I Spanien er tapas så en vigtig del af det sociale liv og gastronomi, at tapas er en fødevaregruppe for sig selv. Denne måde at spise på med mange små portioner af forskellige retter er også blevet mere og mere populært i mange andre dele af verden og ses ofte som trendy. Tapas kan være utrolige lette at lave, hvilket er en god mulighed for mad-på-farten, mens du er på ferie eller til at servere for gæster til fester.
1. Patatas bravas
Patatas bravas er simpelthen et must på et rigtigt spansk tapasbord.
Skræl 1/2 kg kartofler, skær dem i mundrette tern og kog dem ca. 5 minutter (de skal stadig være lidt rå). Si vandet fra og dup kartoflerne tørre. Varm 2,5 dl olie godt op og tilsæt kartoflerne. Lad dem stege til de er gyldne (de kan også bages i ovnen ved 200 gr.).
Tag kartoflerne og en del af olien ud af panden og tilsæt hvidløg, persille, paprika og cayennepeber. Lad det svitse lidt. Tilsæt tomatsovs og sherry. Smag til med salt. Her har du din salsa brava! Patatas bravas kan også serveres med alioli (hvidløgsmayonnaise).
2. Embutidos - det kolde bord
Embutidos er et udvalg af pålæg - som det store kolde bord. Her vil man typisk finde alverdens røget svinepålæg: skinke (jamón serrano eller ibérico), paprikapølse (chorizo), tørret svinefilet (lomo), peberspegepølse (salchichón) og selvfølgelig spansk ost, f.eks. Manchego eller en lagret gedeost.
Tilbehør til det kolde bord: oliven og strimler af syltet rød peberfrugt.
3. Albóndigas
Kødboller kan man lave selv - ligesom når man laver boller i karry - dog gerne med flere krydderrier. Når bollerne er kogt færdige, hælder man vandet fra, hælder sovs over og lader bollerne trække nogle minutter i sovsen. Sovsen kan enten være en tomatsovs af tomater blendet med olivenolie, hvidløg og krydderier eller en mandelsovs med hvidvin og safran.
4. Picadillo
Picadillo kan være mange ting - faktisk hvad som helst med meget finthakkede ingredienser - men her tænker vi på den lille "salat" spanierne serverer som tilbehør, oftest til skalddyr. Hak tomat, løg, rød og grøn peberfrugt samt agurk i fine små tern. Marinér i olivenolie og sherryvineddike og smag til med salt og peber.
5. Pintxos
Det tætteste vi kommer på en spansk version af smørrebrød er pintxos [pin-tjos], den nordspanske version af tapas. Pintxos fås, ligesom tapas, i uendeligt mange varianter, men en af de mest traditionelle er skiver af flûte (barra de pan) med fyld på, holdt sammen af en tandstik.
Prøv f.eks.: tomatsovs og iberisk skinke, Manchego-ost, chorizo, sardiner og syltet peperfrugt, laks med salmorejo (tomatsovs fra Córdoba), spansk tortilla (se nedenfor) eller lign.
På ægte pintxo-barer er de mange hapsere udstillet i baren, så man selv kan tage dem over på sin tallerken. Endvidere går tjenere rundt med fade og byder på nylavede pintxos. Til sidst tæller man alle de tomme tandstikker, man har på tallerkenen. Det kan man da kalde tillid!
6. Ensaladilla Rusa
Denne "russiske salat", har intet at gøre med den danske rødbedebaserede version. Det siges, at salaten blev opfundet i Rusland i slutningen af det 19. århundrede, men i dag har hver husmoder sin egen version. Salaten har lidt tilfælles med vores velkendte kartoffelsalat - dog indgår der i den spanske version ofte tun og finthakkede grøntsager. Stykker af kartofler, gulerødder, ærter, tun, æg og grønne oliven blandes med mayonnaise - gerne hjemmelavet, selvfølgelig.
7. Empanadas
Empanadas kan minde om en spansk version af pirogger, men empanadas kan også laves i en tærteform eller en hel bradepande. Køb en butterdej i små eller store plader, eller lav en dej selv. Vil du lave små empanadas stikkes dejen ud i cirkler, f.eks. med et stort glas. Læg fyld på den ene halvdel, pensel med æg hele vejen rundt i kanten og vip den anden halvdel dej over. Pres kanten sammen med en gaffel eller sno den. Pensel hele overfladen med æg og bag i 20-25 minutter ved 200 grader.
Fyldet kan være hakket kød med krydderier, men mere typisk spansk fyld er tun i tomatsovs eller pisto (spansk tomatsovs med grøntsager).
8. Spansk Tortilla
Den spanske kartoffelomelet, tortilla, er allestedsnærværende i spansk gatronomi. Den kan serveres enten kold eller varm - den kan spises som "pålæg" på et stykke flûte, tilsættes fyld som en form for lagkage eller spises som små hapsere på picnic'en.
Hak et løg og skær kartoflerne i små tern. Steg begge dele i olivenolie, til kartoflerne er møre. Lad dryppe af på køkkenrulle. Pisk æg med salt og peber, bland kartoffel/løg-blandingen i og steg massen ved svag-medium varme. Når tortillaen har sat sig, vendes den ved hjælp af en tallerken og steges kort på den anden side.
9. Pinchitos
Spanierne er vilde med mad på spyd - pinchitos. De kan laves med stykker af kylling, svinekød eller endda tun (f.eks. skalstegt eller marineret i lime). Store rejer er også ideelle på spyd! Kun fantasien sætter grænser: kødboller, stykker af pølse, tortilla, oliven, grøntsager... Mums!
En sød-salt version kan laves med dadler i baconsvøb eller melon med iberisk skinke,
10. Dessert
En kop kaffe, en stærk likør eller en sød vin kan være fint til at runde måltidet af, men skal der dessert på menuen, er cheesecake, arroz con leche (ris kogt i mælk med vanilje og kanel) eller en flan (budding med karamel) ikke af vejen.
Flan: Først laves karamellen ved at varme 3 spsk sukker med en smule vand i en kasserolle. Karamellen skal bruges til at beklæde indersiden af den form, man vil lave flan i. Herefter varmes 7 dl mælk og piskes med 5 æg og 1,5 dl sukker. Hæld massen i den karamelbeklædte form og bag i vandbad i ovnen ved 200 grader i 50-60 min, til massen ikke længere er flydende.
De våde varer - sangría og tinto de verano
Tapas kan ledsages af en god spansk rød- eller hvidvin, men skal det være endnu mere eksotisk, kan man lave en bowle sangría eller lave den enkle drik tinto de verano.
Sangria: Bland en flaske rødvin med 1 liter appelsinjuice og 0,5-1 liter 7up eller Sprite samt en kvart flaske vodka. Tilsæt en kanelstang og smag til med sukker. Tilsæt mundrette stykker eller små både af appelsin, æble og citron. Lader du sangría'en trække, f.eks. natten over, tilsættes sodavanden først lige inden servering.
Tinto de Verano: Lige dele rødvin og danskvand eller appelsinsodavand blandet i store glas og pyntes med en citron- eller appelsinskive.
Tapas kan serveres som buffet eller sættes på bordet lidt efter lidt, efterhånden som fadene tømmes. Det er også oplagt at bede gæsterne tage en enkelt ret med hver. Der er ingen regler for, hvad der skal spises i hvilken rækkefølge, og måltidet må gerne strækkes over et par timer eller tre, så der er rigeligt tid til at snakke og hygge undervejs.
¡Buen provecho!