiro. Den 1,9 km lange park er rigeligt stor til, at man kan finde sig et roligt hjørne, hvor man kan slikke sol eller sætte sig på en skyggefuld bænk.Man bør dog også gå en tur omkring den store sø og beundre det imponerende monument for Alfonso XII, komplet med majestætiske søjler og ditto løveskulpturer.

Park Retiro Madrid

Ved parkens anden,mindre sø, ligger Krystalpaladset, Palacio de Cristal, som bestemt også er et visit værd.

Går man ud af Parque Retiro i det nordvestlige hjørne kommer man forbi Uafhænighedspladsen, Plaza de la Independencia, en enorm rundkørsel med en imponerende triumfbue.

Mapfre Sala Recoletos

Forsikringsselskabet Mapfre har oprettet en fond, som ejer kulturhuset Sala Recoletos i Madrid, hvor der er skiftende udstillinger. Vi var heldige at løbe ind i en udstilling med værker af Picasso fra private samlinger, hvoraf mange aldrig havde været udstillet. Derudover var det præsenteret en række skitser samt en mindre udstilling af fotografier fra Picassos atalier.

Se hvad der udstilles lige nu i Mapfre Sala Recoletos.

Åbent: Mandag 14-20, tirs-søn 10-20. Søn- og helligdage 11-19.

Adresse: Paseo de Recoletos 23, 28004 Madrid

Entré: Gratis

Museo Reina Sofia

 Reina Sofia i Madrid m Miro statue

Som sagt havde vi denne gang valgt de store museer fra, men lagde dog alligevel vejen forbi Reina Sofia for et gensyn med Picassos værk, Guernica fra 1937, som reflekterer Hitler's bombardement af den baskiske by af samme navn. Sammen med det enorme maleri udstilles en række skitser, så man kan følge den udvikling,værket undergik fra de første idéer til det endelige resultat.Museo Reina Sofia kan med fordel besøges om aftenen, hvor det er gratis for alle, men så er køen som regel også lidt længere.

Åbent: Mandag til lørdag 10-21 - dog lukket tirsdag (i modsætning til mange andre museer, der holder lukket mandag). Søndag 10-14.30 (visse udstillinger holder åbent til kl. 19).

Entré: 8 euro, gratis for alle over 65 år samt studerende under 25 år. Gratis for alle mandag og onsdag-lørdag kl. 19-21, samt søndag kl.15-19.

Adresse: Calle de Santa Isabel 52,28012 Madrid

Læs mere om Museo Reina Sofia.

DAG 2

Kongepaladset og Madrids katedral

Kongelige Palads i Madrid

Kongepaladset er en af Madrids største attraktioner, men undertegnede har ind til videre holdt sig til at beundre paladset udefra. Ved siden af kongepaladset ligger Catedral Almudena. Opførelsen begyndte først i 1883 under Alfonso XII, så der er tale om en relativt ”moderne”katedral i klassicistisk stil.

Katedral Madrid

Åbent: Kl. 10-14 og 17-20, dog 10-21 i juli og august.Kuplen og museet kan besøges kl. 10-14.30 mandag til lørdag.

Entré: gratis (dog 4-6 euro for at komme op i kuplen).

Adresse: Calle Bailén, 10, 28013 Madrid

Plaza España

Plaza España Madrid Cervantes

På vej nordpå kommer man forbi Plaza España, som er berømt for sin store statue af Don Quixote og Sancho Panza. Monumentet til ære for Miguel de Cervantes består udover statuen af en enorm obelisk med en skulptur forestillende Cervantes selv.

Rundt om Plaza España tårner nogen af byens højeste bygninger sig op, herunder den 142 meter høje Torre de Madrid og det 117 meter højeEdificio España, begge bygget i 1950’erne.

Museo de Cerralbo

Et af Madrids mindre kendte museer ligger på en sidegade lige nord for Plaza España. Det er Museo de Cerralbo, som var hjem for adelsmanden Marqués de Cerralbo. De to etager rummer sande skatkamre af farvestrålende rum fyldt med eksotisk krigsbytte og spraglet indbo i form af ure, vaser, lamper, møbler og malerier. Især spejlsalen, hvor man i sin tid holdt bal, er bemærkelsesværdig.

Åbent: Tirs-lør 9.30-15 og søn 10-15.

Entré: 3 euro(søndag gratis)

Adresse: Calle Ventura Rodriguez 17, Madrid

Besøg Museo Cerralbos hjemmeside.

Templo Debod

Tempel Debod madrid

Lidt længere nordpå ad den store Calle Ferraz, kan man op ad en trappe finde en smuk, åben plads med et ægyptisk tempel, Templo Debod. Bygningsværket er fra omkring 200 f.Kr. og er viet til Amon. Templet var en gave fra Egypten til Spanien som tak for assistance i forbindelse med bygningen af den enorme Aswan-dæmning i 1960-70, som skabte oversvømmelser i området Abu Simbel. Templet blev i 1968 sejlet til Valencia sten for sten og derefter kørt til Madrid.

Inde i templet kan ses en fotoudstilling om rekonstruktionen af templet.

Åbent: Tirs-fre 10-14 og 18-20 (april-september) eller 16-18(oktober-marts). Lør-søn 10-14 (nogle steder står 10-20, så check tiderne på forhånd).

Entré: Gratis

Kabelbane og Casa de Campo

Kabelbane teleférico Casa Campo Madrid

Efter de mange kulturelle timer i museer og andre attraktioner kan man tage sig et velfortjent hvil i det enorme parkområde, Casa de Campo. Det kan anbefales at tage kabelbanen, teleférico, til den anden ende af parken, hvor der er en smuk udsigt over parken. Medbring picnickurv eller spis pårestaurantens terrasse (udover pizza og pommes frites serveres der udmærkede sandwiches og salater til 6-7 euro).

Har man mod på at udforske haven, kan man spadsere til forlystelsesparken (som ses tydeligt fra kabelbanens endestation) eller til zoologisk have. Man kan enten gå de ca. 3,5 km tilbage gennem parken eller tage kabelbanen ned igen.

Læs mere på hjemmesiden for Madrids kabelbane Teleférico.

Åbent: Varierer i løbet af året, men oftest omkring kl. 11-20.

Adresse: Pintor Rosales s/n, 28011 Madrid (metro Argüelles)

Entré: 4 euro for én vej og 5,8 euro retur.

DAG 3

Tyrefægterarenaen Las Ventas

Ventas bulllfighting arena Madrid

Las Ventas åbnede i 1931 og har plads til omtrent 25.000 tilskuere. Det er gratis at besøge tyrefægtermuseet, som ligger på bagsiden af bygningen, direkte modsat billetlugerne. Guidede ture er den eneste mulighed for at komme ind og se selve arenaen.

Der er tyrefægtning hver søndag fra marts til oktober kl. 18. På dage med tyrefægtning er der kl. 12 lodtrækning (sorteo) om de tyre, der skal deltage i aftenens tyrefægtning. Sammen med alle de garvede tyrefægterfans (aficionados) kan man stå og se ned på tyrene, når de én for én lukkes ind i en lille hal for at blive præsenteret. Det koster 1 euro, og det er en god idé at komme lidt i god tid.

Åbent: alle dage kl. 10-18. Dog lukkes der fire timer tidligere, de dage hvor der er tyrefægtning - dvs. hver søndag fra ultimo marts til primo oktober, hver dag under Feria de San Isidrio i maj og juni, samt under byfesten i oktober.

El Rastro marked

Vil man ikke bruge sin søndag formiddag ved Las Ventas kan man i stedet tage på det enorme loppemarked kaldet El Rastro. Markedet afholdes i Latino-kvarteret syd for Puerto del Sol - området er endda tegnet ind på mange turistkort!

Åbent: Hver søndag kl. 10-15.

Museo Sorolla

Et stykke nord for Madrids centrum og Puerto del Sol ligger Champerí-kvarteret. Det er et pænt og grønt kvarter, der i vores guidebog blev beskrevet som "Madrid uden turister". Området består primært af boligkvarterer, men er også hjemsted for mange små, kreative forretninger, hyggelige pladser og barer.

Museum Sorolla Madrid

En af seværdighederne i Champeri er Museo Sorolla, museet til ære for den valencianske maler Joaquín Sorolla, som i en periode boede i Madrid. Netop Sorollas bolig i Madrid danner rammen om museet, som er delvist indrettet med det oprindelige interiør.

Væggene er beklædt med Sorollas malerier, idet der særligt fokuseres på malerens evne til at gengive det smukke lys fra Valencias strande. Man kan ikke undgå at bemærke en tydelig inspiration fra P.S. Krøyer! Det er desuden slående, at Sorolla var i stand til at male stort set lige, hvad der faldt ham ind: mennesker - særligt malerens egen familie -, strande, haver og folkedragter er nogle af de gennemgående motiver.

På vej til eller fra Museo Sorolla kan det anbefales at gå forbi metrostationen Champeri, som blev nedlagt i 1966 og genåbnede i 2008 som museet Anden 0, indrettet som stationen så ud ved åbningen i 1919.

Er det tid til en bid mad, er der nogle hyggelige spisesteder på Plaza de Juan Pujol og et par gode pizzeriaer på Plaza Dos de Mayo lidt nord for Pujol.

Åbent: Tirsdag til lørdag kl. 9.30-20. Søn- og helligdage kl. 10-15.

Adresse: Paseo del General Martínez Campos, 37, 28010 Madrid

Entré: 3 euro. Gratis søndag, lørdag efter kl. 14, samt for studerende og pensionister.

Anden 0: Fredag 11-13 og 15-17. Lørdag og søndag kl. 10-14. Gratis entré.

Marid By night

Huertas

Kvartererne Cortes og Hurtas er stedet at være om aftenen i Madrid. Det vælter med små hyggelige, skæve sidegader med ditto spisesteder,mens man på pladser som Plaza de Santa Ana og Plaza del Ángel finder de pænere restauranter.

Vi spiste på El Chato, en lille, moderne tapasbar i Calle de la Cruz. Der serveres klassiske tapas med et moderne twist til 3-4 euro stykket. Prøv f.eks. Pollo Crujiente, Nidos de Langostino og Ensalada de Atún.

Restaurant El Chato Madrid

Latino

Nogle vil mene, at det hører med til et besøg i Madrid at sidde på en af de pæne caféer på Plaza Mayor og kigge ud på pladsens liv, mens man nyder sit måltid. Er man lidt mere eventyrlysten kan det anbefales at besøge nabopladsen lidt længere ud ad Calle Mayor, Plaza de San Miguel, hvor man finder Mercado de San Miguel.

Marked San Miguel Madrid

I en glasbygning, der kan minde om Torvehallerne i København, er tre rækker af stande, og i centrum af bygningen er opsat højborde. Der serveres montaditos (tykke skiver flutes) med alt fra krabbesalat og mozzerella-flødeskum til gulas (”nudler” af fiskeprotein).Ogsåde våde varer er lidt til en side: kreative kaffedrikke, lokale drikke somrebujito (sherry og Sprite!) på flaske, samt kunstfærdige drinks med frugt og grønt.

Gran Via

Lige nord for Gran Via findes hyggelige, brostensbelagte stræder blandet med mindre interessante gader. Men tag ikke fejl: man kan sagtens finde ægte perler i det lidt undselige terræn.Eksempelvis finder man for enden af Calle de la Reina en lille guldklump af en restaurant gemt væk bag en tillukket facade. 

Paella La Reina kommer der både spaniere og turister (om end nok flest af sidstnævnte), for her serveres paella, og kun paella, som vor mor lavede den”. Tjenerne kan indimellem virke som om, de helst var fri for at have gæster– måske er det en spøjs version af faglig stolthed, men det ændrer ikke på, at man her kan smage ægte, traditionel valenciansk paella. Der er ca. 10 varianter af paella samt et par andre risretter at vælge mellem, både med og uden kød og skaldyr.Priser omkring 15-30 euro pr. person for hovedretter.

Paella la Reina Madrid

Man bliver nok aldrig helt færdig med Madrid, men jo flere gange, man besøger den spanske storby, des længere ind i krogene kommer man. Dér finder man de små skatkamre, der får én til at glemmer de enorme boulevarder og horder af turister og i stedet bare hengive sig til byens charme.

Rigtig god tur!