José Carlos García - stjernekok og Michelinrestaurant

José Carlos García er både navnet på Malaga's Michelin-restaurant (også kendt som restaurant JCG) og på kokken, der står bag restauranten. JCG er den eneste Michelin-restaurant i Malaga, mens Marbella kan bryste sig af at have to, Aduar og José Melía. Sætter man kursen mod det nordlige Spanien finder man hele tre Michelin-restauranter på Costa Brava.

Restaurant José Carlos García (JCG)

Jose Carlos García, Michelín Malaga

JCG ligger på Muelle Uno, den nyrenoverede havn i centrum af Malaga. Hele facaden er af glas, og kun enkelte skærme af bambus begrænser de forbipasserendes udsyn til de spisende gæster. Inde fra restauranten er der til gengæld en fabelagtig udsigt til havnen og ikke mindst Gibralfaro, som efter mørkets frembrud er smukt oplyst.

Indretningen i restauranten er præget af kontraster. På den ene side har man bevaret de rå cementgulve og de blotlagte luftkanaler under loftet. På den anden side har man skabt en hyggelig dagligstuestemning med et tykt gulvtæppe og dæmpet lys. Endelig har man givet stedet et elegant, maritimt tvist med hvide søstjerner på bordene. I højsæsonen gør man plads til seks borde, mens man i lavsæsonen kun har fire borde, så der er bedre plads mellem dem.

Fra restauranten kan man kigge ind i køkkenet, hvilket bidrager positivt til oplevelsen af maden som et fornemt håndværk. Bagest i bygningen findes en overdækket terrasse med enorme glasdøre, der om sommeren åbnes ud til det udendørs terrasseområde.

Jose Carlos García terrasse

På José Carlos García blandes det højtidelige med det afslappede. Den fredag aften, vi besøgte restauranten, var vi de eneste i høje hæle og jakkesæt (henholdsvis damer og herrer, naturligvis), mens de andre gæster var i hverdagstøj, om end nogle med et lidt formelt islæt.

Betjening

Betjeningen er høflig og afdæmpet. Tjenerne trækker stolen ud for damerne, bærer handsker, når de håndterer ens glas, og folder ens serviet, når man er på det lille hus. Tjenerne taler engelsk, om end med stærk accent. Desuden virkede den tjener, der præsenterede retterne, ikke som om hun vidste meget om maden, så man skal måske spørge lidt ind, hvis man vil have fuld forståelse for de mere komplekse retter.

Maden

JCG tilbyder to menuer: den komplette menú med omtrent 15 retter og den reducerede bestående af 7 retter. Der er desuden et mindre udvalg af retter, som kan bestilles a la carte. Drikkevarer er ikke inkluderet, og der findes ingen vinmenu, men tjeneren foreslår indimellem drikkevarer til de næste par retter. Vores oplevelse var, at al vinen – cava, rosé, to slags hvidvin og dessertvin – var god, men at ikke alle gik godt til maden. Her kunne tjeneren have været bedre til at guide vores valg.

Nedenfor følger et udvalg af menuens højdepunkter:

Søpindsvin med tapioka (gelé-perler) og Granny Smith æbleskum. Molekylær stjernegastronomi!

José Carlos García, søpindsvin

Cookies and Cream - foie gras med yoghurt-is og sød kiks. En himmerigsmundfuld!

José Carlos García, foie gras

"Flyvende" sandwhich - tartar omgivet af blød, luftig marengs. For at understrege det luftige, serveres retten på film spændt ud over en lille skål.

José Carlos García, sandwhich

Ensaladilla malagueña - den traditionelle mayonnaisesalat med hvid fisk, appelsin, kartoffel og oliven. Nu i helt nye klæder! De to kugler i midten er såkaldte sfærer, som er flydende i midten og har en blød "skal", der brister ved et let tryk. De smagte fuldstændig som henholdsvis appelsin og oliven!

Ensaladilla Malagueña

Kulmule med rødbede - en ægte prinsesseret!

José Carlos Garcia - kulmule

Pattegris med ananas - det ligner en dessert og smager som flæskesteg med sprød svær!

José Carlos Garcia - pattegris

Gulerodskage... sandkagedej kaldes "sponge" på engelsk, og denne kage blev faktisk serveret i form af en svamp! Det lignede fuldstændig noget taget op fra havets eller skovens bund. Retten kan ses blandt billederne på restaurant JCG's hjemmeside.

Den sidste dessert var "banankage" på sprød fuglerede - ubeskriveligt lækkert og aftenens største nydelse! De små brune klatter i kanten er ikke aflagt lakridstyggegummi, men den lækreste nougat - og bemærk også den fine, sprøde spiral på toppen af isen...

José Carlos García, dessert

José Carlos García leverer solidt håndværk, skarpe smagssammensætninger og visuelle vidundere, og skaber en gastronomisk oplevelse på rigtig højt niveau. Det er en super mulighed for at opleve molekylær gastronomi og få en unik oplevelse til en ganske rimelig pris.

Måske en idé til Valentinsdag?

Om José Carlos García

Jose Carlos García, Michelín Malaga

José Carlos García er kendt for restauranten Café de Paris, som hans far åbnede i 1979  i Malagueta-kvarteret, og som José Carlos selv ledede fra år 2001. Da Muelle Uno åbnede i 2011 flyttede José Carlos García med, og Café de París blev lukket til fordel for en ny restaurant opkaldt efter stjernekokken selv. Og stjernekok er den rette betegnelse, for Café de París havde i mange år brystet sig af en Michelin-stjerne. Den flyttede desværre ikke med til Muelle Uno, men blot et år efter åbningen var José Carlos García tilbage i Michelin-guiden.

Her kan du se vores interview med José Carlos García.

Du kan også læse mere på JCG's hjemmeside.