Her får du en guide til de bedste boder i Malagas største marked, Atarazanas, udarbejdet på baggrund af lokal viden og erfaring. Vi har talt med nogle af Malagas bedste kokke og køkkencheferne fra nogle af Malagas bedste restauranter og tapasbarer. Vi spurgte dem, hvor de køber deres råvarer, og de samme stande på markedet blev nævnt igen og igen.
Hvis du søger de meste friske, lokalt producerede råvarer i Malaga, vil denne guide være essentiel at have hånden på din tur gennem Atarazanas’ labyrintiske gange.
Historien om Malagas Atarazanas-marked
Atarazanas-markedet omtales af Malagas indbyggere blot som “El Mercado Central”. Som med de fleste af Malagas seværdigheder har markedet en ganske interessant historie, som går flere hundreder år tilbage i tiden.
Navnet Atarazanas er arabisk og betyder skibsværft. Da Malaga i 1300-tallet var underlagt maurisk styre, var Atarazanas et stort skibsværft – hvilket giver god mening, når vi fortæller, at Middelhavet dengang nåede helt op til denne del af Malaga. by Hovedvejen Alameda Principal og det nuværende havneområde eksisterede endnu ikke.
I 1876 blev den storslåede bygning omdannet til markedsplads, men indgangsporten i jern blev bevaret. Resten af bygningen er opført på grundlag af inspiration fra markedshallerne Les Halles i Paris. Atarazanas blev udnævnt til kulturarv i 1979.
Markedet består af 265 strande fordelt på 5800 m2, og området er opdelt i tre afdelinger til henholdsvis fisk, kød og grønt. Facadens arabiske stenbuer, de omhyggeligt bearbejdede smedejernsarbejder og de farvede glasmosaikker udgør himmerigsporten ind til et paradis af friske råvarer, spændende frugt og grønt, friske skalddyr og eksotiske krydderier. Et overflødighedshorn af farver, lyde og lugte. Det er en sand fornøjelse at gå omkring i den enorme bygning og lade sig opsluge af det spraglede mikrokosmos.
Kan du glemme tiden for en stund, og har du mod på at udveksle et par høflighedsfraser med de handlende – på begge sider af disken – har du en helt unik oplevelse i vente. Selvom du ikke kan mange ord spansk, og de lokale ofte kan endnu mindre engelsk, kan du hurtigt vinde deres gunst med venlige smil og nysgerrige fagter.
Hermanos Medina - bedste kød
Hermanos Medina (Brødrene Medina) har noget af markedets bedste kød. Familien har haft standen i fire generationer, så der ligger stolthed og traditioner til grund for udvalget. Her finder du et stort udvalg af kød og et mindre sortiment af grøntsager.
Vi kan anbefale deres iberiske skinkekød (cerdo ibérico), gedekid fra Malaga (chivo lechal malagueño – den eneste type gedekød med eget kvalitetsstempel, denominación de calidad), lammefilet fra den nordlige provins Burgos (solomillo cordero lechal de Burgos), galicisk oksekød (ternera gallega), samt deres hjemmelavede hakkebøffer.
Hvis menuen står på en god bøf, kan det anbefales at købe en kæmpekotelet af oksekød, ”chuletón de buey”, fra Sierra de Madrid.
Stande nr. 175-178
Calle Sagasta, på hjørnet af Plaza Ariola, første dør til venstre.
+34 952 217 274
Bestyres af: Diego Medina
El Ruina - rejer og krebs fra Malaga
Hvis I går ind via hovedindgangen og drejer til højre, finder I bod nr 109. Her får I nogle af de bedste rejser og skaldyr på markedet. Standen bestyres af en anden af markedets alment kendte personligheder, Sergio, søn af Oscar "El Ruina," som er berømt for at udbasunere sit budskab med gennemtrængende stemme.
Prøv stedets rejer (gambas), muslinger (mejillones), krebs (cigalas), og adskillige typer muslinger (coquinas) herunder de lokales højt elskede 'almejas.'
Særligt de lokalt fangede rejer og krebs er i en klasse for sig.
Stande nr. 109 og 131
Indgang via Calle Atarazanas (hovedindgangen).
+34 650 64 24 99
Bestyres af: Sergio & Oscar
Frutas y Verduras Juani - bedste frugt og grønt
Dette er en af de største og mest farverige stande på markedet. Tre boder er slået sammen til én, og hele vejen rundt bugner den af frugt og grønt i alle regnbuens farver. Juani og hans kone er anden generation af familien på markedet, og de leverer frugt og grønt til mange af områdets barer og restauranter. De tilbyder udbringning af varer, og dette er en af grundene til, at Juani er kendt og respekteret i Malagas kulinariske cirkler.
Æbler, avocado, bananer, tranebær, kirsebær, figner, citroner, mango, appelsiner, søde peberfrugter, squash... her er alt, hvad hjertet begærer! Prøv også de lokale chirimoyas (på engelsk custard apple), en lysegrøn frugt med hård skal og kød lidt i stil med en pære.
Det er endog muligt at bestille pr. telefon – på spansk, naturligvis.
Stande nr. 61-63
+34 655 876 329 / +34 952 213 944
Bestyres af: Juan Nieto
Frutas y Verduras Ernesto - svampe og trøfler
Elena, Paco og Ernesto har videreført familietraditionen som tredje generation på Atarazanas-markedet. De leverer varer til mange af Malagas specialbutikker, barer og restauranter. Hvis du kan lide svampe, er det her den helt rigtige stand at besøge. De tilbyder alle tænkelige former for svampe, herunder sorte trompetsvampe (trompetas), rørhatte (boletus) og fluesvampe (amanitas). Man kan også købe sorte trøfler – til omtrent 1400€ per kilo.
De tilbyder også et nøje afstemt af eksotisk frugt og grønt, herunder produkter fra Sydamerika og Afrika samt lokale, ofte økologiske, varer fra Malaga. Bøftomaterne er helt fantastiske – de kaldes som oftest huevo de toro på spansk, men brug udtrykket med forsigtighed, da det ude af kontekst har upassende undertoner.
Stande nr. 33-36, 97 og 98
+34 660 283 311
Bestyres af: Ernesto Sánchez
Pescado Belman - tun og laks
Denne lille og undselige bod er specialiseret i frisk (atún fresco), sværdfisk fra Middelhavet (pez espada del mediterráneo), norsk vildlaks (salmón salvaje de Noruega), spansk hvid fisk (rosada nacional – som dog ikke fiskes i spanske farvande) og pighaj fra Cádiz (cazón de Cádiz).
Fra forår til sommer er denne stand et af de eneste steder, der sælger tun fanget ved den traditionsrige Almadraba-metode (med en labyrint af net), fra Zahara de los Atunes. Almadraba-metoden blev udviklet af fønikkerne og udøves stadig visse steder på Costa de la Luz. Pescado Belman er meget populær blandt Malagas gastronomiske elite.
Stand nr. 144
+34 952 213 129
+34 615 641 887
Bestyres af: Javier og Roberto Belman Cruz
Mariscos La Pepa - bedste skalddyr
Mariscos La Pepa er specialister i fisk og skalddyr fanget I Malagas bugter. Vi fik anbefalet denne stand af Carlos Caballero fra den velrenommerede restaurant Rebaná i centrum af Malaga by. Restauranten har vundet adskillige priser for sine eksklusive tapas og hovedretter.
Friskhed og kvalitet har førsteprioritet, når de udvælger deres råvarer, så I kan trygt følge Carlos’ anbefaling.
Stand nr. 122
+34 696 980 121
Bestyres af: José Cristóbal Ruiz
ceitunas
Ingen ferie i Spanien er komplet uden oliven - og Aceitunas Roldan er stedet at købe dem. Roldan er en stand med rigelig historie, og dens søsterbutik på Calle Carretería (på vestsiden af Malagas historiske centrum) åbnede tilbage i 1967.
Spørg efter sorten Aloreña, den eneste type oliven i Spanien der har sin egen egnsmærkning, Denominacón de Origen. Olivenene er omhyggeligt udvalgt og dernæst opbevare i en lage med hvidløg, timian, fennikel og peper. En himmerigsmundfuld!
Stande nr. 82 og 83
+34 952 325 725
El Reloj - mandler, saltet torsk og krydderier
Familien bag El Reloj (uret) har flere stande på Malagas marked, hvoraf den største findes i kødafdelingen.
Hos El Reloj er de specialister i alskens krydderier, slik, nødder og tørret frugt. De er dog især kendt for deres saltede torskefisk (bacalao).
Stand nr. 252
+34 600 620 120
Bestyres af: Jesús Cómitre
Manuel Belman - frisk fisk
Bagest i fiskeafdelingen, modsat hovedindgangen, finder I brødrene Belmans fiskestand. Belman er specialister i friskfanget frisk – alle standens fisk er fanget på dagen.
De forskårede stykker fisk er typisk store og derfor ideelle til saltning og bagning. Af det brede sortiment kan fremhæves dorade (doradas), søtunge (lenguados), havaborre (lubinas) og havtaske (rapes).
Hvis du er på jagt efter frisk fisk, kan du ikke gå galt i byen her.
Stand nr. 147
+34 658 554 737
Bestyres af: Manuel Belman Gonzalez
Hermanos Castro - muslinger
Med dens centrale placering er Castro-brødrenes stand svær at overse. De sælger udelukkende muslinger fra øen Isla Cristina, og indimellem har de også små poser knivmuslinger (navajas), som hurtigt bliver revet væk.
Stand nr. 112
+34 670 604 715
Bestyres af: Enrique and José Antonio
Forhåbentlig vil denne guide være nyttig næste gang, du lægger vejen forbi Atarazanas i Malaga. For yderligere information og fotos se Spain-Holiday's fotoalbum 'A walk around Malaga's central market'.